oaednews

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Αρκετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 150 οικογένειες στο νέο οικισμό του ΟΑΕΔ στην Καρδίτσα

Ο νέος και σύγχρονος οικισμός του ΟΑΕΔ στην Καρδίτσα απέκτησε ζωή με την εγκατάσταση των δικαιούχων αλλά, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, άρχισε να καταγράφει και προβλήματα.
Προβλήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 150 περίπου οικογένειες που εγκαταστάθηκαν μέχρι σήμερα καθώς υπολείπονται κι άλλες αφού η διαδικασία έχει περιθώριο μέχρι τα Χριστούγεννα.


Υπολογίζεται ότι όταν πλέον όλοι οι δικαιούχοι θα βρίσκονται στα σπίτια τους θα μιλάμε για μία συνοικία περίπου 800 ατόμων, με πολλά παιδιά ανάμεσά τους αφού αρκετές οικογένειες είναι πολύτεκνες.
Για την εικόνα του οικισμού και όσα απασχολούν τους κατοίκους μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Σδρόλια, ο οποίος είναι και μέλος μίας επιτροπής που έχουν συστήσει οι κάτοικοι και η οποία σύντομα αναμένεται να μετεξελιχθεί σε Σύλλογο.
Τα κτίρια
Να ξεκινήσουμε από τα θετικά που, όπως μας είπε ο κ. Σδρόλιας, είναι τα κτίρια. Προβλήματα υπάρχουν αλλά είναι μεμονωμένα και από αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά και  αντιμετωπίζονται. Σε γενικές γραμμές μας μίλησε για καλές κατασκευές με ανάλογα υλικά.
Βρύσες που βγάζουν μόνο ζεστό νερό
Ξεκινώντας με τα προβλήματα το πρώτο που εντοπίζεται στα σπίτια έχει να κάνει με λειτουργικό πρόβλημα στου ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το που ακριβώς εντοπίζεται δεν είναι ξεκάθαρο αλλά το αποτέλεσμα είναι όποια βρύση και ν’ ανοίξουν οι κάτοικοι βγάζει ζεστό νερό. Και την κρύα ν’ ανοίξεις, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σδρόλιας, μπορείς να κάνεις μπάνιο!
Έλλειψη καταστημάτων
Το βασικότερο ίσως πρόβλημα και από το ρεπορτάζ που κάναμε ίσως και το δυσκολότερο να λυθεί, είναι η έλλειψη καταστημάτων από τα οποία οι κάτοικοι του οικισμού μπορούν να προμηθευτούν είδη καθημερινότητας και πρώτης ανάγκης. Ένα μίνι μάρκετ ουσιαστικά. Για να πάρουμε ένα κουτί γάλα, μας λέει ο κ. Σδρόλιας πρέπει να κάνουμε διαδρομή 1,5 χιλιομέτρου τουλάχιστον.
Αυτό είναι πραγματικά πρόβλημα και υπάρχει νομικό κενό που δεν επιτρέπει να λυθεί. Επικοινωνήσαμε για το θέμα τόσο με τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο, όσο και με τον πρόεδρο του εργατικού Κέντρου κ. Καπράνα και οι απόψεις και των δύο συμπίπτουν επί του θέματος.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο ΟΑΕΔ δεν γνωρίζει τις δυσκολίες που δημιουργούνται και περιμένει από τους τοπικούς φορείς να δώσουν λύση που ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ο Δήμος από την πλευρά του λέει πως ο ΟΑΕΔ παραχωρεί τους χώρους στο Δήμο ως αντιστάθμισμα υπηρεσίες που αυτός θα προσφέρει στον οικισμό αλλά δεν του δίνει την δυνατότητα να  κάνει χρήση κάποιου εξ αυτών ως παντοπωλείο.
Επίσης οι συγκεκριμένοι χώροι δεν μπορούν να μην πάνε στο Δήμο αλλά να τους εκμεταλλευθεί κάποιος άλλος γιατί ο νόμος ορίζει την συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ ακόμα και να κράταγε κάποιον ο ΟΑΕΔ δεν έχει την δυνατότητα να τον δημοπρατήσει ο ίδιος.
Αυτή είναι η εικόνα που μας έδωσαν τόσο ο κ. Αλεξάκος όσο και ο κ. Καπράνας αλλά την είχαμε ήδη δει από την συζήτηση που έγινε στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ερώτηση του κ. Παπαγεωργίου.
Υπάρχει, λοιπόν, σοβαρό θέμα που δεν μπορεί να παραμείνει έτσι, ούτε θα λυθεί ακόμα κι αν ο Δήμος δημιουργήσει ένα περίπτερο στο χώρο. Απαιτούνται πρωτοβουλίες και πιθανόν πίεση προς τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο για να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Μυρωδιά στην αποχέτευση
Ένα άλλο σημείο που έθιξε ο κ. Σδρόλιας είναι η ύπαρξη μυρωδιάς στις αποχετεύσεις.  Παρότι όλα τα σπίτια έχουν συνδεθεί με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, το πρόβλημα δεν λύνεται και πρέπει να ελεγχθεί.
Πεζοδρόμια και κυκλοφορία
Την ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων στην πρόσβαση προς τον οικισμό αλλά και στην ασφάλεια των μετακινήσεων μας επισήμανε ο συνομιλητής μας. Το φανάρι που υπάρχει στην διασταύρωση με την κεντρική οδό σχεδόν δεν λαμβάνεται υπόψιν από μεγάλη μερίδα οδηγών και απαιτείται επιπλέον αστυνόμευση γιατί εγκυμονούν πολλοί μεγάλοι κίνδυνοι.
Επίσης η πρόσβαση με τα πόδια στον οικισμό είναι σχεδόν αδύνατη αφού δεν υπάρχει κανένα πεζοδρόμιο και ακόμα και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να περπατάνε στο οδόστρωμα ενός δρόμου μεγάλης και ταχείας κυκλοφορίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλειά τους. Την κατάσταση την δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η έλλειψη ποδηλατοδρόμου.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σδρόλιας μας είπε πως υπάρχει υπόσχεση από τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκο ότι σύντομα θα υπάρξει κατασκευή πεζοδρομίων μέχρι τα φανάρια και αυτό είναι κάτι που το αναμένουν εναγωνίως οι κάτοικοι.
Βορειοανατολική είσοδος
Επίσης πάνω στο ίδιο θέμα η επιτροπή του οικισμού θεωρεί πως πρέπει να ανοίξει μία είσοδος στην βορειανατολική πλευρά του οικισμού, κοντά δηλαδή στο νοσοκομείο, με φανάρι πεζών, που θα διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις και θα εξασφαλίσει ασφάλεια στους κατοίκους.
Μείωση εισερχόμενων στον οικισμό αστικών λεωφορείων
Ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με την συγκοινωνία είναι η συχνότητα εισόδου των αστικών λεωφορείων στον οικισμό. Κατά τον κ. Σδρόλια ο αριθμός των συγκεκριμένων δρομολογίων έχει μειωθεί και οι κάτοικοι υποχρεώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις να βγουν στον κόμβο και να περάσουν απέναντι τον δρόμο για να μετακινηθούν προς την Καρδίτσα.
Δημιουργία σχολείου
Περί τα 200 μικρά παιδιά μένουν αυτή την στιγμή στον οικισμό και η μη ύπαρξη σχολείου είναι ένα θέμα. Από την πλευρά των κατοίκων θεωρείται βασική ανάγκη η ίδρυσή του αλλά και ο καθαρισμός του χώρου που έχει προβλεφθεί για να κατασκευαστεί το κτίριο. Όπως μας είπε ο κ. Σδρόλιας σήμερα υπάρχουν εκεί σκουπίδια και εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και μηχανήματα  καθιστώντας τον χώρο σκουπιδότοπο.
Κοινόχρηστοι χώροι
Παράπονα υπάρχουν και για την εικόνα των κοινόχρηστων χώρων οι οποίοι δεν έχουν διαμορφωθεί, δεν καθαρίζονται όσο συχνά απαιτείται με αποτέλεσμα να γεμίζουν αγριόχορτα και να εγκυμονούν κινδύνους για παιδιά και μεγάλους.
Τα τέλη σύνδεσης με το φυσικό αέριο
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως ο κ. Σδρόλιας μας μετέφερε το παράπονο των κατοίκων του οικισμού σε ότι αφορά στην τακτική της εταιρείας φυσικού αερίου. Υποστήριξε πως για κάθε σπίτι ζητούνται τέλη σύνδεσης που ξεπερνούν τα 400 ευρώ, όταν σε όλη την Ελλάδα και στην Καρδίτσα υπάρχει πρόγραμμα για δωρεάν σύνδεση.
Η ύπαρξη του τέλος δημιουργεί μείζον ζήτημα για πολλούς κατοίκους που δεν έχουν την δυνατότητα να το πληρώσουν γα να ολοκληρώσουν την διαδικασία σύνδεσης ενόψει, μάλιστα και του χειμώνα.
Π.Κ.

karditsalive.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου