oaednews

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Ιδιωτικές εταιρείες «πάγωσαν» προσλήψεις στα Νοσοκομεία Λάρισας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΑΣΕΠ

Την άμεση πρόσληψή τους ζήτησαν επιτυχόντες προκήρυξης του ΑΣΕΠ για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης, στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας την περασμένη Πέμπτη.
Αντιπροσωπεία 48 επιτυχόντων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, και διεκδικούν τις θέσεις εργασίας που κατέκτησαν μέσω του δημόσιου διαγωνισμού, με τον νομικό τους σύμβουλο, κατέθεσαν το αίτημά τους στο Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να λάβουν σαφή απάντηση για την εξέλιξη των προσλήψεών τους.
Η αντιπροσωπεία υποστήριξε ότι είναι «υποχρέωση των Νοσοκομείων να προσλάβουν τους εργαζόμενους, αφού πλέον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του Νόμου 4613 / 2019 για την πρόσληψη των επιτυχόντων μετά την έκδοση των, με αριθμό 24 και 36/2019, αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, που απέρριψαν τις αιτήσεις των εργολάβων σίτισης και φύλαξης, αποφάσεις που εμπόδιζαν τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, λόγω των αναστολών που αρχικά είχαν δοθεί σ’ αυτές.
Συγκεκριμένα, η διάταξη του άρθρου 25 του Ν. 4613/2019 αναφέρει «1. Στις περιπτώσεις ανάκλησης αναστολών που χορηγήθηκαν από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια για πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016 (Α' 205) και του άρθρου 107 παράγραφος 1 του Ν. 4461/2017 (Α'38), τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται σωρευτικά στις ανωτέρω διατάξεις, μπορούν να συνεχίσουν την αρχικώς ανασταλείσα διαδικασία και να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, από το διαδικαστικό στάδιο κατά το οποίο χορηγήθηκε η αναστολή, ανεξαρτήτως εάν στην αρχική προκήρυξη η πρόβλεψη της χρονικής διάρκειας των προς σύναψη ως άνω συμβάσεων έχει λήξει. Οι ατομικές συμβάσεις που θα συναφθούν βάσει της παρούσας μπορούν να έχουν χρονική διάρκεια έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες από τη σύναψή τους, εφόσον τηρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις των ανωτέρω νόμων".
Μετά την έκδοση των, με αριθμό 24 και 36/2019, αποφάσεων τονίστηκε από τους επιτυχόντες ότι η μη υλοποίηση των προσλήψεων συνιστά παράβαση νόμου και κρατά παράνομα στην ανεργία 120 περίπου επιτυχόντες του διαγωνισμού. Ζητήθηκε να συζητηθεί το ζήτημα της πρόσληψης των επιτυχόντων άμεσα στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου και να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σε άμεσο χρονικό διάστημα, διότι με το άρθρο 6 παρ. 3 του Ν. 4558/2018, παρατάθηκε η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016 έως 31-12-2019 και επομένως οι προθεσμίες για την πρόσληψη των εργαζομένων εκπνέουν στις 31-12-2019 και μέχρι τότε πρέπει να συναφθούν 24μηνες συμβάσεις».
Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεσμεύθηκε να απαντήσει άμεσα και να ειδοποιήσει έγκαιρα το Νομικό Σύμβουλο των επιτυχόντων για το περιεχόμενο των αποφάσεων.
Τονίσθηκε το δίκαιο των αιτημάτων τους και το γεγονός ότι «το κέρδος από την απασχόληση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τις δαπάνες που καταβάλλονται στους εργολάβους».
Να σημειωθεί ότι οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2017 ήταν 132. Από αυτούς οι 48 προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους, οι οποίες «πάγωσαν» με ασφαλιστικά μέτρα των τριών ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν αναλάβει αντίστοιχα τα έργα καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης στα δύο Νοσοκομεία. Πρόκειται για οκτάμηνες συμβάσεις.
Όπως δήλωσαν στην «Ε», θα επιδιώξουν συνάντηση με τον νέο διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Δημ. Κατσικονούρη.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου