oaednews

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αγωνιστικής Ενωτικής Συνεργασίας για τις εκλογές της 7ης Δεκεμβρίου ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ


 "Με την ψήφο μας και τη συμμετοχή μας ανακόπτουμε την εκ των έσω αποδόμηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού!" 
                ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΕΝΩΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Συνάδελφοι.

    Το ΔΣ του Οργανισμού αποτελεί το κυρίαρχο όργανο άσκησης διοίκησης του Οργανισμού, ενός Οργανισμού με κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική αναφορά.  Πόσο κυρίαρχο όμως είναι το ΔΣ  του ΟΑΕΔ και ποια περιθώρια υπάρχουν να αυτενεργεί; Ελάχιστα, είναι η απάντηση. Επί της ουσίας, το ΔΣ του ΟΑΕΔ είναι επικυρωτικό όργανο των αποφάσεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.  Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο «εναγκαλισμός» του ΔΣ του ΟΑΕΔ με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία τείνει να γίνει «στραγγαλισμός» της αυτονομίας του, με αρνητικές συνέπειες στον ρόλο και τη λειτουργία του Οργανισμού που θα έπρεπε να είναι η πλήρης αξιοποίηση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για τη στήριξη, με κάθε τρόπο, των αδύναμων συμπολιτών μας. Ο Οργανισμός στα χρόνια της κρίσης δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι μειώθηκαν δυσανάλογα με την αύξηση της ανεργίας, ενώ τα προγράμματα απασχόλησης δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την ανεργία. Αποθεματικά μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ, υπηρεσίες του Οργανισμού μεταφέρθηκαν σε ιδιώτες με δυσανάλογο κόστος και το προσωπικό του Οργανισμού συνέχισε να παλεύει χωρίς όπλα το τέρας της Ανεργίας. Η στεγαστική πολιτική περιορίστηκε  στον  διεκπεραιωτικό ρόλο της αποπεράτωσης και παράδοσης, ενώ οι πολιτικές του ΟΕΕ συρρικνώθηκαν.  Όλα αυτά αποτελούν δομικά προβλήματα του Οργανισμού που σχετίζονται με το ΔΣ του ΟΑΕΔ.


Η παράταξή μας διεκδικεί: 
  
1. Αλλαγή των συσχετισμών στο Δ.Σ. υπέρ των εργαζομένων

Θεωρούμε επιβεβλημένη την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στο ΔΣ, με αντίστοιχη μείωση της εκπροσώπησης των εργοδοτών, από τη στιγμή, μάλιστα, που έχουν μειωθεί σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ.

2. Εκπροσώπηση των ανέργων στο ΔΣ

Θεωρούμε ότι ζούμε στην εποχή κατά την οποία είναι απαραίτητη η συμμετοχή και ανέργων σε αποφάσεις που, αν μη τι άλλο, τους αφορούν, σε αποφάσεις  που πρέπει, αν μη τι άλλο, να υπάρχει αποτελεσματικότητα. Σε πρώτη φάση, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η έλλειψη οργανωμένου κινήματος ανέργων δημιουργεί αδυναμία διεκδίκησης. Από την άλλη μεριά, ο ΟΑΕΔ , που έχει την τύχη  ή την ατυχία να διαχειρίζεται όλον αυτόν τον θησαυρό της χώρας μας, τους ανενεργούς συμπολίτες μας, έχει και την υποχρέωση να τους ενεργοποιήσει. 

3. Εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Οργανισμού και ενός εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με  αντίστοιχη καταβολή εισφορών. 

Οι περισσότερες δράσεις του Οργανισμού αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Είναι καιρός η τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχει στον σχεδιασμό μιας πολιτικής απασχόλησης, στέγασης ή και εκπαίδευσης εφόσον ουσιαστικά εκεί θα εφαρμοστεί, στην τοπική κοινωνία. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην αποτελεσματικότητα των δράσεων του Οργανισμού. Η συμμετοχή, λοιπόν, ενός εκπροσώπου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στο ΔΣ του ΟΑΕΔ με την καθιέρωση μιας μικρής εισφοράς από τον προϋπολογισμό των Δήμων υπέρ ΟΑΕΔ, θα έδινε τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών πολιτικών απασχόλησης.

4. Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια του Οργανισμού

Δυστυχώς, είμαστε όλοι μας θεατές του ίδιου έργου τόσα και τόσα χρόνια. Με την αλλαγή της κάθε κυβέρνησης ή και υπουργού αλλάζει και ο Διοικητής του Οργανισμού, με αποτέλεσμα την ξανά και ξανά και ξανά-αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να λειτουργήσει «αυτοδιοικητικά», αναλαμβάνοντας το βάρος των αποφάσεών του, χωρίς την ποδηγέτηση της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Η διεκδίκηση, δηλαδή, μεγαλύτερης ή απόλυτης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, είναι ζητούμενο.

5. Λειτουργία του  ΔΣ  με τρόπο ανοιχτό και  με επεξεργασία και συζήτηση των προτάσεων πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων

Η Διαβούλευση σε σημαντικά θέματα, που αφορούν, για παράδειγμα, νέα προγράμματα ή δράσεις του Οργανισμού θα πρέπει να γίνεται συντονισμένα και αναλυτικά με όλους όσοι εμπλέκονται, με όλους όσους επηρεάζουν αυτές τις  αποφάσεις και, κυρίως, με τους εργαζόμενους του Οργανισμού, που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν. Είναι δραματικό να μην υπάρχει δυνατότητα εισήγησης θεμάτων στο ΔΣ παρά  μόνο από τον εκάστοτε Διοικητή και Υπουργό.!!! Διεκδικούμε τη δυνατότητα εισαγωγής θεμάτων από συνδικαλιστικά όργανα του Οργανισμού. Διεκδικούμε   ηλεκτρονική καταγραφή των πρακτικών του ΔΣ έτσι ώστε καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων του

6. Αποκέντρωση του Οργανισμού

Η προσπάθεια για ουσιαστική αποκέντρωση του Οργανισμού είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Είναι αδιανόητο να καταλήγουν στο ΔΣ του Οργανισμού αποφάσεις για τη σύζευξη καρτών ανεργίας.

7. Άσκηση Στεγαστικής Πολιτικής από τον ΟΑΕΔ

Την ένταξη στην ατζέντα του Οργανισμού της στεγαστικής πολιτικής, ως κύριο ζήτημα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, με αξιοποίηση των δομών και των  προσώπων  του τ. ΟΕΚ, καθώς και με διεύρυνση των πολιτικών που ασκούσε ο τ. ΟΕΕ

8. Συνεργασία με τα συνδικαλιστικά όργανα για την από κοινού διαμόρφωση, κατάθεση και υπεράσπιση των θέσεών μας

Ο Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. θα πρέπει αυστηρά να συνδιαλέγεται με τα όργανα εκπροσώπησης των συναδέλφων (Ομοσπονδίες) και να εξουσιοδοτείται για συγκεκριμένες ενέργειες ή στάσεις στο όργανο που συμμετέχει, προκειμένου, αφενός, να υπάρχει μια μεγαλύτερη υποστήριξη των προτάσεων και, αφετέρου, να εκφράζεται καλύτερα η άποψη των εργαζομένων, αυτών, δηλαδή, που υλοποιούν, αυτών που γνωρίζουν.




Εμείς, είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε με μεράκι, συνέπεια και αποφασιστικότητα γι’ αυτά και άλλα πολλά που σίγουρα θα προκύψουν, να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο ΟΑΕΔ, για έναν καλύτερο δημόσιο τομέα, για μια καλύτερη Ελλάδα.

Πιστεύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του ΟΑΕΔ, στην υπαλληλική και επιστημονική του κατάρτιση, στη διάθεσή του για συμμετοχή στο ζητούμενο που είναι ένας καλύτερος για όλους ΟΑΕΔ. Είναι καιρός να ενθαρρυνθεί η κίνηση ιδεών και σε επίπεδο ΔΣ του Οργανισμού, είναι καιρός να καταγράφουν οι ιδέες, είναι καιρός να αλλάξουν οι συσχετισμοί, είναι καιρός οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ να συνομιλήσουν αληθινά, ανοιχτά και διεκδικητικά με τους εκπροσώπους άλλων φορέων.

Με την ψήφο μας και τη συμμετοχή μας ανακόπτουμε την εκ των έσω αποδόμηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού!
                ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΕΝΩΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Υποψήφιοι για το Δ.Σ.  ΟΑΕΔ

1.     Αλεξιάδης  Γεώργιος
2.     Βαβούρας Γεώργιος 
3.     Μπιτάρης Αστέριος  
4.     Γρηγορίου Βασίλειος
5.     Δημήτριου Δημήτριος  
6.     Ζάψας  Γεώργιος    
7.     Ζαφειριάδης Αντώνιος
8.     Ζωάκη Ελευθερία
10.             Κασκάνης Γεώργιος
11.            Κουρομιχελάκη Άννα
12.             Κώτσης  Δημήτριος
13.             Κώστογλου  Ανέστης
14.             Λύσσαρη  Ευαγγελία
15.             Μακράκης Γεώργιος
16.             Μακρή Κλεονίκη  
17.             Μούχαλης Πασχάλης
18.             Μπαζιάνας Γεώργιος
19.             Παπαγεωργίου Αικατερίνη  
20.             Πριναράκης  Εμμανουήλ-Δημήτριος
21.            Σιταρά Αναστασία  
22.            Σπύρου Σπυρίδων
23.            Παπαδάκη Βάρβαρα του Ιωάννη
24.            Παλαιολόγος Δημήτριος ΚΠΑ Λιβαδειάς 
25.            Ριζούδης  Κωνσταντίνος
26.            Τσίγας Γεώργιος
27.            Χανιωτάκης Μανώλης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου