Η ανεργία μειώνεται, έστω και με το σταγονόμετρο, αλλά όχι και οι εργαζόμενοι σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στο υπουργείο Εργασίας δεν πανηγυρίζουν που η ανεργία «τρέχει» με 21,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Ο λόγος είναι ότι ένα μήνα νωρίτερα, βρισκόταν στο 21,8%, άρα η μείωση είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Αντίθετα, αναμένουν ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι πιθανό να αποκλιμακωθεί με πιο… πειστικό ρυθμό κατά τους θερινούς μήνες, λόγω αύξησης της εποχικής απασχόλησης. Όμως αυτή η εκτίμηση, διατηρεί στο προσκήνιο ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να λύσουν στην Σταδίου 29: Το πρόβλημα της παρατεταμένης κυριαρχίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
Όσο και αν ο ανοδικός ρυθμός τους έχει περιοριστεί, η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, αποτέλεσαν και τον περασμένο Ιούλιο την πλειοψηφία των νέων συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το σύστημα Εργάνη οι ευέλικτες μορφές εργασίας τον Ιούλιο, δηλαδή εν μέσω θέρους, έφτασαν στο 52,14% των νέων προσλήψεων, ενώ στο 54,26% κυμαίνεται το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο του επταμήνου του έτους. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιούλιο οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν μειονότητα, καθώς αποτελούσαν το 47,86% του συνόλου.Ακόμα χειρότερα αν γίνει η σύγκριση σε επίπεδο επταμήνου. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης δεν κατάφεραν να υπερβούν το 45,74% του συνόλου.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμα και αν η ανεργία μειωθεί με γοργότερο ρυθμό τους επόμενους μήνες, το «τίμημα» δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δίνει μια νέα μορφή στην αγορά εργασίας, αφού συνεπάγεται αισθητά χαμηλότερες αποδοχές (200 – 300 ευρώ το μήνα). Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια νέα γενιά «φτωχών» εργαζομένων που θα πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερες αμοιβές για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου