oaednews

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΝΣΚ: Αποβίωση υπαλλήλου και διορισμός συγγενή - Τι ισχύει

Την περίπτωση θανάτου δημοτικού υπαλλήλου εν ώρα εργασίας και τη χρήση της ευεργετικής διάταξης του ν.2266/1994 (άρθρο 14 παρ. 20) περί διορισμού συγγενικού προσώπου του, παρουσιάζει  το epoli.gr σε συνέχεια σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Ε’ / 30 Οκτωβρίου 2017).

Η υπόθεση
Δημοτική Αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό της, και στη συνέχεια απεβίωσε μετά από 8ημερη νοσηλεία σε νοσοκομείο, λόγω πολλαπλών κακώσεων.
Στη συνέχεια η μητέρα της αποβιώσασας δημοτικής αστυνομικού, καθώς και η ετεροθαλής αδελφή της υπέβαλαν αιτήματα διορισμού στον Δήμο όπου εργαζόταν η θανούσα, κάνοντας χρήση του άρ.14 παρ.20 του ν.2266/1994.

Προκειμένου να ορισθεί ποια από τις δύο δικαιούτο διορισμού, το αρμόδιο τμήμα Μόνιμου Προσωπικού του Υπ. Εσωτερικών υπέβαλε σχετικό ερώτημα προς το ΝΣΚ.

Η απάντηση – γνωμοδότηση
Το Τμήμα Ε’ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αφού έλαβε υπόψη της την κείμενη νομοθεσία επί του θέματος – ερωτήματος, γνωμοδότησε ομόφωνα πως, η μητέρα της δημοτικής υπαλλήλου, η οποία απεβίωσε κατά την ώρα άσκησης του υπηρεσιακού της καθήκοντος, προηγείται ως προς την αξίωση διορισμού στον Δήμο, όπου εργαζόταν η θανούσα, έναντι της ετεροθαλούς αδελφής της θανούσας, χωρίς μάλιστα να απαιτείται αμετάκλητη δήλωση παραίτησης της δεύτερης. 

Επισυνάπτεται ολόκληρη η γνωμοδότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου