oaednews

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Συντάξεις: Εξαγορά χρόνου από δημοσίους υπαλλήλους για σπουδές (παράδειγμα)

Σύμφωνα με το ν.4336/2015 δημόσιος υπάλληλος που για παράδειγμα, προσλήφθηκε στο Δημόσιο στις 26-03-1987, με συνολική προϋπηρεσία στις 31-12-2012 25 έτη, 9 μήνες και 5 ημέρες, έχοντας δύο ανήλικα τέκνα (γεννημένος το 1961) μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58 του. Αυτό συμβαίνει διότι με εξαγορά σπουδών θα συμπληρώσει 25ετία στο 2011 με αποτέλεσμα να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε το επιλέξει γιατί έχει συμπληρώσει τα 52 πριν την ψήφιση του παραπάνω νόμου. Το παραπάνω παράδειγμα δημοσίευσε η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και είναι ενδεικτικό της κατάστασης σχετικά με την αναγνώριση χρόνου σπουδών για δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη.

Να σημειωθεί ότι η αίτηση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων σπουδών μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και κατά την συνταξιοδότηση, όταν και εξετάζεται ο χρόνος και εκδίδεται η πράξη εξαγοράς στο ύψος των κρατήσεων κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, σύμφωνα με ειδικότερες προβλέψεις.
Η αναγνώριση σπουδών γίνεται με 6,67% επί του συντάξιμου μισθού βασικός (31-10-2011)+140,80(+ Επιδ. Θέσης) x μήνες αναγνώρισης και με το πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν τα απαιτούμενα έτη φοίτησης για τη λήψη του βασικού πτυχίου αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα φοίτησης και ο χρόνος σπουδών ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, ανώτερης ή ανώτατης, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης και ενός μόνο πτυχίου και σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου