oaednews

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 1971
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 8 – ΤΡΑΧΩΝΕΣ
ΤΗΛ. 9989.646 – FAX 9942714,
email: peyoaed@oaed.gr
Α Θ Η Ν Α


                                                                                                                  289- 30/10/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή την ενσωμάτωση των νέων εργασιακών συμβούλων στην μεγάλη οικογένεια του ΟΑΕΔ, αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε στους νέους συναδέλφους το πιο θερμό καλωσόρισμά μας. Eυχόμαστε η νέα περίοδος στον εργασιακό τους βίο να έχει περισσότερες συγκινήσεις και λιγότερες απογοητεύσεις, να είναι γόνιμη και να επιφέρει προστιθέμενη αξία τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία.
Δεδομένου ότι ο ΟΑΕΔ είναι ο Οργανισμός που καλείται να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, αυτό της καταπολέμησης της ανεργίας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να θωρακιστεί θεσμικά και να ενταχθεί στο Οργανόγραμμα του ΟΑΕΔ ο ρόλος του Εργασιακού Συμβούλου, προκειμένου να υπάρξει η ενίσχυση του ίδιου του ρόλου καθώς και η δυνατότητα για πραγματικό ανταποδοτικό όφελος προς την κοινωνία.
Παράλληλα απευθυνόμαστε στη Διοίκηση του Οργανισμού θέτοντας εκ νέου το χρόνιο αίτημα για θεσμοθέτηση της εποπτείας- με την έννοια της ψυχικής ενδυνάμωσης- των συναδέλφων που συναλλάσσονται με το κοινό καθημερινά (εργασιακών συμβούλων και λοιπών διοικητικών υπαλλήλων). Δυστυχώς, αλλά η απουσία της διαδικασίας από... συστάσεως ΟΑΕΔ καθώς και οι πιεστικες και αγχογόνες καταστάσεις που αυξήθηκαν κατακόρυφα στα χρόνια της κρίσης, πολλαπλασίασαν ταυτόχρονα τις ψυχικές πιέσεις που δέχονται οι περισσότεροι συνάδελφοι στα ΚΠΑ. Αυτό δεν λύνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με περιστασιακές συναντήσεις για ανταλλαγή “τεχνικών” απόψεων, ούτε με “χτυπήματα στην πλάτη”. Η ανάγκη θεμοθέτησης της εποπτείας των εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με κοινό, είναι ο μόνος ασφαλής, ενδεδειγμένος και επιστημονικός δρόμος για την ανάπτυξη, τον αναστοχασμό και τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Ίσως θα έπρεπε να αναλογιστούν oι ιθύνοντες εάν η σύσταση και στελέχωση στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ μιας δομής με επιστήμονες ψυχικής υγείας, ή έστω η θέσπιση μιας διαδικασίας στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιούνται συνεδρίες υποστήριξης των συναδέλφων, θα έπρεπε να αποτελέσει μία από τις πρώτες προτεραιότητες για την πραγματική αλλαγή και βελτίωση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ, πριν καταλήξει ο Οργανισμός να στελεχώνεται αποκλειστικά από υπαλλήλους που πάσχουν από το σύνδρομο του burnout και οι οποίοι αδυνατούν να εφαρμόσουν τους όποιους επιτελικούς σχεδιασμούς.
Ως προς τα παραπάνω θέλουμε να αναφέρουμε στους συναδέλφους ότι κατά το προηγούμενο διάστημα η ΠΕΥ ΟΑΕΔ διερεύνησε τη δυνατότητα υλοποίησης- με δική της πρωτοβουλία, σε πιλοτικό στάδιο- του ανωτέρω εγχειρήματος. Δυστυχώς αλλά οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου, η αδυναμία των φορέων με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή να το υποστηρίξουν εξαιτίας του όγκου των υπαλλήλων, αλλά και η ίδια η φύση της διαδικασίας (απαιτούνται περίπου πέντε συνεδρίες σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο ανά καθορισμένη περίοδο), δεν επέτρεψαν την υλοποίησή του.

                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                        Γ. ΜΑΚΡΑΚΗΣ   Γ.ΚΑΡΑΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου