Διαψεύδει η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, δημοσίευμα περί επιθυμίας των Θεσμών να εφαρμοστεί ο κανόνας 1:5 στο Δημόσιο (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), αλλά και προβλήματος στον αριθμό των συμβασιούχων, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η κα Γεροβασίλη, σε άλλο σημείο της μεγάλης συνέντευξής της, τονίζει πως η αξιολόγηση στο Δημόσιο για το 2016 ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πως ετοιμάζεται, ήδη, το ηλεκτρονικό σύστημα για το 2017.
Ολόκληρη η τοποθέτηση της Υπουργού
« Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε έχουν τη συντριπτική στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και αυτοί αναγνωρίζουν την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική, διαφανής και αξιοκρατική. Με απώτερο σκοπό να συμβάλλει ουσιαστικά στην ευρύτερη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, με το οποίο εξορθολογίζεται το καθεστώς μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, είναι πλέον πραγματικότητα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της κινητικότητας λειτουργεί και συνεχώς προστίθενται νέοι φορείς σε αυτήν. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το 2016 έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το ηλεκτρονικό σύστημα για την αξιολόγηση του έτους 2017.
Αυτές και άλλες είναι μεταρρυθμίσεις ουσίας, που υλοποιούνται σε ορίζοντα τριετίας, όπως ορίζεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019». Και είναι μεταρρυθμίσεις που βάζουν τις βάσεις για τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους προς όφελος των πολιτών και των δημόσιων λειτουργών, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, κλείνουν με θετικό τρόπο. Μας κάνει δε εντύπωση που βλέπουμε δημοσιεύματα από δήθεν αξιόπιστες πηγές περί του αντιθέτου, όσον αφορά στον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Καμία αρνητική εξέλιξη δεν υπάρχει ούτε στον αριθμό προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων ούτε σε σχέση με τον αριθμό των συμβασιούχων.
Αναφορικά τώρα με την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, θέλω κατ' αρχάς να επαναλάβω ότι εμείς εννοούμε αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων. Εννοούμε μια αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία, όπου οι προϊστάμενοι αξιολογούν τους υφιστάμενούς τους αλλά και το αντίστροφο, μιλάμε για την ανάπτυξη των διοικητικών ικανοτήτων, αλλά και για βελτίωση της σχέσης των δημόσιων λειτουργών με τους εξυπηρετούμενους πολίτες. Και, βεβαίως, μιλάμε για αξιολόγηση και στοχοθεσία σε κάθε διοικητική βαθμίδα του κράτους. Γιατί, δεν θέλουμε απλώς να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, αλλά να αλλάξουμε τη διοικητική κουλτούρα σ' αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά πως όλα τα παραπάνω αποτελούν διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα και την πολιτική μας βούληση να μετατρέψουμε αυτό το συλλογικό αίτημα σε κοινωνική πραγματικότητα, δεν βλέπω πώς μπορεί να μπει κανείς εμπόδιο. Δεν μπορεί. Κι αυτό φάνηκε και στη διαδικασία της αξιολόγησης, που παρά τις αντιδράσεις διάφορων συνδικαλιστικών ηγεσιών ολοκληρώθηκε, διαψεύδοντας τους οποίους δισταγμούς, δικαιολογημένους ή μη.
Βρισκόμαστε, πλέον, στην τελική ευθεία για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και έχουμε ήδη εισέλθει σε μια πορεία ανάκαμψης που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Ας αποφασίσει, λοιπόν, η ΑΔΕΔΥ αν θέλει να γίνει μέρος της προσπάθειας αναβάθμισης του Δημοσίου και της συνολικής ανάκαμψης της πατρίδας μας ή αν θέλει να παραμένει εγκλωβισμένη στα μικροκομματικά συμφέροντα που μας οδήγησαν στη μνημονιακή περιπέτεια.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου