oaednews

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Σε παλιότερο άρθρο μου για τη Δικαιοσύνη, αναφέρθηκα στο μισθολόγιο των 6.000 Ελλήνων Δικαστών. Πριν καιρό τιμωρήθηκε λίαν... επιεικώς Αρεοπαγίτης, επειδή επί 4 – 5 χρόνια δεν εξέδιδε δεκάδες αποφάσεις υποθέσεων που είχε στα χέρια του ήδη από το ‘11, ’12 και ´13. Η ποινή που του επέβαλε το Ανώτ. Πειθ. Συμβούλιο ήταν «χάδι».
Οχτώ μήνες απώλεια μισθού πληρωτέου σε πολλές δόσεις. Ο μισθός οχτώ μηνών του συγκεκριμένου Δικαστή (με μηνιαίες αποδοχές 3.307 ευρώ) είναι 26.500 ευρώ. Με νωπή απόφαση του Μισθοδικείου, οι αναδρομικές αυξήσεις για τα έτη ’12 έως ’14 όλων των Αρεοπαγιτών, και του συγκεκριμένου επομένως είναι 25.500 ευρώ. Μέχρι τώρα πρέπει να εισέπραξε τα μισά. Δεδομένης της ποινής που του επιβλήθηκε και καθώς ο… τιμωρηθείς δικαιούται και μηνιαίο επίδομα βιβλιοθήκης από 188 ευρώ, δεν πρόκειται να πληρώσει στο Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Και όχι μόνο δεν θα πληρώσει. Θα εισπράξει και άλλα 1.504 ευρώ για το επίδομα βιβλιοθήκης ύστερα από αφαίρεση της ελάχιστης διαφοράς μεταξύ οφειλής και απαίτησης. Τυχαίο;

Το μισθολόγιο των Δικαστών μας συναρτάται με τον μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου που είναι 4.135 ευρώ πλέον επίδομα βιβλιοθήκης. Ο βασικός μισθός του Αντιπροέδρου 3.721 ευρώ. Των Αρεοπαγιτών και των αμέσως κατώτερων Δικαστών με αναλογικές μειώσεις. Ο μικρότερος μισθός πρωτοεισαχθέντος Πρωτοδίκη μαζί με το επίδομα βιβλιοθήκης αγγίζει τα 1.700 ευρώ.
Τεράστιοι μισθοί για τη σημερινή πραγματικότητα, όπου την τελευταία οκταετία το συνολικό μισθολόγιο των ιδιωτικών υπαλλήλων και εργαζομένων μειώθηκε στο 80% (η δραματική μείωση του συνόλου των μισθών, πλέον ο μηδενικός μισθός των ανέργων), και μόνο το 50% του συνόλου των εργαζομένων παίρνει 800 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ το υπόλοιπο 50% παίρνει μισθούς φιλοδωρήματος, 200, 300 και 400 ευρώ για πολύωρη και πολλές φορές εξοντωτική εργασία.
Πώς φτάσαμε εδώ, και πόσο δίκαιο είναι μέσα στα συνταγματικά πλαίσια της ίσης μεταχείρισης των Ελλήνων, ορισμένοι κλάδοι υπαλλήλων να βρίσκονται με εξαιρετικά υψηλά μισθολόγια; Πώς επίσης συμβαίνει να έχουν εξαιρεθεί ένστολοι και Δικαστές με αποφάσεις του ΣτΕ, από τις περαιτέρω μειώσεις των τελευταίων μνημονίων;
Η αρχή για τους Δικαστές έγινε με την περίφημη απόφαση 13 του 2006 του Μισθοδικείου, που καθορίζει τον μισθό των Δικαστών. Τι συνέβη εκεί; Αυξήθηκαν πάνω από 50% οι αποδοχές όλων των Δικαστών, καθώς και των Δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Από τότε το Κράτος εγγράφει στον προϋπολογισμό του επιπλέον 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για να καλυφθεί αυτή η αύξηση. Με την παραπάνω απόφαση αναγνωρίστηκαν και αναδρομικά από 1,5 δισ. ευρώ στο σύνολο των Δικαστών. Τα τεράστια ποσά πληρώθηκαν ακόμα και στα μέλη του ΝΣΚ (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), αλλά και σε συνταξιούχους Δικαστές (!). Στην απόφαση μειοψήφισαν οι Καθηγητές των Νομικών Σχολών. Υπήρξε όμως πλειοψηφία από εκπροσώπους των Δικηγόρων και των Δικαστών στο Μισθοδικείο. Το Δικαστήριο αυτό πρέπει πάση θυσία να καταργηθεί, επειδή οι άνθρωποί του εκεί χλευάζουν σύμπασα την Ελληνική κοινωνία.
Και η εκάστοτε Κυβέρνηση όμως συμπορεύεται με την κατάσταση. Δεν προσέφυγε, όπως είχε δυνατότητα και ευθύνη είτε ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, είτε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Υπάρχει βέβαια έντιμη αντίδραση εντός του κλάδου για την… τερτιπολογία της αυθαιρεσίας. Οι άνθρωποι όμως ευνοήτως σιωπούν, επειδή αντιπροσωπεύονται από τις Συνδικαλιστικές Ενώσεις τους.
Η δικαιολογία της απόφασης του 2006 στηρίχθηκε στο… πουθενά. Είναι κυριολεκτικά εξωφρενική. Ο χώρος αυτού του άρθρου όμως δεν επιτρέπει την ανάλυσή του. Θα με ρωτήσει κάποιος: "Τώρα τι θέλεις... κάβουρα και περπατάς στα κάρβουνα;". Τι θέλω άραγε; Διερωτώμαι και ο ίδιος. Μάλλον η ενσυναίσθησή μου.
Η Κυβέρνηση του έτους 2008 αποφάσισε μετά την απόφαση, να δώσει αναδρομικά στο σύνολο των εν ενεργεία και συνταξιούχων Δικαστών καθώς και στα μέλη του ΝΣΚ 830 εκατ. ευρώ, τινάζοντας στον αέρα τον Κρατικό προϋπολογισμό. Κατά μέσο όρο ο κάθε Δικαστής πήρε 140.000 ευρώ. Με τις μνημονιακές ρυθμίσεις μετά την κρίση, επήλθαν οι γνωστές μειώσεις μέχρι και καρατομήσεις εκατομμυρίων συντάξεων και μισθών του συνόλου των Ελλήνων.
Στα αυξημένα ποσά από τον Αύγουστο το ’12 έως το τέλος Ιουνίου ’14, οι αυξήσεις των μισθών των Δικαστών μειώθηκαν όπως και του συνόλου των υπαλλήλων. Το Μισθοδικείο όμως ακύρωσε αυτές τις μειώσεις και, καθώς γράψαμε στην αρχή, διέταξε την επιστροφή στους Δικαστές όλων των μειώσεων. Έτσι για το πιο πάνω χρονικό διάστημα (1/08/12 – 30/06/14), όλοι οι Αρεοπαγίτες έλαβαν 25.500 ευρώ ο καθένας τους μαζί με τους δικηγόρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στο ίδιο διάστημα δόθηκαν αναδρομικά και στους ενστόλους. Ενώ τα αναδρομικά όμως των ενστόλων έφτασαν για τον ανώτατο βαθμό έως 6.000 ευρώ, για τους Ανώτατους Δικαστές έφτασαν στα 25.500 ευρώ.
Το Διοικ. Εφετείο Αθηνών προσπάθησε ν' αποδώσει τις αυξήσεις στον φόρτο εργασίας των Δικαστών. Υποτίθεται όμως ότι το έως τότε αυξημένο μισθολόγιό τους είχε δοθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, και ανεξαρτήτως των πολύμηνων και πολύχρονων καθυστερήσεων των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ποιον φόρτο εργασίας είχαν ωστόσο οι συνταξιούχοι Δικαστές, που πήραν και αυτοί αυξήσεις σε ποσοστό 50%;
Για αναδρομικά, μόνον το 2007, οι Ανώτατοι εν ενεργεία και συνταξιούχοι Δικαστές πήραν από 220 έως 250 χιλιάδες ευρώ ο καθένας τους. Από εκεί άρχισε ο κατήφορος, που επεκτάθηκε στα μειωμένα ωράρια λειτουργίας των Δικαστηρίων, στην ουσιαστική κατάργηση των διασκέψεων, στις απίστευτες αναβολές για χρόνια και χρόνια μιας εκδίκασης και στην τελευταία κατάταξη της Χώρας στην ΕΕ, ως προς τον χρόνο περάτωσης μιας Δίκης. Πολύ κρίμα για όλους μας.

Γράφει ο «Όμηρος»
(omhros_el@gmail.comfb: Ομηρος Ελευθερία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου