oaednews

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Πότε ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει στους εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία

Το δικαίωμα να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων έχει ο εργοδότης εφόσον περιοριστούν οι δραστηριότητες της επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 59 του νόμου 4635/2019.
Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν περιορισμένες οικονομικές δραστηριότητες να επιβάλλουν τη μερική απασχόληση και ειδικότερα τη μορφή τής εκ περιτροπής εργασίας για διάστημα εννέα μηνών για κάθε ημερολογιακό έτος.

Όπως αναφέρει ο νόμος αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρηση του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων. 
Αν η συμφωνία αυτή δεν καταρτιστεί εγγράφως ή αν η συμφωνία ή η απόφαση του εργοδότη δεν γνωστοποιηθούν εντός οκτώ ημερών από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του μισθωτού.
Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων ορίζονται κατά την εξής σειρά προτεραιότητας:
α) οι εκπρόσωποι από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης, η οποία καλύπτει κατά το καταστατικό της εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα τους,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου