oaednews

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση από ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.


"απαξιωτική στάση της Διοίκησης του Ο.Α.Ε.Δ. απέναντι στο Δ.Σ., όταν με επιχειρήματα και θέσεις συντεταγμένα επιχειρήσαμε να συμμετάσχουμε στο διάλογο" 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                                                                                                                                                                                                    3 Μαρτίου 2020
Συναδέλφισσες/οι,

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. δεδομένου ,ότι επιχειρεί να αναπτύξει και να καλλιεργήσει ένα κλίμα ενότητας και ομοψυχίας του κλάδου εν όψει των δυσμενών επερχόμενων κυβερνητικών αλλαγών στο χώρο της πολύπαθης Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. αλλά και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.).

Κατά τη συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού στις 26-2-2019 μας ανακοινώθηκε ότι οι σχολές μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. θα ενταχθούν στο επίπεδο 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων δηλαδή στο επίπεδο που είχαν ενταχθεί με το νόμο 4186/2013 (άρθρο12) οι μεταγυμνασιακές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης  Σ.Ε.Κ..
 Δεν μας εξέπληξαν οι απόψεις και οι θέσεις της Διοίκησης. Ούτως ή άλλως η εκάστοτε Διοίκηση υλοποιεί κυβερνητικές επιλογές. Ειδικότερα τα παραπάνω ήταν γνωστά από το 2018. Μας εξέπληξε η απαξιωτική στάση της Διοίκησης του Ο.Α.Ε.Δ. απέναντι στο Δ.Σ., όταν με επιχειρήματα και θέσεις συντεταγμένα επιχειρήσαμε να συμμετάσχουμε στο διάλογο για τα δυο σοβαρά θέματα που αφορούν στο μέλλον του θεσμού της μαθητείας και το προσοντολόγιο του Οργανογράμματος.
Μας ανακοινώθηκε επίσης ότι οι σχολές μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. ως μεταγυμνασιακή κατάρτιση θα είναι ενταγμένες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ξεκαθαρίζουμε προς πάντες.

Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί!!!!!!!!

- Μετά το Γυμνάσιο σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων υπάρχει ένας τύπος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το Επαγγελματικό Λύκειο και οι ΕΠΑ.Σ. που αντιστοιχίζονται ακαδημαϊκά με το Λύκειο και με το επίπεδο 4 επαγγελματικών προσόντων. Τίποτε άλλο. Η μεταγυμνασιακή κατάρτιση  είναι ένα επίπεδο που δεν έχει καμία σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. ΤΕΛΟΣ.
Όσο για επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3 που δημιουργήθηκαν το 2013 μετά την αλλαγή της αρίθμησης των επιπέδων, δεν υπάρχουν και δεν αντιστοιχούν σε κανένα ακαδημαϊκό επίπεδο. Εύλογο λοιπόν να αναρωτηθούμε:
  • Όταν τα ΕΠΑ.Λ. και οι ΕΠΑ.Σ. παρέχουν  άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγώντας πτυχία επίπεδου 4, το επίπεδο 3 της μεταγυμνασιακής κατάρτισης τι θα χορηγεί;

- Για το Οργανόγραμμα  η απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. να δώσει τη δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους κλάδου ΠΕ, να  παίρνουν ισότιμα θέσεις με τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ξηλώνει βασικές διατάξεις του προσοντολογίου των εκπαιδευτικών που διέπονται από ειδικό καθεστώς (άρθο 94 του ν.1566/1985.) που αφορά  τους κλάδους, τα προσόντα, τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη . Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. δήλωσε, όταν εισέπραξε την διαφωνία της Διοίκησης, ότι θα προσφύγει με κάθε νόμιμο μέσο για να ακυρώσει την απόφαση αυτή, που για τον κλάδο είναι θεμελιώδους σημασίας όσο και προοπτική του θεσμού της μαθητείας. Δόθηκαν ομηρικές μάχες για τον ν.1566/1985 και δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα του εκπαιδευτικού κλάδου.
·         Τι θα γίνει με τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών του Ο.Α.Ε.Δ. που συνδέονται με την ένταξη των σχολών μαθητείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση άρθρο 94 ν.1566/1985, όταν οι σχολές μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. γίνουν Κατάρτιση; Το Οργανόγραμμα στην κορυφή της διοικητικής εκπαιδευτικής πυραμίδας ξηλώνει το προσοντολόγιο των εκπαιδευτικών. Τι θα συμβεί στον κλάδο ΤΕ Εκπαιδευτικών όταν ελοχεύει ο κίνδυνος  με όλα αυτά να μεταφερθεί στο κλάδο ΔΕ Διοικητικού;
Συνάδελφοι του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ. έχουμε όλοι μας συμφωνήσει ότι η η κατάρτιση υποβαθμίζει το θεσμό της μαθητείας και θα τον οδηγήσει σε κατάρρευση. Ωστόσο στην ανακοίνωση περιοριστήκατε στους σχολιασμούς. Επίσης γιατί στην ανακοίνωση της Ο.Ε.Λ. δεν υπήρξε αναφορά  για την αντίθεση μας στο μείζονος σημασίας θέμα, της μείωσης των εισφορών “υπέρ Ο.Α.Ε.Δ.”, που στερεί 350εκ ευρώ πόρους από τον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και τη συμπαράταξη μας με την Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων στο θέμα αυτό; Ως συνδικαλιστικό όργανο βουλευόμαστε, παραθέτουμε θέσεις και σχεδιάζουμε την επόμενες κινήσεις με δράσεις. Εμείς λοιπόν  προτείνουμε:
  1. Η διάταξη του άρθρου 66 του νόμου 4386/2016 που παρέχει συνέχιση της λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. να μην καταργηθεί, έτσι ώστε και το σχολικό έτος 2020-2021 οι ειδικότητες να προκηρυχθούν με αυτή τη διαδικασία των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας.
  2. Άμεσα μέσα στον Μάρτη να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση της Ο.Ε.Λ. με πρόσκληση όλων των μελών των Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων συνδικάτων για να συζητηθεί και να αποφασισθεί πρόγραμμα δράσης, για την αποτροπή της ψήφισης νόμου που θα υποβαθμίζει τη μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ.. Τον ίδιο μήνα να προγραμματισθεί πανελλαδική συγκέντρωση στη Λαμία σε υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του 13ου Συνεδρίου μας για ειδικό συνέδριο.
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ο.Α.Ε.Δ.

                                                      3 Μαρτίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου