Αδιαφορία και εμπαιγμός πριν το διαφαινόμενο λουκέτο στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Παροχή Συσσιτίου). Χωρίς νομοθετικό πλαίσιο η άδεια προστασίας της μητρότητας και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ.
O Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπισης της Φτώχειας, ο οποίος εκπροσωπεί τους εργαζομένους στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Παροχή Συσσιτίου), στα Κέντρα Κοινότητας και στις Δομές Αστέγων (Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, Υπνωτήριο Αστέγων) έχει αποστείλει επιστολή προς την υφυπουργό, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης κα. Δόμνα Μιχαηλίδου από τις 17/7/2019, ζητώντας συνάντηση με σκοπό την ενημέρωσή για τα ζητήματα που υπάρχουν στις δομές συνολικά και έχοντας ως πρωτεύον ζήτημα την συνέχιση λειτουργίας των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών καθώς με βάση το υπ.αριθμ.117336 από 5.11.2018 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με θέμα: «Παράταση λειτουργίας δομών και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στο πλαίσιο του θεματικού στόχου 9 των ΠΕΠ» διαφαίνεται ότι αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην παραταθεί η λειτουργία των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών, γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο των 280 δομών στήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες καλύπτουν τις βασικές ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας σε τρόφιμα και φάρμακα. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της επιστολής προς την κα. Μιχαηλίδου (κατατέθηκε στο πρωτόκολλο της υφυπουργού) είναι 43/17.7.2019. Μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές προσπάθειές μας (εδώ και 2,5 μήνες) για να οριστεί μία συνάντηση με τους αρμοδίους έως σήμερα κανένας από το Υπουργείο δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας.«Πλέον εκτιμούμε ότι ο εμπαιγμός των εργαζομένων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς κάθε μέρα ακούμε προθέσεις και διαθέσεις αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Αισθανόμαστε ότι υπάρχει άγνοια αλλά και αδιαφορία για την προσφορά των δομών που λειτουργούν και έχουν στηρίξει στα χρόνια της κρίσης τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.» Επιπρόσθετα, την ίδια ημέρα αποστείλαμε επιστολή και προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση χωρίς να έχουμε λάβει έως τώρα κάποια απάντηση. Ο αριθμός πρωτοκόλλου προς τον Υπουργό κ. Βρούτση είναι 32112/1991 17.7.2019.Στις 25.9.2019 αποστείλαμε ηλεκτρονικά επιστολή και προς τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Σταμάτη Γεώργιο ζητώντας συνάντηση χωρίς να έχουμε κάποια απάντηση.Σε άλλα ζητήματα, οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές απασχολούνται στους ΟΤΑ με συνεχιζόμενες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, που ισχύει μόνο για τους μόνιμους συνάδελφους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ούτε και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (εξάμηνο άδειας του ΟΑΕΔ), καθώς ο ΟΑΕΔ παρέχει την άδεια σε εργαζόμενες μητέρες σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις και θεωρεί ότι οι ΟΤΑ δεν εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο σημαντικού αριθμού αναφορών που έχουν υποβληθεί στην Αρχή και δεν ρυθμίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Γνωρίζοντας την προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για την μείωση της υπογεννητικότητας, προτείνουμε να θεσπιστεί «Ειδική Εννεάμηνη Άδεια Προστασίας της Μητρότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε φορείς του δημοσίου», με ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα ορίζει ότι σε περίπτωση ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης θα συνεχίσει να λαμβάνει την άδεια έως ότου ολοκληρωθεί το εννεάμηνο. Σε περίπτωση μη ανανέωσης/παράτασης της σύμβασης εργασία η ειδική εννεάμηνη άδεια διακόπτεται την ημερομηνία λήξης της σύμβασης.
«Εκτιμούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων και να καλυφθεί άμεσα το έλλειμμα στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της μητρότητας και συμφιλίωσης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.»
Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας έχουν επιφορτιστεί με πάρα πολλές αρμοδιότητες, χωρίς ακόμη να έχει πραγματοποιηθεί η πρόσληψη του επιπρόσθετου προσωπικού και χωρίς την έγκαιρη & έγκυρη εκπαίδευση των στελεχών μέσω σεμιναρίων για την υλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται από τα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας.
Τέλος, ζητούμε άμεση λύση από τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών, Εργασίας & Οικονομικών) στο ζήτημα της επέκτασης του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους (ανεξαρτήτου ειδικότητας) των Υπνωτηρίων Αστέγων και των Ανοιχτών Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων που λειτουργούν σε ΟΤΑ Α’ & Β’ Βαθμού και σε ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ, οι οποίοι ασκούν αποδεδειγμένα επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία, καθώς λόγω της φύσης της δουλειάς έχουν καθημερινή επαφή με άτομα που δεν τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, πάσχουν από διάφορες ψυχιατρικές παθήσεις και από μεταδιδόμενα νοσήματα.
Επισυνάπτονται οι επιστολές καθώς και το έγγραφο που δεν χορηγεί παράταση στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (καμία αναφορά).
Με εκτίμηση,
Κνης Δημήτριος
Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας
ΠΕ Διοικητικό – Οικονομικό
Υπνωτήριο Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης
Τηλ. επικοινωνίας: 6937364902
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου