oaednews

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Υπουργείο Εργασίας: Αλλαγές στην αγροτική εργασία και στον ΟΜΕΔ

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε εφεξής να τηρείται βιβλίο απασχολούμενων και όχι να αναγράφονται στο σύστημα Εργάνη όσοι δουλεύσουν σε αγροτικές εργασίες ή στην αλιεία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα θεωρείται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αντίστοιχο με εκείνο ου Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού το οποίο γνωστοποιείται στο σύστημα Εργάνη. Το ίδιο βιβλίο θα πρέπει να τηρείται και για τους αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ένα ή περισσότερους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων και των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών, που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ. Το ίδιο βιβλίο θα χρησιμοποιείται και για τους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών.

AdTech Ad
Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, νυν βουλευτής ΝΔ έκανε λόγο για «ξήλωμα του συστήματος Εργάνη, με πρόσχημα κλαδικές ιδιαιτερότητες».
Το βιβλίο είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στο χώρο εργασίας έτσι ώστε να μπορούν να ανατρέξουν σε αυτό τυχόν ελεγκτές του ΣΕΠΕ ή του ΕΦΚΑ. Θα πρέπει να συμπληρώνεται πριν από την έναρξη της εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού. Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας θεώρησε ότι «η σύνδεση της εργασίας με τις καιρικές συνθήκες και η μη δυνατότητα τήρησης σταθερού λογιστηρίου καθημερινά, καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ενός εναλλακτικού τρόπου ελέγχου της απασχόλησης».
Σε περίπτωση ανασφάλιστης εργασίας το πρόστιμο θα είναι ίδιο, δηλαδή 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που θα είναι αδήλωτος. Επίσης προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ εάν ο εργοδότης δεν θεωρεί, δεν τηρεί ή δεν επιδεικνύει το σχετικό βιβλίο.
Στην ίδια τροπολογία ρυθμίζεται και το καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ουσιαστικά γίνεται πράξη η επιθυμία των συνδικαλιστών εργοδοτών και εργαζομένων και παρατείνεται η θητεία των μελών του ΔΣ του ΟΜΕΔ για άλλο ένα έτος δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου 2018. Επίσης προβλέπεται παράταση δύο ετών (24 μηνών) από τη λήξη του και για το πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας πρώην εργαζόμενων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Το πρόγραμμα αφορά όσους δικαιούχους δεν συμπληρώνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 τις προϋποθέσεις πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου