oaednews

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Επιταχύνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης

Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, οι προσδοκίες νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, κάτι που αποτυπώνεται στους δείκτες του καταναλωτικού κλίματος. Ωστόσο για να μην ματαιωθούν αυτές οι προσδοκίες, θα πρέπει να γεμίσει γρήγορα το… ταμείο, δηλαδή το πορτοφόλι των καταναλωτών και οι λογαριασμοί μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι κλείνοντας η πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων, η αγοραστική κίνηση παραμένει «χλιαρή».
Τα μηνύματα αυτά έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, που όπως όλα δείχνουν αναθεωρούν τον αρχικό σχεδιασμό, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Η εμπροσθοβαρής μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι πρώτες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα χαρακτηρίστηκαν αναμφίβολα ως θετικές κινήσεις, ωστόσο όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ειδικά οι μισθωτοί που κινούνται πέριξ της ζώνης των 20.000 ευρώ περίμεναν κάτι παραπάνω. Κι αυτό, όπως φαίνεται, θα γίνει.


Εισφορά αλληλεγγύης: Ξεκινά στα μέσα του έτους η μείωση, άγνωστο το εύρος της
Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, της γνωστής έκτακτης εισφοράς, έχει προαναγγελθεί επισήμως και μένει να αποσαφηνιστεί το εύρος αυτής της μείωσης, που θα ξεκινήσει στα μέσα του έτους, χωρίς να αποκλείεται η αναδρομική ισχύς της για τα περσινά εισοδήματα. Πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν μέτρο ελάφρυνσης των μισθωτών, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το κόστος που υπολογίζεται ότι μπορεί να αντέξει φέτος ο Προϋπολογισμός, είναι γύρω στα 250- 300 εκατ. Ευρώ. Αυτή, όμως, δεν θα είναι η μόνη παρέμβαση για τους μισθωτούς.

Στο ψηφισμένο πακέτο των φετινών φοροελαφρύνσεων έχει προβλεφθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% για εργοδότες κι εργαζόμενους, με κόστος περί τα 120 εκατ. Ευρώ, οδηγώντας στην περαιτέρω αύξηση των αποδοχών. Για την επόμενη χρονιά, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1,01%, με κόστος περί τα 440 εκατ. Ευρώ, δηλαδή σωρευτικά γύρω στα 560 εκατ. Ευρώ στη διετία, ενώ για το 2022 προβλεπόταν νέα μείωση 1,61% με κόστος γύρω στα 410 εκατ. Ευρώ, δηλαδή κοντά στα 980 εκατ. Ευρώ στην τριετία.

Το βασικό σενάριο για τη μείωση εισφορών και τα πλεονεκτήματα
Το πλάνο αυτό «κούμπωνε» με την περαιτέρω μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, κάτι που θα επιβάρυνε τον Προϋπολογισμό του 2021, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί αυτής της μείωσης προκρίνεται η επιτάχυνση της μείωσης των εισφορών, δηλαδή να γίνει πιο γρήγορα η προγραμματισμένη μείωση τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή είναι η εισήγηση του Χ. Σταϊκούρα κι όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον Alpha, αυτό φαίνεται ότι γίνεται, πλέον, το βασικό σενάριο.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Κατ’ αρχάς, το μέτρο ενισχύει άμεσα και δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου εισοδήματος και τη μείωση/κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, θα κάνουν τη διαφορά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το μέτρο είναι καλοδεχούμενο, όμως κι από τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες, που φωνάζουν εδώ και καιρό για το υψηλό μη μισθολογικό κόστος. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή- επί του παρόντος στο 24%- είναι, μεν, αναγκαία συνθήκη για ρολλάρει η αγορά, ωστόσο για τις πολύ μικρές και τις ζημιογόνες, δεν κάνει τη διαφορά.

Αναγκαία προϋπόθεση για να υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί είναι, φυσικά, να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για υπερπλεονάσματα και την τρέχουσα χρονιά, όπως πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο, ποντάροντας στην αύξηση της εισπραξιμότητας έμμεσων- άμεσων φόρων αλλά και στο ότι επίσημες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι συντηρητικές. Ειδικά για τις μειώσεις φόρων και εισφορών από το 2021 και μετά, το «κλειδί» είναι η μείωση του στόχου των πλεονασμάτων, κάτι που αναμένεται να κριθεί πριν μπει το φετινό καλοκαίρι….

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/meiosi-asfalistikon-eisforon-eisforas-allileggyis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου