oaednews

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοίνωση απο Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                                        10 Δεκεμβρίου 2018
Συναδέλφισσες/οι,
Ευχόμαστε σε όλες και όλους χαρούμενα Χριστούγεννα και μια νέα χρονιά γεμάτη από υγεία και αισιοδοξία για το αύριο. Διανύομε εποχές όπου ο νεοφιλελευθερισμός ως δόγμα έχει βάλει στόχο την υπονόμευση και κατάργηση βασικών  εργασιακών δικαιωμάτων, την εκχώρηση θεμελιωδών λειτουργιών του κράτους σε ιδιωτικά συμφέροντα προωθώντας και καλλιεργώντας κλίμα μισαλοδοξίας μεταξύ των πολιτών. Οι αγώνες για το δίκαιο,  την επικράτηση της αλληλεγγύης,  της αποκατάστασης των εργατικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην εργασία,  την αναβάθμιση της παιδείας και της εκπαίδευσης,  την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ο.Α.Ε.Δ. είναι διαρκείς και συνεχίζονται.

 Η παράταξη αναδείχθηκε από το 13ο Συνέδριο στην μειοψηφία του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. Στο συνέδριο ψήφισαν  42 σύνεδροι και η παράταξη μας με 20 ψήφους έλαβε 4 έδρες στο Δ.Σ.. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου επικράτησε πνεύμα ομοψυχίας μεταξύ των συνέδρων που εκφράσθηκε με το ομόφωνο ψήφισμα που κοινοποίησε πριν λίγες μέρες το νέο Δ.Σ.. Κατά την συγκρότηση του Δ.Σ. η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών έδωσε θετική ψήφο για την εκλογή του νέου Προεδρείου εκφράζοντας αφενός το κλίμα ομοψυχίας του συνεδρίου, αλλά ανταποδίδοντας την θετική κίνηση που έκανε η παράταξη της ΔΑΚΕ πριν 2 χρόνια να δώσει θετική ψήφο στα μέλη της παράταξης για την εκλογή του τότε Προεδρείου.
Δηλώσαμε ότι η ψήφος μας αποτελεί πολιτική ενέργεια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική με πολιτικά επιχειρήματα παίρνοντας αποστάσεις,  από  συμπεριφορές που επέλεξε η ΔΑΚΕ στην προηγούμενη θητεία  να ασκεί αντιπολιτευτική πολιτική κυρίως με προσωπικές επιθέσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν συνδικαλιστικές πρακτικές προσωπικών επιθέσεων ενίοτε με αήθη τρόπο. Είναι ξεπερασμένες και το μόνο που πράττουν είναι να αποσυσπειρώνουν και να τον αποπροσανατολίζουν τον κλάδο από τα πραγματικά του προβλήματα. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε με βάση τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες ενός συνδικαλισμού μακριά από τονκυβερνητισμό, την προσωπική ανάδειξη, τον παραγοντισμό των πελατειακών σχέσεων και θα ασκήσουμε κάθε δικαίωμα κριτικής στα πεπραγμένα του νέου Προεδρείου. Ο πολιτικός πολιτισμός φέρνει  αποτελέσματα και αναπτύσσει τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συνεργασία.
            Πριν λίγες μέρες (1-12-2018) ανακοινώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία, το οποίο επισυνάπτουμε όπως βρίσκεται στο επίσημο site του κόμματος https://nd.gr/paideia-i-megalyteri-ependysi-gia-mellon-tis-horas-paroysiasi-toy-programmatos-tis-neas-dimokratias. Παραπέμπουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στις σελ. 28, 29   για να διαπιστώσουν τι επιφυλάσσεται για τον θεσμό της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς επίσης και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων τύπου «εξορθολογισμού» δηλαδή της συρρίκνωσης του δημοσίου σχολείου και της «αυτονομίας» του (σελ. 5). Η πρόταση είναι μια από τα ίδια όπως όριζε ο νόμος 4186/2013 δηλαδή Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση τύπου Σ.Ε.Κ. που θα λέγεται ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας! Και όχι μόνο. Οι ειδικότητες των σχολών αυτών θα επιλέγονται από ένα όργανο που θα εδρεύει στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο του Υπουργείου Παιδείας με την ονομασία Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε. σελ. 28) και οι αποφάσεις του θα είναι δεσμευτικές! Το όργανο αυτό θα λειτουργεί σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και διοικείται από τον Διευθυντή του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. και εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων.  Μερικές διαπιστώσεις:
  • Οι Σ.Ε.Κ. (που θα λέγονται ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας!) το 2013,2014,2015 απέτυχαν παταγωδώς. Σε 200 τμήματα που προκηρύχθηκαν το 2014 λειτούργησαν μόλις 20 και η Μεταγυμνασιακή κατάρτιση αφορούσε μαθητές απόφοιτους Λυκείου με ελάχιστους μαθητές ανά τμήμα!!
  • Ο ρόλος των ΣΣΠΑΕ έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική βούληση της πρότασης, ότι δεν θα έχουμε μόνο διάλυση της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., αλλά και μεταβίβαση των πόρων του ΛΑΕΚ από τον Ο.Α.Ε.Δ. σε άλλον φορέα(;) με σκοπό την είσοδο ιδιωτών.
  • Η αξιολόγηση επανέρχεται… για τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς και συνδέει την απόδοση με τον μισθό με επαναφορά του Π.Δ. 152/2013 περί αξιολόγησης εκπαιδευτικών που καταργήθηκε το 2018 ! Ενέργειες που καθιερώνουν ανταγωνιστικές σχέσεις στην εκπαίδευση, πληγώνουν το εκπαιδευτικό έργο ενώ παράλληλα οδηγούν  σε  διαθεσιμότητες - απολύσεις που οδυνηρά βιώσαμε το 2013-2014. Η θέση αυτή σε συνδυασμό με την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων αναδεικνύει την πρόθεση της  πρότασης να ανοίξουν διάπλατα οι πύλες για την είσοδο ιδιωτών στα σχολεία. Από την αναλογία 1:1 που προφανώς δεν καλύπτει την ακραία υποστελέχωση του δημοσίου για τις προσλήψεις στο δημόσιο προτείνεται η αναλογία 1:5!
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις της πλειοψηφίας- Προεδρείου του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ..
Συναδέλφισσες/οι,
Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η μεγάλη παράταση των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας από το 2016 ως το 2022  δόθηκε γιατί ο κλάδος μας με επιχειρήματα και αγώνα καθημερινό έδωσε μάχες. Είναι μια λύση (όχι η βέλτιστη) που μας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσουμε και να σχεδιάσουμε την προοπτική των σχολείων μας. Η επιστροφή των απολυμένων από την διαθεσιμότητα συναδέλφων μας, η επαναλειτουργία του θεσμού των αναπληρωτών που αναβαθμίζει τις εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των σχολείων μας αποτελεί κατάκτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Η εκπαίδευση συναδέλφων μας για την απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας στην ΑΣΠΑΙΤΕ ενισχύει την εκπαιδευτική ιδιότητα και αναβαθμίζει  το εκπαιδευτικό έργο. Η  παράταξη μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται  πρωτίστως για τον δημόσιο χαρακτήρα του Ο.Α.Ε.Δ. μέσα από το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ.,  επιδιώκοντας τη συνεργασία των θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων του Οργανισμού της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων και των Συλλόγων  του. Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε για την υλοποίηση των βασικών στρατηγικών στόχων του 13ου συνεδρίου μας με άμεσο στόχο την κατάργηση της παράτασης  του 2022, την αναβάθμιση της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και τις προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με αξιοποίηση της μεγάλης εμπειρίας των αναπληρωτών και ωρομισθίων του Ο.Α.Ε.Δ.. Η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. είναι εθνικό κεφάλαιο. Συνδέει το σχολειοκεντρικό ρόλο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την Εργασία, λειτουργώντας ως μια αποτελεσματική μορφή ενεργητικής απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάκτηση της εργασίας. Οι τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του Ο.Α.Ε.Δ. στο 13ο συνέδριο της Ο.Ε.Λ. αποτελούν βάση για την διεκδίκηση των παραπάνω.

                                                                  Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ο.Α.Ε.Δ.                                                                                                                                           Δεκέμβριος 2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου