oaednews

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας. ‘ Ο *νέος ΟΑΕΔ* δεν θα είναι ένας μικρός ΟΑΕΔ.’’




Θέμα: ‘ Ο *νέος ΟΑΕΔ* δεν θα είναι ένας μικρός ΟΑΕΔ.’’


Συναδέλφισσες/οι
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα από το 2020 θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ανεργίας κατά 1 μονάδα και αυτό για αρχή, γιατί: Σύμφωνα πάλι με επίμονα τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα το σενάριο προβλέπει την μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ σε βάθος τετραετίας κατά 5 μονάδες, άρα την συνολική μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ κατά 80% !!.
Θα θέλαμε εδώ να επισημάνουμε ότι στις δύσκολες εποχές των μνημονίων καμία από τις κυβερνήσεις οι οποίες διαχειρίστηκαν τα δύσκολα οικονομικά της χώρας δεν τόλμησε να βάλει χέρι στις εισφορές υπέρ ανεργίας, πόσο μάλλον να τις καταργήσει και μαζί με αυτές και την κοινωνική πολιτική που απορρέει από αυτές.
Το ότι η κάλυψη των κενών που θα προκαλέσει η απώλεια αυτών των πόρων στον Οργανισμό προβλέπεται να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο φόβο μπορεί να προκαλέσει για την ικανότητα πλέον της χώρας να ασκεί κυβερνητικές πολιτικές αύξησης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας σε ένα οικονομικά γύρω της αβέβαιο περιβάλλον.
Η προσπάθεια μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ ξεπερνάει τα όρια του Οργανισμού, αφορά όλη την κοινωνία.

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι ένας ΟΑΕΔ χωρίς θεσμοθετημένους πόρους θα είναι ένας άλλος ΟΑΕΔ, ο οποίος θα λειτουργεί, ή δεν θα λειτουργεί κατά το δοκούν.
Συνάδελφοι, ο νέος ΟΑΕΔ που ευαγγελίζεται η νέα Διοίκηση δεν θα πρέπει να είναι ένας μικρός ΟΑΕΔ.
Ο ΟΑΕΔ, παλιός και νέος, θα πρέπει να είναι λειτουργικός, αποτελεσματικός, πραγματικός εταίρος της κοινωνίας.
Όχι λοιπόν στην προσπάθεια συρρίκνωσης του Οργανισμού,

Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να εφαρμόζει αποτελεσματικά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, να μην εξαντλείται η δυνατότητά του απλά σε προγράμματα ‘’κοινωφελούς χαρακτήρα’’, να στηρίζει με παροχές τους ανέργους της χώρας μέχρι να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, να ενισχύει την αποτελεσματικότητά του στην κάλυψη των κενών θέσεων της αγοράς εργασίας, να ασκεί στεγαστική πολιτική και να λειτουργεί αυτός ο ίδιος τους δικούς του βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μείωση των πόρων του Οργανισμού, σε κάθε ενέργεια που επιβουλεύεται το μέλλον και την δυνατότητα του Οργανισμού να ασκήσει κοινωνική πολιτική.
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε, δεν πρέπει να προλάβουν.
Η Ένωσή μας θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων και ενημερώσεων των συναδέλφων σε όλες τις υπηρεσίες. Ο Υπουργός Εργασίας από την θέση του είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί την πρόσκληση που του έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για συνάντηση έτσι ώστε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν.



 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

Μπαζιάνας Γεώργιος                                                      Μακρή Κλεονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου