oaednews

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Σπ. Πρωτοψάλτης: Πρέπει να μιλάμε με τους εργοδότες για να γνωρίζουμε τι χρειάζονται

Έμφαση και προτεραιότητες στις σύζευξη των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των ανέργων, και των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό θα δώσει ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Όπως είπε ο κ. Πρωτοψάλτης δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του κατά την διάρκεια της ακρόασης του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, μια από τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να το πετύχει αυτό είναι να δοθεί προτεραιότητα στην καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και την μετατόπιση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

"Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης του ΟΑΕΔ θα πρέπει να σχεδιάζονται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, ενώ θα δοθεί έμφαση στο τοπικό επίπεδο" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.
"Ο ΟΠΑΕΔ πρέπει να μιλάει συνεχώς με τους εργοδότες για να μαθαίνει ποιες είναι οι ανάγκες. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός του Οργανισμού και  βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Θα δοθεί προτεραιότητα σε ομάδες ευπαθείς που κινδυνεύουν με  κοινωνικό αποκλεισμό.
Σημαντική είναι η εξωστρέφεια. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να έρθει κοντά στην οικονομία και την κοινωνία με συμπράξεις ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Χρειάζεται στενότερη συνεργασία με το υπ. Παιδείας και έμφαση στις τεχνολογίες αιχμής. Αυτές είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες του ΟΑΕΔ που προτίθεμαι να πάρω" υπογράμμισε ο κ. Πρωτοψάλτης.
Σημείωσε πως ο ΟΑΕΔ πρέπει να αναπτύξει την επικοινωνία με τους εργοδότες για να καλύψει την έλλειψη που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας. "Πρέπει να μαθαίνουμε ποιες είναι οι ανάγκες, πρέπει να υπάρχει εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ προσόντων και αυτών που απαιτούνται για κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Αυτή η έλλειψη προκύπτει από διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση.
Πρέπει να μειωθεί το χάσμα προσόντων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Χωρίς νέες γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού δεν μπορεί να δημιουργεί νέο μοντέλο εργασίας ειδικά μετά την 10ετή κρίση στην Ελλάδα. Ο ρόλος ΟΑΕΔ, της διαμεσολάβησης, χρειάζεται στενότερη συνεργασία με τους εργοδότες και σχέδιο ποιοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις. Πρέπει να βρίσκει δουλειά σε όσους ψάχνουν συνάμα όμως πρέπει να συμβάλει στην κάλυψη εργοδοτών για κάλυψη εξιδεικευμένου προσωπικού".
Ο ίδιος παρουσιάζοντας τον εαυτό του, μετά την εισαγωγή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναφέρθηκε στις σπουδές και την εμπειρία εργασίας του στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο επιτελείο του πρώην Προέδρου Μπ. Ομπάμα σε θέματα σύζευξης προσφοράς αγοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και την πρόσβαση και ολοκλήρωση σπουδών ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Ενώ στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε την κυβέρνηση λέγοντας. "μου δίνετε την ευκαιρία να επιστρέψω πίσω στην πατρίδα μου και να προσφέρω".
Μαρία Νταλιάνη

1 σχόλιο:

  1. Πάλι μελέτες μυρίζομαι για εντοπισμό αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων και προσόντων. Λες και το πρόβλημα της ανεργίας είναι εκεί. Από την άλλη, οι ΚΕΚατζίδες ετοιμάζονται να καλύψουν την προ διαπιστωμένη έλλειψη προσόντων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ας προσγειωθεί το συντομότερο ο νέος διοικητής στην Ελληνική πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή