oaednews

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Επαγγελματικές δεξιότητες: Συμβαδίζουμε με τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο της εργασίας

Πρόσκληση προς τους ευρωπαίους πολίτες να ακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο «ταξίδι» για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων του μέλλοντος, το οποίο θα δώσει λύσεις στην ανεργία και στην ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσει την Ευρώπη στην ευημερία, απευθύνει η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα Εργατικού Δυναμικού Μαριάν Τίσεν, με την ευκαιρία της δεύτερης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων.
Ακολουθεί το άρθρο της Επιτρόπου Μ. Τίσεν:
«Για να έχετε επιτυχία στη σημερινή ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, χρειάζεστε δεξιότητες. Και οι «στατικές» δεξιότητες δεν επαρκούν. Οι δεξιότητές σας πρέπει να εξελίσσονται παράλληλα με τις αλλαγές στον κόσμο της εργασίας, όπως η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και η τεχνολογική αλλαγή.
Η δια βίου μάθηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθεί κανείς στις προκλήσεις αυτές ?κάτι που ισχύει τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους.
Σε ολόκληρη την ΕΕ προσφέρονται τεράστιες δυνατότητες κατάρτισης ?αλλά οι εργαζόμενοι και οι νέοι συχνά δεν τις γνωρίζουν, ενώ συχνά βλέπουν την επαγγελματική κατάρτιση ως τον φτωχό συγγενή των πανεπιστημιακών σπουδών. Η άποψη αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Στην Ευρώπη, το 75% των αποφοίτων που ολοκληρώνουν ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης βρίσκουν δουλειά μέσα σε τρία χρόνια, έναντι 63% των αποφοίτων γενικής εκπαίδευσης ?κάτι που αποτελεί σαφές πλεονέκτημα σε μια εποχή όπου οι νέοι εξακολουθούν να συναντούν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Γι’ αυτό και έχω θέσει ως αποστολή μου να δείξω ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση οδηγεί σε συναρπαστικές και επικερδείς σταδιοδρομίες ?από σκηνοθέτες κινηματογράφου μέχρι σχεδιαστές μόδας και από πιλότους μέχρι ιατρικούς βοηθούς.
Η δεύτερη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (20-24 Νοεμβρίου) αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει πανευρωπαϊκά ο τομέας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ). Χρησιμοποιούμε ως εφαλτήριο την εντυπωσιακή επιτυχία που σημείωσε η πρώτη διοργάνωση το 2016. Με περισσότερες από 1000 εκδηλώσεις, θα προβάλουμε πλήθος ευκαιριών και εμπειριών σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα δείξουμε ότι η ΕΕΚ και η μαθητεία αποτελούν εξαιρετική πρώτη επιλογή. Αναζητήστε εκδηλώσεις ή δραστηριότητες κοντά σας!
Κάνουμε περισσότερα για να καταστήσουμε την ΕΕΚ πραγματική πρώτη επιλογή. Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια φοιτητές έχουν επωφεληθεί από το Erasmus. Με το νέο πρόγραμμα ErasmusPro, οι φοιτητές επαγγελματικών σχολών θα έχουν την ίδια καθοριστική για τη ζωή τους δυνατότητα με τους φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης να περάσουν περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό για να μάθουν νέες δεξιότητες, γλώσσες και πολιτισμούς.
Οι φοιτητές χρειάζονται δεξιότητες για να βρουν δουλειά. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται τις δεξιότητές τους για να επιτύχουν. Ήδη από σήμερα, χρειάζεται να γνωρίζουμε τις δεξιότητες του αύριο, ανάγκη ακόμη πιο επιτακτική για καινοτόμους κλάδους όπως η πράσινη τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και για κλάδους που αλλάζουν ριζικά, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Γι’ αυτόν τον λόγο θέσαμε σε εφαρμογή ένα «Σχέδιο στρατηγικής για την τομεακή συνεργασία σχετικά με τις δεξιότητες». Μέσα από συμπράξεις καθοδηγούμενες από τους φορείς κάθε κλάδου θα χαρτογραφηθούν οι ανάγκες και οι τάσεις του κλάδου όσον αφορά τις δεξιότητες. Οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα εργαστούν για να αναπτύξουν νέα προγράμματα σπουδών ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε δεξιότητες. Φέρνω σε επαφή δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που μπορεί να μην συνεργάζονταν υπό κανονικές συνθήκες. Έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία με δώδεκα κλάδους, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως τις θαλάσσιες μεταφορές, και από τις κατασκευές έως τον τουρισμό, για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα. Ελπίζουμε να επεκτείνουμε τη δράση αυτή στο μέλλον.
Ευρώπη σημαίνει συνεργασία. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να δρέψουμε τους καρπούς του μεταβαλλόμενου κόσμου της εργασίας. Έτσι θα βοηθήσουμε τους πολίτες να βρουν εργασία, τις επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές, την οικονομία να αναπτυχθεί και την κοινωνία να ευημερήσει. Η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα των δεξιοτήτων θα εξακολουθήσει να στέφεται με επιτυχία. Ελάτε μαζί μας σ’ αυτό το ταξίδι!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου