oaednews

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Πού έχει «κολλήσει» το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ -Πότε θα προκηρυχτεί



Το Εξοικονομώ ΙΙ, ένα πρόγραμμα που αφορά στην οικονομική ενίσχυση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες και το οποίο πρόκειται να κινήσει όλη την αγορά και που αναμένουν εναγωνίως νοικοκυριά και επαγγελματίες, μοιάζει πλέον με το γεφύρι της Άρτας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης προανήγγειλε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Προφανώς όμως για ακόμη μια φορά, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το πρόγραμμα να μην προκηρυχθεί και τα νοικοκυριά να μην καταφέρουν τελικά να το εκμεταλλευτούν ούτε και το φετινό χειμώνα.
Οι λόγοι που το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον φαίνεται ότι θα έχει και πάλι καθυστέρηση στην υλοποίησή του, είναι μια σειρά ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν:
– Το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα υποδεχθεί τις αιτήσεις δεν είναι εφικτό να είναι έτοιμο άμεσα, καθώς η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία της πλατφόρμας, ώστε να λυθούν τα όποια τεχνικά προβλήματα προκύψουν και κατόπιν θα ξεκινήσει.
– Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί οι προτάσεις των δέκα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
– Θα χρειαστεί να εκδοθεί ο οδηγός προγράμματος και οι όροι και οι διαδικασίες υπαγωγής των προτάσεων.
– Στα μέσα του 2018 θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ νέου ο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) λόγω των απαιτήσεων της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ. Συνεπώς καμία μελέτη και σύνταξη φακέλου για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν είναι προς το παρόν αλλά και στο προσεχές μέλλον τεχνικώς εφικτή.
Όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης Παντελής Πατενιώτης, «το πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, έχει εξαγγελθεί από το 2015 μέχρι σήμερα περισσότερες από 40 φορές, δηλαδή περίπου κάθε μήνα». Και συνεχίζει: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επιδοτεί την κατανάλωση πετρελαίου, αντί την ενεργειακή απεξάρτηση των κτιρίων. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν απορροφούμε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που μας έχουν ήδη διατεθεί από τετραετίας για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Για όλους αυτούς τους λόγους, η πολιτεία χρειάζεται να επιδείξει υπευθυνότητα, να εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται για την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να επωφεληθούν τα νοικοκυριά οι μηχανικοί και οι επαγγελματίες και επιτέλους να κινηθεί αυτή η πολύπαθη αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου