oaednews

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Έκλεισαν τις πόρτες σε νέα περιστατικά

Την απόφαση προσωρινής αναστολής εισαγωγών νέων περιστατικών στις δομές προστασίας ΑμεΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, έλαβε η διοίκησή του, λόγω της ισχυρής, όπως τη χαρακτηρίζει, έλλειψης προσωπικού μετά την ολοκλήρωση του οκτάμηνου κύκλου μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκ των συνθηκών αναγκαστική απόφαση, ενώ τονίζεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω με τη λήξη των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού 31/12/2019. «Η προσωρινή αυτή αναστολή, έως τουλάχιστον την τοποθέτηση εργαζόμενων μέσω νέου κύκλου οκτάμηνης εργασίας, η οποία διαφαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες για τις αρχές του νέου έτους, είναι το ελάχιστο μέσο για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Κέντρου και της διατήρησης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών προς τους λήπτες αυτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το Δ.Σ. εγκαίρως είχε αποστείλει αιτήματα για νέο κύκλο κοινωφελούς εργασίας, με στόχο να αποφευχθεί το κενό που παρατηρείται στις υπηρεσίες την παρούσα χρονική στιγμή, καθώς και αιτήματος για νέο επικουρικό προσωπικό για όλες τις δομές του. Το μείζον, όμως, ζήτημα αφορά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, το οποίο στερείται το Κέντρο εδώ και αρκετά χρόνια. Παρά την έλλειψη ενιαίου οργανισμού από τη σύσταση του Κέντρου με τον Ν.4109/2013 έως και σήμερα, το Δ.Σ. έχει στείλει, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού προσλήψεων 2020-2023, την κάλυψη των οργανικών του κενών, όπως αυτά καταγράφονται στον οργανισμό λειτουργίας της κάθε δομής του Κέντρου, άμεσα για το έτος 2020.
Επιπρόσθετα, ζητά από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τη διερεύνηση της δυνατότητας παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, έως και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων της προκήρυξης για αυτές τις θέσεις εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ήδη προβεί στις διαδικασίες επίσπευσης των διαδικασιών της σχετικής προκήρυξης, άμεσα αντιλαμβανόμενη την δυσκολία λειτουργίας των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η απόφαση ελήφθη, πάντως, και λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων στο ενδεχόμενο νέων εισαγωγών, καθώς χθες, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, πραγματοποιήθηκε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του παραρτήματος ΑμεΑ Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος».
Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τραγική την υποστελέχωση των παραρτημάτων, θέτοντας την παράμετρο της υποβάθμισης του επιπέδου φροντίδας των ωφελουμένων και δηλώνοντας, ωστόσο, πως οι ίδιοι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με αυξημένο το αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης υπό δύσκολες συνθήκες.
Επειδή, όμως, η αναλογία ωφελούμενων– προσωπικού πλέον είναι κάτω από τα όρια ασφαλών συνθηκών και κάθε νέα επιβάρυνση με νέες εισαγωγές και μείωση προσωπικού επιτείνει τα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας, ζητούσαν την αναστολή εισαγωγών, μέχρι να ισχύσει η παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και η πρόσληψη μόνιμου, αίτημα που έγινε δεκτό από τη διοίκηση.
«Σε αντίθετη περίπτωση ουδεμία ευθύνη φέρουμε για την ασφαλή διαβίωση των ωφελούμενων και επιφυλασσόμεθα να κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση της υγείας, της ασφάλειας και της απρόσκοπτης λειτουργία μας και την ανάπτυξη του έργου μας προς όφελος όλων μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου