oaednews

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Εργατικό Κέντρο: Εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του κτιρίου μέσω του ΕΣΠΑ

Η αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Εργατικού Κέντρου, ενός μνημείου της ζακυνθινής αρχιτεκτονικής στην καρδιά της Πόλης που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, παραμένει ζητούμενο και μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας, υπήρξε πρόσφατα επικοινωνία της Προέδρου και Διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μαρίας Καραμεσίνη με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Γιώργο Κωνσταντίνου.
Αντικείμενο της συζήτησης η οποία είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, ήταν η προοπτική ένταξης της αποκατάστασης του παλιού Εργατικού Κέντρου σε ένα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Την πρωτοβουλία αναμένεται να αναλάβει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που μπορεί να είναι φορέας υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, αφού βέβαια προχωρήσει σε συμφωνία και ακολούθως σε υπογραφή σύμβασης με όλους τους ιδιοκτήτες, που εκτός από τον ΟΑΕΔ και το Εργατικό Κέντρο είναι και δύο ιδιώτες. Σε μια πρώτη αναφορά στο ζήτημα, το ΕΚΖ φαίνεται θετικό σε μια τέτοια προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η χρήση του κτηρίου προς όφελος των εργαζομένων στους οποίους ανήκει. 

Προς το παρόν οι συζητήσεις είναι εξαιρετικά πρώιμες, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως ο χρόνος για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένος και αν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία χρηματοδότησης δεν πρέπει και πάλι να μείνει αναξιοποίητη.
Αξίζει να τονίσουμε πως είχαν προηγηθεί δεκάδες «κρούσεις» για την τύχη του συγκεκριμένου κτηρίου από τη διοίκηση του ΕΚΖ στη διοίκηση του Οργανισμού, στον οποίο σήμερα ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου ενώ η τελευταία παρέμβαση έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όταν εστάλη ταχυδρομικά για ακόμη μια φορά ο πλήρης φάκελος του κτηρίου (μελέτη του ΕΜΠ, αυτοψίες, αποφάσεις,  αλληλογραφία κτλ).
Υπενθυμίζεται  πως στην έκθεση ελέγχου στατικότητας που διενήργησε το Κλιμάκιο του ΕΜΠ πριν από κάποια χρόνια επιβεβαίωνε πως ο φέρων οργανισμός είναι επιβαρυμένος ωστόσο αναδείκνυε την ανάγκη να αποκατασταθεί αυτό το κτήριο που έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. 
Τέλος, επισημαίνεται πως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την στατική ενίσχυση και αποκατάσταση παλιών κτηρίων ή διατηρητέων με πόρους του ΕΣΠΑ.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου