oaednews

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Η συνύπαρξη ανεργίας και κενών θέσεων εργασίας δεν οφείλεται στην έλλειψη δεξιοτήτων

Η ανεργία βρίσκεται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EΕ). Παρά ταύτα, στις έρευνες διαπιστώνεται ακόμη και σήμερα ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Manpower για το 2013, κατά μέσο όρο πάνω από 25% των επιχειρήσεων αναφέρουν δυσκολίες στελέχωσης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι δυσκολίες αυτές οφείλονται στην ανεπαρκή προετοιμασία των νέων πτυχιούχων και των λοιπών εργαζομένων, καθώς και ότι αιτία των υψηλών ποσοστών ανεργίας στην Ευρώπη είναι η έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων.
Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι κατά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα. Οι κενές θέσεις εργασίας σε 15
κράτη μέλη το 2013 ήταν 25% λιγότερες σε σύγκριση με το 2008. Λόγω της ισχνής ζήτησης εργατικού δυναμικού, οι εργαζόμενοι δέχονται θέσεις εργασίας που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους. Στην ΕΕ, 29% περίπου των εργαζομένων με υψηλού επιπέδου προσόντα εργάζονται σε θέσεις οι οποίες συνήθως απαιτούν μεσαίου ή χαμηλού επιπέδου προσόντα.

Σύμφωνα με το Cedefop, παρότι ορισμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση συγκεκριμένων επαγγελματιών, π.χ. στελεχών ανάπτυξης ΤΠΕ, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι για το φαινόμενο της ταυτόχρονης με υψηλή ανεργία ύπαρξη κενών θέσεων εργασίας ευθύνονται κυρίως άλλοι παράγοντες (π.χ. χαμηλές αποδοχές, κακές συνθήκες εργασίας, έλλειψη κινητικότητας) και όχι η έλλειψη δεξιοτήτων. Εξάλλου, δεδομένης της υπερπροσφοράς προσοντούχων υποψηφίων, οι επιχειρήσεις προτιμούν να περιμένουν τον «ιδανικό» υποψήφιο. Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower το 2013, μόλις 7% των εργοδοτών ήταν διατεθειμένοι να επαναπροσδιορίσουν τα κριτήρια επιλογής προσωπικού. Οι επιχειρήσεις κατά κανόνα αδιαφορούν για πιθανούς υποψηφίους από άλλες περιοχές, αλλά και για νέους, γυναίκες και μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους, πολλοί εκ των οποίων έχουν υψηλή ειδίκευση.
Στην ευρωπαϊκή οικονομία υπάρχουν σήμερα περίπου δύο εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, το 2012, περί το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ – 46 εκατομμύρια άνθρωποι – ήταν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τη συμβολή του Cedefop, δημοσίευσε ένα άρθρο με θέμα την αναντιστοιχία δεξιοτήτων. Στο άρθρο τονίζεται ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι μεν θεμελιώδους σημασίας, υπάρχει όμως ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλες οι όψεις της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων.
Οι προσπάθειες για καλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά εργασίας πρέπει να ενταθούν. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι ενήλικες θα πρέπει να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύουν στο εργατικό δυναμικό τους και να του προσφέρουν ευκαιρίες μάθησης. Ταυτόχρονα όμως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναθεωρούν τις πρακτικές που εφαρμόζουν σε θέματα προσλήψεων και να διευρύνουν τόσο τις στρατηγικές κατάρτισης όσο και τη δεξαμενή από την οποία αντλούν το προσωπικό τους. Ειδάλλως, το μόνο που θα βλέπουμε είναι η παράταση της κρίσης απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου