oaednews

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Αναζητώντας εργασία στην Γαλλία του 201

Βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου στην Γαλλία. Ο λόγος για την ανεργία, που μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης πλήττει το 10% του πληθυσμού και το ένα τέταρτο Γάλλων ηλικίας 16-25 ετών.
Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας των νέων με ελάχιστα ή και καθόλου προσόντα αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης την τελευταία πενταετία.Το τελευταίο μέτρο που ελήφθη είναι η λεγόμενη «εγγύηση για τους νέους», που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Στην Σεντ Ετιέν, μια βιομηχανική πόλη 172.000 κατοίκων στα νοτιανατολικά της χώρας, το ένα τέταρτο των νοικοκυριών βασίζει πάνω από το 50% των εισοδημάτων του στα κοινωνικά επιδόματα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της περιορισμένης νεανικής απασχόλησης, η εγγύηση για τους νέους εφαρμόστηκε σε δοκιμαστική μορφή ήδη από το 2015.
Το πρόγραμμα διαρκεί ένα έτος, με τέσσερις εβδομάδες να αφορούν την κατάρτιση. Το επίδομα για τους νέους είναι 461 ευρώ το μήνα για να χρηματοδοτηθούν οι προσπάθειες για αναζήτηση εργασίας.
Η Μύριαμ αναζητεί θέση γραμματέως, αλλά βρήκε δουλειά ως πωλήτρια. Η ίδια αποκαλύπτει: «Καθώς ήμασταν υποχρεωμένοι να φέρουμε αποδείξεις ότι αναζητούμε δουλειά, αυτό με ανάγκασε να ξεσηκωθώ και τελικά να βρω μια έστω και προσωρινή εργασία».
Ο Μοκχτάρ Μουκχαρί είναι υπεύθυνος του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο, στην Σεντ Ετιέν. Ο ίδιος αναφέρει: «Έχουμε περίπου 300 νέους κατά μέσο όρο. Ο μόνος σκοπός τους είναι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και το μόνο κριτήριο για να ενταχθούν στην λεγόμενη εγγύηση για τους νέους είναι η διαθεσιμότητα».
Χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια, το πρόγραμμα της «εγγύησης για τους νέους» ωφέλησε 100.000 νέους και νέες την περσινή χρονιά. Ένας στους δύο βρήκε δουλειά ή προσελήφθη κάπου ως μαθητευόμενος.
Για τον Τομά όλα έγιναν πολύ γρήγορα: «Μετά από δύο εβδομάδες, μου προσφέρθηκε συμβόλαιο και έτσι υπέγραψα. Υπέγραψα τριετές συμβόλαιο με το κράτος, κάτι που με διασφαλίζει».
Επιδόματα, εξαιρέσεις από τις κοινωνικές εισφορές ή αυτές των εργοδοτών, βοηθήματα για κατάρτιση εργαζομένων. Το κράτος έχει αυξήσει τις ενισχύσεις για την απασχόληση των νέων.
Εργαζόμενος στην Λυών, ο οικονομολόγος Νταμιάν Σοζέ δίνει μια μεικτή εικόνα:«Ο σημερινός πρόεδρος εξελέγη έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδίως την ανεργία των νέων. Προχώρησε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις για τη νεολαία, κάποιες επιδοτούμενες συμβάσεις που έχουν σίγουρα καταρχήν περιορίσει την αύξηση της ανεργίας σε αυτήν την κατηγορία του πληθυσμού. Αλλά το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύθηκε και έτσι σήμερα είμαστε και πάλι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο στο ίδιο σημείο, να αντιμετωπίζουμε αυτήν την ίδια πρόκληση».
Όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην Γαλλία.Σε μια εταιρία κατασκευής που απασχολεί 13 υπαλλήλους και έχει την έδρα της στην Λυών, οι πέντε τελευταίες προσλήψεις έγιναν όλες με συμβάσεις που ενισχύονταν και από το κράτος. Λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, τα χέρια του ιδιοκτήτη της Ζακ Λεντίν ήταν δεμένα: «Είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό βοήθημα για τις εταιρείες ώστε να μπορέσουν να επιτρέψουν σε έναν νέο να προχωρήσει μέχρι να του προσφερθεί μια μόνιμη θέση εργασίας ή και αργότερα, σε μελλοντικές συμβάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν ενισχύσεις για την κατάρτιση. Το σύστημα αυτό το βρίσκω ενδιαφέρον και μακάρι να μπορούσε να διατηρηθεί».
Αυτό δεν ισχύει ωστόσο για μια άλλη μικρομεσαία επιχείρηση που κατασκευάζει υψηλής ποιότητας αθλητικές κάλτσες που συμβάλουν στην αποκατάσταση κορυφαίων αθλητών, μια εξειδικευμένη αγορά με άνετα περιθώρια.Από το 2007, ο ιδιοκτήτης της Σαλβατόρ Κορονά έχει δημιουργήσει 35 νέες θέσεις εργασίας και έχει προχωρήσει σε εκπαίδευση του προσωπικού με δικά του μόνο έξοδα. Ο ίδιος εκτιμά: «Ο επιχειρηματίας είναι ένας οραματιστής, δεν πρέπει να βασίζεται στα χρήματα που του δίνονται αλλά να τα αξιοποιεί με σεβασμό και να υπάρχει σταθερότητα σε αυτήν την βοήθεια. Κατά την άποψή μου, από οικονομικής πλευράς και από καθαρά λογιστικής άποψης, ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι να μειωθεί η επιβάρυνση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν έχεις τα μέσα για να προσλάβεις και να χρηματοδοτήσεις αυτήν την πρόσληψη για τρία-τέσσερα χρόνια, τότε δεν πρέπει να προσλάβεις. Είναι επικίνδυνο».
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 για την Γαλλία, οι κρατικές δαπάνες για την τόνωση της αγοράς εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας εκτιμώνται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γαλλία και ανεργία: Η γνώμη του ειδικού

Η ανεργία, ιδίως των νέων και γενικά το ζήτημα της απασχόλησης κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο στην Γαλλία. Για το θέμα μίλησε στο euronews ο Πασκάλ Λε Μερέ, ο οποίος διδάσκει οικονομικά στην Λυών και είναι μέλος του θινκ τανκ «Στρατηγική για την Γαλλία».
euronews: Ποιες είναι οι προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο στο ζήτημα της απασχόλησης;
Πασκάλ Λε Μερέ: Πρώτα από όλα, δεν θα πρέπει να κάνουμε λάθος σε σχέση με τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων απασχόλησης που έχουμε.Αν η παγκοσμιοποίηση ήταν υπεύθυνη για τα προβλήματα της ανεργίας στη Γαλλία, θα ήταν κάτι που θα ίσχυε για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί στην πραγματικότητα αυτός ο ανταγωνισμός που υπάρχει, για παράδειγμα με την Κίνα και τα προϊόντα από εκεί, θα ήταν ο ίδιος και στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Δανία, όπως και στη Γαλλία. Αυτό που συνέβη είναι το αντίθετο, ότι η παγκοσμιοποίηση έχει καλύψει την αδυναμία της βιομηχανικής θέση της Γαλλίας. Σε διάστημα 15 ετών έχουμε χάσει σχεδόν 800.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.
Υπάρχει, επίσης, ένας ολόκληρος μύθος γύρω από την ψηφιακή οικονομία, την ρομποτική, ότι ενδεχομένως θα καταφέρουμε να εξαλείψουμε θέσεις εργασίας που μπορεί να αντικατασταθούν με ρομπότ.
Όταν όμως εξετάζουμε το επίπεδο χρησιμοποίησης ρομπότ στη Γαλλία σε σύγκριση πχ με τη Γερμανία, ανά εργαζόμενο είναι κατά προσέγγιση τρεις φορές λιγότερο.
Αν θέλουμε πραγματικά να οδηγηθούμε στη μείωση της ανεργίας, είναι απαραίτητο εκείνοι που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας να μπορούν να προσαρμόζουν την εκπαίδευσή τους σε όλη την επαγγελματική τους ζωή.
euronews: Τι μπορούμε να αναμένουμε από το κράτος;
Πασκάλ Λε Μερέ: Έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό. Θα πρέπει σίγουρα να βελτιώσουμε τα στοιχεία της εναρμόνισης της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, κάτι που στην πραγματικότητα είναι αρκετά εφικτό.
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι, από την στιγμή που υπάρχει μια περιοχή που επηρεάζεται από ένα μεγάλο πρόβλημα απασχόλησης, η Ευρώπη πρέπει να είναι ορατή και να δρα άμεσα. Θα στείλει για πρώτη φορά ένα ισχυρό μήνυμα προς το συμφέρον του να είναι κανείς μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια θα είναι και κάτι αποτελεσματικό. Και πίσω από αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ένα όραμα μακράς διάρκειας.
Είναι σαφές ότι στον τομέα των ψηφιακών βιομηχανιών, δεν είναι ακόμα πολύ ισχυρή η παρουσία μας. Σε σχέση με την Ασία και την Αμερική, η Ευρώπη είναι κατά τη γνώμη μου λίγο αδύναμη. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι η πρώτη περιοχή του κόσμου οικονομικά. Αλλά σε σχέση με τις τεχνολογίες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ακόμα είμαστε σχετικά αργοί. Συνεπώς, στην πραγματικότητα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
ΠΗΓΗ:http://gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου