oaednews

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ένταση στη Βουλή για το ν/σ του υπ. Εργασίας

«Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το νομοσχέδιο τα λύνει όλα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας και δεδομένων των περιθωρίων που έχει να ασκήσει τις μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις προς όφελος των εργαζομένων» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης. Δια του εισηγητή της Γιάννη Βρούτση η Ν.Δ. μίλησε για νομοσχέδιο πολιτικής σκοπιμότητας και προσπάθεια να μπει «κάτι στο άδειο καλάθι του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι επί Ν.Δ. ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μειώθηκε γύρω στα 200 ευρώ ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 11 ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη που κατάφερε να μειώσει την ανεργία μέσα στην κρίση από 25,8% τον Ιανουάριο του 2015 σε 21,7% τον Μάιο του 2017.
Ακόμη, σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά η πλήρης απασχόληση μειώθηκε από 61% σε 45% ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε και πάλι στο 50%. «Δεν λέμε ότι όλα είναι καλά, ούτε έχουμε success story. Ποιος απορρύθμισε όμως την αγορά εργασίας;» διερωτήθηκε η υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, είπε ότι πρόκειται για το πρώτο ίσως αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από την αρχή της κρίσης, ενώ τόνισε ότι το νομοθέτημα ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σημείωσε, δε, πως διατάξεις του σχεδίου νόμου υπερασπίζονται τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τα άτομα με αναπηρίες.
Για επικοινωνιακούς λόγους εν όψει ΔΕΘ το νομοσχέδιο, λέει η αντιπολίτευση
Πάντως, το νομοσχέδιο προκάλεσε κριτική από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων να καταγγέλλουν ότι έρχεται εσπευσμένα πριν από τη ΔΕΘ για επικοινωνιακούς λόγους.
«Έρχεται να βάλει κάτι στο άδειο καλάθι του πρωθυπουργού. Άνθρακες όμως ο θησαυρός» είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης, ενώ πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο είναι «μία από τα ίδια» και διερωτήθηκε «ποιος αλήθεια πιστεύει κανείς ότι κλείνει και επουλώνει τις ανοιχτές πληγές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ;». «Με τις μειώσεις και τις αχρείαστες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, επουλώνει τις πληγές της μείωσης των μισθών των εργαζομένων;» ρώτησε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ακόμα πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν αυξήσεις εισφορών και κεκαλυμμένες μειώσεις.
«Αποσπασματικό, άτολμο και ανεπαρκές», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Ενώ επιχειρεί να λύσει προβλήματα, υπάρχουν διατάξεις που θα μας πάνε πίσω» υποστήριξε η κ. Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας ωστόσο ότι στο Ασφαλιστικό υπάρχουν αλλαγές και μικροδιορθώσεις που αποτελούν «μια ηθική πολιτική απάντηση». «Φοβούμαι πολύ ότι τόσο τις θετικές διατάξεις όσο και τα προβλήματα δεν θα υπάρξει χρόνος ώστε να τα εξετάσουμε» προσέθεσε επισημαίνοντας πως «δεν είναι παρά μια προσπάθεια εν όψει της ΔΕΘ να υπάρξει ένα στοιχειώδες φύλο συκής να κρυφτεί η κυβέρνηση».
«Κουβαλά νερό με το κοφίνι» σχολίασε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και ανέφερε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν θα έχουν αντίκρισμα διότι, όπως τόνισε, η κυβέρνηση έδωσε στους εργοδότες όλα τα εργαλεία για να μπορούν να τις ξεπεράσουν.
«Με διαδικασίες εξπρές κλείσαμε, με διαδικασίες εξπρές ανοίγουμε, για να έχει κάτι να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Έχετε διαλέξει τα καλά κεράσια, και έχετε αφήσει τα ζαρωμένα, με μια συρραφή αποσπασματικών διατάξεων που έρχονται να διορθώσουν λάθη από το νόμο Κατρούγκαλου» επεσήμανε, ενώ δήλωσε ότι η παράταξή του αναμένει την γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων για να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα στη συζήτηση της Δευτέρας.
Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος υποστηρίζοντας πως «η κινδυνολογία, ο υστερικός τρόπος υπερβολής, η μικροψυχία έχουν γίνει δεύτερη φύση για κάποιους».
«Ειδικός στην διαδικασία της εξαπάτησης και του αποσυντονισμού είναι ο κ. Τσίπρας» είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Αριστείδης Φωκάς υποστηρίζοντας πως λίγο πριν την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου