oaednews

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Πολυνομία Και Κακονομία Στην Ελλάδα

Γιατί υπάρχουν τόσο πολλοί νόμοι στην Ελλάδα; Και γιατί είναι τόσο κακοφτιαγμένοι; Μία έρευνα της διαΝΕΟσις που προσπαθεί να χαρτογραφήσει το πρόβλημα της πολυνομίας και της κακονομίας στην Ελλάδα και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.H πολυνομία και η κακονομία είναι δύο πτυχές της διαδικασίας νομοθέτησης που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την οικονομία. Η διαΝΕΟσις ανέθεσε στον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη Σωτηρόπουλο και τον υπ. Διδάκτορα του ΕΚΠΑ Λεωνίδα Χριστόπουλο να εκπονήσουν μία μελέτη που να χαρτογραφεί το φαινόμενο της πολυνομίας στην Ελλάδα και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Η μελέτη για την πολυνομία αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι η κεντρική έκθεση των ερευνητών, η οποία χαρτογραφεί το πρόβλημα, παραθέτει τις διεθνείς πρακτικές επίλυσης του προβλήματος και προτείνει μία σειρά λύσεων που μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση του φαινομένου. Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη, εδώ:

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τα παραρτήματα της μελέτης, όπου αναλύονται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και γίνεται μία εκτενής ποιοτική ανάλυση όλων των νόμων που έχουν ψηφισθεί από το 2001 έως το 2015. Μπορείτε να διαβάσετε τα παραρτήματα, εδώ:

Η Πολυνομία Και Η Κακονομία Στην Ελλάδα - Μια Έρευνα

Γιατί έχουμε τόσο πολλούς νόμους; Γιατί είναι τόσο κακογραμμένοι, γεμάτοι αντιφάσεις, ασάφειες και άσχετες τροπολογίες; Η ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά προβληματική, κι αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην ίδια την υγεία της δημοκρατίας. Υπάρχουν λύσεις;

12 Άμεσες Λύσεις Κατά Της Πολυνομίας

Πολλοί συμφωνούν ότι το φαινόμενο της πολυνομίας στην Ελλάδα έχει βαθύτερες, πολιτισμικές ρίζες. Ωστόσο, καθώς η κουλτούρα αλλάζει δύσκολα, η έρευνα της διαΝΕΟσις εστιάζει σε μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, χωρίς καν να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση, για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου