oaednews

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Mathesis: Νέα μαθήματα με σύνθημα «προσήλωση στην ποιότητα» και υψηλούς στόχους

Με σύνθημα «προσήλωση στην ποιότητα» και στόχο να φθάσει τους 50.000 σπουδαστές, η διαδικτυακή πλατφόρμα Mathesis ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες τα νέα μαθήματά της.

Ειδικότερα, η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδάσκει «Παγκόσμια Ιστορία 3: Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του – Μέρος Α». «Στην ενότητα αυτή θα μπαρκάρουμε σε πορτογαλικά πλοία του 16ου αιώνα και θα σαλπάρουμε για μπαχαρικά σε λιμάνια της Ινδίας, για πορσελάνες και μεταξωτά σε λιμάνια της Κίνας, για κοφτερά σπαθιά σε λιμάνια της Ιαπωνίας, Μαζί μ’ αυτά, θα φορτώσουμε στ’ αμπάρια μας την παλλόμενη ιστορία λαών από την αρχαιότητα έως σήμερα: Μουγκάλ ηγεμόνες και Άγγλοι αποικιοκράτες της Ινδίας θα διασταυρωθούν με ομάδες κινέζων επαναστατών του 19ου αιώνα, με σογκούν της Ιαπωνίας του 16ου αιώνα, με βιετναμέζους κομμουνιστές του 20ου αιώνα, με ρώσους τσάρους του 18ου αιώνα» λέει. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 4 εβδομάδες.

Το δεύτερο μάθημα που ξεκίνησε είναι είναι «Αρχαία ελληνική Φιλοσοφία: Από τον Θαλή στον Αριστοτέλη (Ε)» και διδάσκεται από τον Βασίλη Κάλφα, του ΑΠΘ. Το μάθημα, διάρκειας 6 εβδομάδων, παρακολουθεί τα πρώτα βήματα της φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα, από τις αρχές του 6ου αιώνα ως την ενηλικίωσή της με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Υιοθετείται η χρονολογική εξιστόρηση, με τρεις βασικές ενότητες: 1. Η γέννηση της φιλοσοφίας, η μετάβαση από τον μύθο στον λόγο. 2. Η προσωκρατική περίοδος, από τον Θαλή στον Δημόκριτο. 3. Η κλασική περίοδος, από τους Σοφιστές και τον Σωκράτη στον Αριστοτέλη.

Επίσης, ο Νίκος Αβούρης από το Πανεπιστήμιο Πατρών δισάσκει το μάθημα, διάρκειας 6 εβδομάδων, με τίτλο «Εισαγωγή στην Python». Ο καθηγητής περιγράφει το μάθημα ρωτώντας «θα θέλατε να μπορείτε να συντάξετε ένα απλό πρόγραμμα στη γλώσσα Python -την πιο δημοφιλή από τις «νέες γλώσσες» προγραμματισμού- που να σας επιτρέπει (μεταξύ πολλών άλλων) να αντλείτε ενδιαφέροντα στοιχεία από τον «ωκεανό» του διαδικτύου;». Και προσθέτει: «Τούτο το μάθημα έχει σχεδιαστεί, ώστε να δώσει αυτή την δεξιότητα στον πολίτη που ενδιαφέρεται να την αποκτήσει. Το μάθημα δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία προγραμματισμού, καθώς η γλώσσα Python θεωρείται ίσως η καταλληλότερη για πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό. Το μάθημα καλύπτει τις βασικές δομές δεδομένων και προγραμματιστικές δομές, περιλαμβάνει πλήθος από παραδείγματα και ασκήσεις που λύνονται βήμα-βήμα, ενώ εστιάζει σε προβλήματα ανάκτησης και επεξεργασίας πληροφορίας από το διαδίκτυο. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Python και να λύνει ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα, όπως η ανάκτηση πληροφορίας από ιστοσελίδες και η δημιουργία απλών παιχνιδιών».

Τέλος, ο Στέφανος Τροχανάς από το ΙΤΕ / Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει με το δεύτερο μέρος του μαθήματος «Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι βασικές εφαρμογές», με διάρκεια 8 εβδομάδων. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του μαθήματος Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω τις βασικές ιδέες της κβαντικής θεωρίας, κυρίως όμως τις εφαρμόζει στον ατομικό και μοριακό μικρόκοσμο με σκοπό τη θεμελιώδη κατανόηση της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών συστατικών του. Ειδικότερα οι δύο βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι η κβαντική εξήγηση του περιοδικού συστήματος των στοιχείων και του χημικού δεσμού καθώς και της αγώγιμης συμπεριφοράς των υλικών και του φωτός λέιζερ.

Όπως λέει ο κ. Τροχανάς, εμπνευστής και «ψυχή» του Mathesis, στόχος είναι η πλατφόρμα να φτάσει στο τέλος τούτης της ακαδημαϊκής χρονιάς τον στόχο των 50.000 φοιτητών και των 30.000 βεβαιώσεων επιτυχούς παρακολούθησης. Από τις 35.000 και 20.000, αντίστοιχα, που είναι σήμερα.

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και φυσικά συνεχίζονται στο mathesis.cup.gr

Info
Email: mathesis@cup.gr, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810-391048

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου