oaednews

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Η Όλγα Γεροβασίλη για το Δημόσιο τομέα

Οι απαντήσεις για το Δημόσιο αναλυτικά
Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο, δανειστών, αντιπολίτευσης και πολιτών...
Όλγα Γεροβασίλη: Ο δημόσιος τομέας βρίσκεται στο στόχαστρο εκείνων που επιθυμούν διακαώς την απαξίωση και την υποβάθμισή του. Και αυτούς θα πρέπει να τους αναζητήσει κανείς σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα και μερίδα της αντιπολίτευσης που τα συνεπικουρεί.
Ας θυμηθούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ας θυμηθούμε πώς δομήθηκε το ελληνικό κράτος πάνω στα πελατειακά δίκτυα, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και κακονομία, ας θυμηθούμε πώς λειτουργούσε το καθεστώς των εργολαβιών εις βάρος των εργαζομένων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Εμείς βάζουμε στο στόχαστρο όλα αυτά τα δομικά συστατικά του πελατειακού κράτους, που καθήλωσαν τη δημόσια διοίκηση στη χώρα. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε το Δημόσιο, όχι να το καταργήσουμε. Εργαζόμαστε για ένα νέο πρότυπο διοίκησης, που θα βασίζεται στον δημοκρατικό έλεγχο και θα έχει υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας τον ποιοτικό μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης και εν τέλει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Και οι πολίτες είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί, οι πολίτες δεν βάζουν στο στόχαστρο τον δημόσιο τομέα. Οι πολίτες θέλουν έναν δημόσιο τομέα που δεν θα τους ταλαιπωρεί, θέλουν ένα Δημόσιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, θέλουν οι διοικητικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες υγείας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλοι οι δημόσιοι φορείς να στέκονται στο πλευρό τους και όχι απέναντί τους. Θέλουν να ξέρουν ότι το κράτος μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πολύ σύντομα οι αλλαγές που οργανώνουμε θα είναι ορατές σε όλους.
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου ώστε να πάψει η δημόσια διοίκηση να είναι ο «μεγάλος ασθενής»;
Όλγα Γεροβασίλη: Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το Δημόσιο είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, το οποίο έχει δρομολογηθεί και επιταχύνεται. Κινείται δε σε δύο άξονες: ο ένας αφορά στη λειτουργία στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, ο άλλος στις σχέσεις της διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Όπως γνωρίζετε, τον Σεπτέμβριο ξεκινά το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που συνοδεύεται από τους νέους οργανισμούς υπουργείων και φορέων και τα σχετικά περιγράμματα θέσεων εργασίας. Με το νέο σύστημα κινητικότητας επιδιώκουμε την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, στη λογική «ο κατάλληλος εργαζόμενος στην κατάλληλη θέση». Άμεση συνέπεια της μεταρρύθμισης αυτής είναι ότι μπαίνει οριστικό τέλος στο πελατειακό σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων ημετέρων.
Είμαστε αποφασισμένοι να θεμελιώσουμε το νέο σύστημα αξιολόγησης, με το οποίο θα γίνει η στοχοθεσία και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου τομέα. Στόχος μας εδώ –παρά τα όσα ανακριβή διαδίδονται– είναι η βελτίωση του δημόσιου λειτουργού και, τελικά, η αναβάθμιση του παραγόμενου διοικητικού έργου, μακριά ασφαλώς από τις λογικές κοινωνικού αυτοματισμού που επέβαλλαν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της ΝΔ. Και γνωρίζουμε ότι στο ζήτημα της αξιολόγησης έχουμε στο πλευρό μας τη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τις ενστάσεις της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας.
Στην ίδια κατεύθυνση κάνουμε πράξη την αξιοκρατία και την αποκομματικοποίηση της διοίκησης με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών και ενός νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, όπου εισήχθη μάλιστα η καινοτόμος διαδικασία της δομημένης συνέντευξης.
Τέλος, ένα πολύ μεγάλο μέρος του σχεδιασμού μας αφορά στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, προκειμένου να μπουν στέρεες βάσεις για τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό Δημόσιο.

1 σχόλιο:

  1. Η ταλαιπωρία του πολίτη οφείλεται στην κακοδιοίκηση .& διοίκηση ασκούν οι προϊστάμενοι. Όπως παει ο καπετάνιος παει & το καράβι. Στο στόχαστρο λοιπον οι προϊστάμενοι επιβάλλεται να μπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή