oaednews

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

"Ο Χ Ι" ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΟΑΕΔ

                                                                                                                       Αθήνα, 25/10/2019

                                                                                                                       Α.Π. 58

Συνάδελφοι,

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφέρονται στο σχέδιο που έχει «κλειδώσει» ήδη στο Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η σταδιακή μείωση των εισπραττόμενων εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ από το 6,96% που είναι σήμερα στο 1,96%,  εντός της περιόδου 2020-2023. Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, η έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου ορίζεται για την 1/7/2020, με  αρχική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 0,90%. Παράλληλα στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, περιλαμβάνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει δημοσιονομικό κόστος 123 εκατομμύρια ευρώ, που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό!

            Συνάδελφοι, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει η επαλήθευση των παραπάνω σχεδίων, με βάση τα οποία θα αντικατασταθεί η διά νόμου απόδοση εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ από τη βούληση της κάθε κυβέρνησης να ενισχύει ή όχι, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τη δυνατότητα του Οργανισμού να ασκεί κοινωνική πολιτική. Το δέλεαρ της αύξησης του μισθού και της δημιουργίας ενός οικονομικού περιβάλλοντος περισσότερου ελκυστικού στο επιχειρείν δεν μπορεί να έχει ως αντίτιμο τη μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, την επαπειλούμενη συρρίκνωση των αντικειμένων του Οργανισμού και εντέλει την αποσάρθρωση του ίδιου του κοινωνικού κράτους.
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε κάθε απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού του Οργανισμού. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα εναντιωθούμε σε κάθε σχέδιο που θέλει τον ΟΑΕΔ έξω από το «κάδρο» της ανάπτυξης την οποία αποζητά η κοινωνία,  και όχι πρωταγωνιστή μέσα σε αυτό.

Παράλληλα με το αίτημα για συνάντηση που υποβάλαμε χθες στον Διοικητή του ΟΑΕΔ, ενημερώνουμε τα μέλη του Σωματείου μας ότι σύντομα θα κληθούν να συμμετάσχουν στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα ορίσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα, στην περίπτωση που δε διαψευστούν από την πολιτική ηγεσία τα ανωτέρω δημοσιεύματα. Καταθέτουμε επιπρόσθετα τη στήριξή μας στις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ επί του θέματος. 


                               Ο Πρόεδρος                              Η Γ. Γραμματέας

                              Γ. Καραούλης                          Α. Κουρομιχελάκη

1 σχόλιο:

  1. Το θέμα της μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ σημαίνει αναπόδραστα τον περιορισμό των κοινωνικών προγραμμάτων αλλά και των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που υλοποιεί ο οργανισμός. Αποτελεί μείζον θέμα για την ίδια την ύπαρξη του οργανισμού που έχει 65 χρόνια ιστορίας (1954) αλλά και Μέγα ζήτημα για εμάς τους εργαζομένους που αποτελεί το "εργασιακό μας σπίτι". Το ζήτημα είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα - προσανατολισμό της κυβέρνησης ο οποίος όμως έχει αποδειχθεί άκρως καταστροφικός όπου ακολουθήθηκε και στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό και από τους κυβερνώντες ότι δεν νοείται ισχυρή χώρα και οικονομία χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και μπορεί ο καθένας μας να τα ανακαλέσει από τη μνήμη του. Το διακύβευμα είναι τεράστιο όπως και η σύμπνοια μεταξύ των εργαζομένων του οργανισμού στο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της μείωσης των εισφορών ανεξαρτήτως που τοποθετείται ο καθένας μας πολιτικά.
    Οι δημόσιοι οργανισμοί, ιστορικά δεν έγιναν για να υποστηρίξουν την άρχουσα τάξη (που έτσι ή αλλιώς δεν τους έχει ανάγκη) έγιναν για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, για την ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή