oaednews

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιώτες σε σχολεία και ΑΕΙ στο πλαίσιο «ελευθερίας και αυτονομίας»

Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε εμμέσως ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η είσοδος των ιδιωτών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, με στόχο «την εξωστρέφεια και την ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας». Υπογράμμισε ότι, ανάμεσα σε άλλα, στοχεύουν να παράξουν μαθητές – εργαλεία στην αγορά εργασίας, δηλώνοντας ότι στα ΕΠΑΛ πρέπει « η Επαγγελματική Εκπαίδευση, από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς».

Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, έστρωσε διάπλατα το χαλί για την είσοδο ιδιωτών σε σχολεία και πανεπιστήμια, ζητώντας «την εξωστρέφεια και την ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας».
Σύμφωνα με την υπουργό, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει «τη δυνατότητα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για την κάλυψη επιμέρους αναγκών των Ιδρυμάτων (π.χ. για κατασκευή φοιτητικών εστιών).Εισάγουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα και για την υλοποίηση πατεντών και επιστημονικών ιδεών».Η Ν. Κεραμέως υπογράμμισε ότι σκοπεύουν να παράξουν μαθητές που θα ενσωματώνονται άμεσα στην αγορά εργασίας μέσα από τα ΕΠΑΛ, επισημαίνοντας πως στην προσέγγιση αυτή θα ενταχθούν και οι ενήλικες, στην προσπάθεια τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, προκειμένου να «κερδίσουν εισόδημα» μέσα από τη φτηνή εργασία που θα προσφέρουν.
«Στόχος μας, η Επαγγελματική Εκπαίδευση, από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Ενδεικτικά:Ιδρύουμε πρότυπα ΕΠΑ.Λ. και προβλέπουμε ενεργότερο ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.  Θεσπίζουμε νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας.
Παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων σε κάθε ενδιαφερόμενο, στο πλαίσιο της μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Αναβαθμίζουμε τις δεξιότητες των ενηλίκων για τη βέλτιστη ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας και τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού».
the press project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου