oaednews

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

ΙΕΚ ΟΑΕΔ-Ενώ σπούδαζαν… έκλεισαν το Τμήμα!

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΕΚ ΟΑΕΔ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ * «ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ, ΠΑΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ


Πρωτάκουστη η απόφαση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ να κλείσει το τμήμα του ΙΕΚ στη Λάρισα για στελέχη Διατροφής και Διαιτολογίας, εξαιτίας του μικρού αριθμού σπουδαστών.
Μια απόφαση, που έφερε σε απόγνωση τους σπουδαστές του τμήματος, αφού δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, εξαιτίας του ότι οι εγγραφές φέτος ήταν λίγες. Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι η σχολή τους στη Λάρισα έκλεισε, ενημερώθηκαν ότι αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να πάρουν πτυχίο μπορούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως η Διεύθυνση του ΟΑΕΔ να αναλαμβάνει να καλύψει ούτε μέρος του κόστους μετακίνησης ή μετεγκατάστασής τους στη Θεσσαλονίκη. 

Απελπισμένοι οι τέσσερις σπουδαστές απευθύνθηκαν παντού ζητώντας μια λύση στο πρόβλημά τους, αφού η ξαφνική αυτή απόφαση ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή τους. Ο Στέλιος, η Ελπίδα, ο Χρήστος και ο Παναγιώτης είχαν αποφασίσει ότι θέλουν να σπουδάσουν στη Λάρισα για τους δικούς τους λόγους ο καθένας. Κανείς όμως δεν τους ρώτησε αν μπορούν να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη ή αν μπορούν οι οικογένειές τους να σηκώσουν το οικονομικό βάρος. Όπως λέει ο Στέλιος, η ενημέρωση για το κλείσιμο του τμήματος έγινε στις 18 Οκτωβρίου και στις 23 Οκτωβρίου, ξεκίνησαν τα μαθήματα στη Θεσσαλονίκη. Μόνο τα δύο από τα τέσσερα παιδιά κατόρθωσαν να πάνε, αλλά και εκείνοι δεν ξέρουν πώς θα συνεχίσουν.
Μάλιστα οι σπουδαστές παρέδωσαν στην «Ε» επιστολή, στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Κλείνουν την ειδικότητα στη μέση της χρονιάς και μας αναγκάζουν να μεταφερθούμε σε άλλη πόλη για να συνεχίσουμε τη μάθησή μας για τον λόγο ότι μειώθηκε ο αριθμός των σπουδαστών κατά ένα άτομο, χωρίς λοιπόν να σκεφτούν αν έχουμε την οικονομική, ψυχική ή τη δυνατότητα προσαρμογής σε άλλη πόλη. Είναι άραγε στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ να δημιουργεί εσωτερικούς μετανάστες τη στιγμή που όλοι μας παλεύουμε για να επιβιώσουμε; Είναι τόσο δύσκολο να επιτρέψει στους σπουδαστές του να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην πόλη τους; Περιμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες την απάντηση από τον ΟΑΕΔ και από τους αρμόδιους φορείς για τις εξελίξεις στο ζήτημά μας. Ανάλογα με αυτήν θα πειστούμε και εμείς για το πόσο ενδιαφέρεται ο ΟΑΕΔ και κατά συνέπεια το ίδιο το κράτος, για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των πολιτών. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα θέλαμε να ενημερώσουμε και εμείς με τη σειρά μας ότι θα αναγκαστούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια ώστε να δικαιωθούμε».
Ο διευθυντής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Λάρισας κ. Πλιάτσικας αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια άδικη απόφαση και δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την εξέλιξη. «Έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά δυστυχώς τις αποφάσεις δεν τις παίρνουμε εμείς, αλλά η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α2 του ΟΑΕΔ. Εξάντλησα όλα τα περιθώρια και μάλιστα πρότεινα να υπάρξει κάποια μέριμνα τουλάχιστον, χρηματοδότηση για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά τίποτα δεν έγινε. Μακάρι έστω και τώρα οι υπεύθυνοι να αναθεωρήσουν και να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα, γιατί είναι άδικο και για τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
https://www.eleftheria.gr.     Της Νατάσας Πολυγένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου