oaednews

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Τέλος η αυτονομία του ΣΕΠΕ; Αποκομματικοποίηση βλέπει το ΥΠ. Οικ για ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ

Τέλος η αυτονομία του ΣΕΠΕ - Οι επιπτώσεις


Την κατάργηση της οργανωτικής και επιχειρησιακής αυτονομίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έκανε γνωστή με χθεσινοβραδυνή  ανάρτηση στο facebook o Ειδικός Γραμματέας του Παναγιώτης Κορφιάτης.

Το ΣΕΠΕ, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Εργασίας, υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζί  με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.

Στo ίδιο κείμενο ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ  Παναγιώτης Κορφιάτης εξηγεί τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη:

  1. Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.
  2. Ένα ελεγκτικό Σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.
  3. Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ  άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την διεύθυνση υποστήριξης.
«Η ιστορία του πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία», σημειώνει ο Π. Κορφιάτης και καταλήγει: «Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπεράσματα, δυστυχώς για τους Επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας».
Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης η εποπτεία του ΣΕΠΕ περνάει στην Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη. 

Αχτσιόγλου: Υποβαθμίζεται το ΣΕΠΕ 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε την ακόλουθη δήλωση για το ΣΕΠΕ:  
«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ.
Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».
sofokleous in

«Αποκομματικόποιηση» «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ για ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ

Τη δική του ερμηνεία δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, για την κατάργηση της αυτονομίας των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ, κάνοντας λόγο για «αποκομματικοποίηση» την ώρα που μεταφέρονται σε γενικές γραμματείες υπουργείων.
«Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται», αναφέρει ο κ. Βεσυρόπουλος και συμπληρώνει ότι «η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών».
Στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών προσθέτει πως «επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνονται τα εξής:
«1. Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.
2. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.
3. Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους».
Τέλος, υπογραμμίζει δηκτικά πως «όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ». «Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων», καταλήγει.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου