oaednews

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΕΛΛΑΔΑ Πρόγραμμα απασχόλησης 6.000 άνεργων πτυχιούχων

Το δρόμο για προσλήψεις 6.000 πτυχιούχων ΤΕΙ-ΑΕΙ με μισθούς τουλάχιστον έως 1.200 ευρώ, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανοίγει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα προβλέπει ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν με επιδότηση που φτάνει μέχρι 800 ευρώ τον μήνα, για κάθε πρόσληψη. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης 6.000 άνεργων επιστημόνων, κατόχων πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή/και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ηλικίας έως 39 ετών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την απόφαση  του υφυπουργού Εργασίας, Αθανάσιου Ηλιόπουλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γεώργιου Χουλιαράκη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 4800/26-10-2018), το ύψος της δημόσιας δαπάνης για το πρόγραμμα προβλέπεται να ανέλθει έως το ποσό των 73.500.000 ευρώ, η οποία βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και κατανέμεται ως εξής:
  • για το 2019: κατά προσέγγιση 30.000.000 ευρώ,
  • για το 2020: κατά προσέγγιση 30.000.000 ευρώ και
  • για το 2021: κατά προσέγγιση 13.500.000 ευρώ.
Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε επιχείρηση φτάνει μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, για όλη της διάρκεια της τριετίας εφαρμογής του προγράμματος.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα στους κάτωθι τομείς:
  • Μεταποίηση-Βιομηχανία: ΣΤΑΚΟΔ:10-34,
  • Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: ΣΤΑΚΟΔ: 61-63 (Τηλεπικοινωνίας, υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες και δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας),
  • Υλικά-Κατασκευές: ΣΤΑΚΟΔ: 41-43 (Κατασκευές) και
  • Εφοδιαστική αλυσίδα: ΣΤΑΚΟΔ: 49-53 (Μεταφορά και αποθήκευση).
  • Στο πρόγραμμα εντάσσονται και επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέα/ες θέση/εις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής, με βάση την κατηγοριοποίηση κατά ΣΤΕΠ (επαγγέλματα): 213 (Πληροφορικάριοι).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 39 ετών, απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.
Οι ωφελούμενοι άνεργοι πτυχιούχοι κατά την υπόδειξη τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 πρέπει:
α. να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υπόδειξης τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2, όσο και κατά την πρόσληψη τους,
β. να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης,
γ. να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα και
δ. να είναι ηλικίας έως 39 ετών (να διανύουν έως και το 40o έτος της ηλικίας τους), κατά την ημερομηνία υπόδειξης τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους δεκαπέντε (15) μήνες. Μετά τη λήξη των δεκαπέντε (15) μηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει την/τις θέση/εις εργασίας για επιπλέον τρείς (3) μήνες.
Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψης του.
Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο ως εξής:
  • το ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ μηνιαίως για κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
  • το ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ μηνιαίως για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και
  • το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ μηνιαίως για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών.
Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Η επιχορήγηση του κόστους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τον μήνα εντός του οποίου καταβάλλονται, υπολογίζεται ξεχωριστά από την επιχορήγηση του μηνιαίου μισθού του επιχορηγούμενου απασχολούμενου.
Με δεδομένο ότι η επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας φτάνει στο 50% των αποδοχών, οι ελάχιστες αποδοχές των ατόμων που θα προσληφθούν, θα είναι 1,200, 1.400 και 1.600 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου