oaednews

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ποιο είναι το πλάνο του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ για τον Οργανισμό

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου Διοικητή, Σ. Πρωτοψάλτη. Πώς θα γίνει η σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης
H σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στη σημερινή αγορά εργασίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέοΟΑΕΔ. Αυτό το στοίχημα περιέγραψε ο καινούριος Διοικητής του Οργανισμού, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε με δημοσιογράφους του εργατικού ρεπορτάζ. Ο ίδιος ανέφερε πως στοχεύει σε έναν εξωστρεφή Οργανισμό, συνώνυμο της απασχόλησης, ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στην αγορά εργασίας, θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της κι έτσι θα μπορέσει να παίξει έναν ρόλο κομβικό.

Τους επόμενους 2-3 μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί, όπως σημείωσε, η κατάρτιση ενός νέου πλάνου για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν προγράμματα ανοιχτού πλαισίου, όπως είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Ελευσίνα. Στόχος είναι να ανοίξουν και σε άλλες περιοχές, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, τέτοιου τύπου προγράμματα που συνδυάζουν πολλές πρακτικές και μένουν μονίμως ανοικτά για να απαντούν στοχευμένα στις ανάγκες.
«Είναι μεγάλη πρόκληση και συνάμα ευκαιρία για τον Οργανισμό το γεγονός ότι υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και των αναγκών της αγοράς εργασίας. Ακόμα και στην περίοδο υψηλής ανεργίας, υπήρχαν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έβρισκαν προσωπικό το οποίο να διέθετε τις δεξιότητες οι οποίες απαιτούνταν για τις κενές θέσεις που υπήρχαν. Αυτό το σημείο θέλουμε να το εξετάσουμε, για να επιτευχθεί αντιστοιχία» τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση  στις ενεργητικές μορφές απασχόλησης. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, είναι απαραίτητος ο ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με τους εργοδότες ώστε ο ΟΑΕΔ να είναι σε θέση να δημιουργεί προγράμματα που θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους, με τελικό στόχο οι εργαζόμενοι να βρίσκουν σταθερές θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σημαντικός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα είναι το εργατικό δυναμικό να έχει την εκπαίδευση και την κατάρτιση που χρειάζεται, προκειμένου να βρίσκει θέσεις πλήρους απασχόλησης με προοπτική, που θα οδηγούν σε επαγγελματική επιτυχία και εξασφάλιση.
Ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι στον ΟΑΕΔ έχουν γίνει βήματα μπροστά, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Όπως σημείωσε, στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η αναβάθμιση και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Οργανισμού, με στόχο να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό οργανισμό απασχόλησης. Κομβικό ρόλο θα παίξει ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας ο οποίος θα ενισχυθεί. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην εστίαση στις τοπικές κοινωνίες, ώστε ο ΟΑΕΔ να είναι πιο συγχρονισμένος με τις τοπικές ανάγκες, καθώς καταγράφονται μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου