oaednews

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η αποζημίωση απόλυσης υποχρεωτικά από 1.7.2019 μέσω Τραπέζης

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την υποχρεωτική καταβολή μέσω λογαριασμού πληρωμών
Σε εφαρμογή του Ν. 4611/2019,  εκδόθηκε η Απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα καταβάλλεται από 1ης Ιουλίου 2019 σε λογαριασμό πληρωμών υποχρεωτικά και η αποζημίωση απόλυσης.
Από την ημέρα αυτή καταργείται η προηγούμενη Απόφαση, η οποία προέβλεπε την καταβολή μέσω λογαριασμού πληρωμών μόνο των αποδοχών.

Οι εργοδότες, λοιπόν,  θα καταβάλλουν τόσο τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όσο και την αποζημίωση απόλυσής τους, αναφέροντας για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά.
Η καταβολή των αποδοχών και της αποζημίωσης απόλυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.
Η ΑΑΔΕ με Εγκύκλιο έχει διευκρινίσει, μετά την εφαρμογή του άρθρου 72 του ν. 4446/2016, τί ακριβώς θεωρείται ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής ή πάροχος υπηρεσιών πληρωμών
"...ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής θεωρείται π.χ. μεταφορά χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών («e-banking»), καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λπ., ενώ  ως  «πάροχος υπηρεσιών πληρωμών» θεωρούνται  οι Τράπεζας, τα ΕΛ.ΤΑ. και τα ιδρύματα πληρωμών, ανεξάρτητα αν έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή (Ε.Ε., τρίτες χώρες).
Επομένως, η μισθοδοσία θα πρέπει να καταβάλλεται με:
- κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα),
- χρήση ταχυδρομικής επιταγής – ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,
- χρήση τραπεζικής επιταγής,
- έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού, η οποία έτσι κι αλλιώς κατατίθεται σε τράπεζα..."
Με πρόσφατη Εγκύκλιο,  προβλέπεται ότι ο αντίστοιχος φόρος  κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω λογαριασμού πληρωμών και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από τον οικείο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών και του Δημοσίου.
Στον εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις επιβάλλονται κυρώσεις από το ΣΣΕΠΕ, σύμφωνα με το ν. 3996/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου