oaednews

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Η Ένωση Κεντρικής Ελλάδας σε συνάντηση με το Ε.Κ.Λάρισας για την ανάδειξη των προβλημάτων του ΚΠΑ2 Λάρισας



ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΡΜΟΓΕΝΟΥΣ 10                                                     
ΤΚ 41447 ΛΑΡΙΣΑ                    
ΤΗΛ FAX 2410-564501                                              Αριθμ Πρωτ. 13. 08-02-2018
email: eyoaedke@oaed.gr
                                                                                Προς :  Υπηρεσίες αρμοδιότητάς μας
                                                                                                         Μέλη μας, Συναδέλφους
                                                                      
                                                                                                                                                                            
Θέμα: « Συνάντηση της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας»

Η Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας στα πλαίσια της εξωστρέφειας των δράσεών της και με μοναδικό σκοπό και στόχο την ισχυροποίηση του Οργανισμού στην συνείδηση της κοινωνίας ως ένα στρατηγικό εταίρο, την θωράκιση του Οργανισμού μέσω της αποτελεσματικότητας όλων των δράσεών του, έτσι ώστε  να μην επαναληφθούν στο μέλλον παλαιότερες προσπάθειες  που έπλητταν την υπόστασή του, αλλά και την ανάδειξη τοπικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, που επιβραδύνουν την προσφορά και το έργο του ΟΑΕΔ στην κοινωνία, πραγματοποίησε συνάντηση στις 05/02/2018 με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα με ανταλλαγή απόψεων και αμοιβαία κατανόηση επί όλων των θεμάτων και από τις δύο πλευρές.
Τα θέματα που συζητήθηκαν:
            Ζητήματα ασφάλισης και παροχών ανεργίας. Από την μεριά μας επισημάναμε την  ανάγκη για διεύρυνση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων στα προ μνημονίου τουλάχιστον επίπεδα.
            Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του Οργανισμού και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ειδικά τα τελευταία, καλύπτουν δυστυχώς θέσεις στον Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, που θα έπρεπε να αποτελούν μόνιμες θέσεις τακτικού προσωπικού με πλήρη απασχόληση. Υπήρξε έντονος προβληματισμός και από τις δύο πλευρές για την χρήση  των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
 Αναφερθήκαμε στην βιομηχανία (από ιδιωτικούς φορείς) παροχών κατάρτισης σε ανέργους, την δυσαναλογία σε δράσεις κατάρτισης και δράσεις απασχόλησης παλαιότερων ετών. Την αναποτελεσματικότητα όλης αυτής της διαδικασίας που είχε σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση κοινοτικών πόρων, και  απλά την επιστροφή των ανέργων στον ίδιο τον ΟΑΕΔ  για την προώθησή τους στην απασχόληση. Την απαράδεκτη λειτουργία  ιδιωτικών γραφείων εργασίας και στην Λάρισα.
Τον ρόλο και την σημασία του ΟΑΕΔ στην Ελληνική Κοινωνία σαν ένα Δημόσιο φορέα που παρέχει  κοινωνική πολιτική
Αναφερθήκαμε σε θέματα πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ και την ανάγκη για μια Στεγαστική Πολιτική στην χώρα μας, γιατί έτσι και αλλιώς υπάρχουν και καταβάλλονται οι εισφορές των εργαζομένων  γιαυτό.
Συζητήθηκε η  όλη διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων ΛΑΕΚ
Η Ένωσή μας ανέπτυξε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία μας στην Λάρισα, στην οποία εδώ και τουλάχιστον οχτώ χρόνια 25 υπάλληλοι όπως και στις άλλες υπηρεσίες του Οργανισμού μας μόνοι τους με ελάχιστα εργαλεία, με αυξανόμενο όγκο αρμοδιοτήτων με διπλασιασμό μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν του αριθμού των ανέργων (αναφέραμε ότι στην Λάρισα σε κάθε υπάλληλο αντιστοιχούν περίπου 1000 άνεργοι ) αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν κάθε μέρα την οργή και τον θυμό ανθρώπων που μάταια αναζητούν και αναζητούσαν εργασία.
Αναλύσαμε την πρότασή  μας για την οριστική λύση του προβλήματος της δυσλειτουργίας του ΚΠΑ της Λάρισας. Αναφέραμε ότι οι 12 εργασιακοί σύμβουλοι που σύντομα θα προσληφθούν δεν θα λύσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, λόγω και του αντικειμένου για το οποίο θα προσληφθούν.
 Ο όγκος σε πληθυσμό όλου του νομού της Λάρισας, ο πληθυσμός της πόλης της Λάρισας, ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το συγκεκριμένο ΚΠΑ ( στην μία άκρη της πόλης) η γειτνίαση του ΚΠΑ με την Περιφερειακή Δ/νση και την Σχολή Μαθητείας, το ΙΕΚ και το ΚΕΚ του ΟΑΕΔ της Λάρισας ( που φέρνουν σχεδόν την μισή Λάρισα κάθε μέρα στο συγκεκριμένο χώρο) αναδεικνύει την λύση.
Και η λύση είναι μόνο μία η δημιουργία δεύτερου ΚΠΑ στην Λάρισα.
Ζητήσαμε από το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας να είναι αρωγός στις προσπάθειές μας για την δημιουργία δεύτερης υπηρεσίας του ΟΑΕΔ στην πόλη της Λάρισας.
Το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας είδε θετικά την πρότασή μας και εξετάζει τους τρόπους διεκδίκησης και ανάδειξης του θέματος από πλευράς του.
Τέλος αποφασίσαμε  να υπάρξει  περαιτέρω συνεργασία μεταξύ μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                                              Η Γενική Γραμματέας

Μπαζιάνας Γεώργιος                                                                  Μακρή Κλεονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου