oaednews

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Η «μαγική» σούπα του Ιπποκράτη από το τμήμα Μαγειρικής της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας

Ένα μαγικό φίλτρο σαν αυτό που κατασκεύαζε ο Δρυΐδης Πανοραμίξ και έδινε υπεράνθρωπη δύναμη αναμένεται να προσφερθεί στους επισκέπτες της 3ης Οικογιορτής που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Μαΐου στη Λάρισα. Ο λόγος για τη μοναδική σούπα Ιπποκράτη, με τη θεραπευτική δράση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και συγχρόνως αποτοξινωτική.
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πιάτο με πλούσια διατροφική αξία αλλά και ιστορική μιας και η πόλη έχει άμεση σχέση με τον Ιπποκράτη», αναφέρει ο σύμβουλος του δημάρχου Λαρισαίων Περικλής Καμάρης προσθέτοντας ότι «στόχος είναι μέσω της Οικογιορτής να προβληθεί η τοπική γαστρονομία, η ιστορία του τόπου και τα τοπικά προϊόντα». Την παρασκευή της ανέλαβε το τμήμα Μαγειρικής της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας.

Έτσι, προέκυψε η ιδέα της παρασκευής της σούπας του Ιπποκράτη. Είναι ο πρώτος γιατρός στην ανθρώπινη ιστορία που έβαλε τα θεμέλια για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, ενώ οι «συνταγές» του διαπιστώθηκε πως βοηθούν στην αντιμετώπιση νοσημάτων που εμφανίστηκαν αργότερα στο ανθρώπινο είδος. Μεταξύ των «διασημότερων» συνταγών είναι και η περίφημη σούπα του, για την οποία λένε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από ασθένειες, χάρη στα συστατικά που περιέχουν τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται.
Εκτός όμως από τη θεραπευτική της δράση, η σούπα του Ιπποκράτη είναι αποτοξινωτική. Τη συγκεκριμένη σούπα «ανακάλυψε» ξανά ο Αμερικανός γιατρός Μαξ Γκέρσον, τροποποιώντας τη μόνο σε ό,τι αφορά στην προσθήκη πατάτας, η οποία δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. Ο Αμερικανός καθηγητής ξεκίνησε από τη δεκαετία του '20 να προτείνει τη «δίαιτα Gerson», συστήνοντάς την ως ιδανική για αποτοξίνωση αλλά και για αντιμετώπιση ασθενειών. Η σούπα του Ιπποκράτη, βασιζόταν στις ρίζες και τους βολβούς, ο Μαξ Γκέρσον στο μόνο που τη διαφοροποίησε ήταν στην προσθήκη πατάτας.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Για τη σούπα του Ιπποκράτη σύμφωνα με τον μάγειρα Βασίλη Παναγούλη θα χρειαστείτε: σελινόριζα, μαϊντανό, σκόρδο, πράσο, ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες.
Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα βράζουμε αργά για μιάμιση ώρα σκεπασμένα νε νερό. Αφού βράσουν τα πολτοποιούμε ζεστά μέχρι να γίνουν κρεμώδες.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Κεντρικό θέμα της 3ης Οικογιορτής Λάρισας είναι «Διατροφή και υγεία». Στο πλαίσιο της γιορτής θα υπάρξει συνεργασία με το Δίκτυο Δήμων Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας. Το Δίκτυο Δήμων Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της κάθε περιοχής. Οι γεύσεις, τα εδέσματα και τα προϊόντα που διαθέτει κάθε τόπος, η σύνδεσή τους με την περιοχή παραγωγής με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού. Έτσι, ο κάθε τόπος θα αποκτήσει μια τουριστική ταυτότητα με τα προϊόντα που διαθέτει και την κουζίνα του.
Στην 3η Οικογιορτή ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεργαστεί και με το Επιμελητήριο Λάρισας και στόχος όπως υπογραμμίζει ο Περικλής Καμάρης είναι «ο Δήμος Λαρισαίων να δημιουργήσει το πλαίσιο και το Επιμελητήριο θα αναλάβει την υιοθέτηση του μενού από τα καταστήματα εστίασης της πόλης. Επίσης, το Επιμελητήριο αναλαμβάνει την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και ο Δήμος την ανάδειξη προϊόντων μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρευρεθούν γνωστοί σεφ για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας. Τα προϊόντα που θα προβληθούν είναι το αρνάκι – κατσικάκι Ελασσόνας, τυρί φέτα, κασέρι, γαλοτύρι, μανούρι, μπάτζιος, χαλβάς Φαρσάλων, ούζο Τυρνάβου.
Εν κατακλείδι στόχος όλων, της συνεργασίας με το Επιμελητήριο Λάρισας και με το Δίκτυο Δήμων Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας παραδοσιακών συνταγών και τοπικών κρασιών. Παράλληλα σε ειδικό χώρο θα λειτουργεί «Αγορά Οικοτεχνίας και Χειροτεχνίας».
Ζωή Παρμάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου