oaednews

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Δέκα νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ

Τα δέκα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα υλοποιηθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2017 και θα προσφέρουν 37.000 θέσεις θέσεις σε ανέργους, όλων των ηλικιών και κατηγορίων, παρουσίασε με συνέντευξη της, στην aftodioikisi.gr, η διοικήτρια του Οργανισμού, κυρία Μαρία Καραμεσίνη.
Ειδικότερα η κ. Καραμεσίνη, παρουσίασε αναλυτικά τα πρώτα επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν, 23.000 εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του Οργανισμού και θα βγουν στον «αέρα» μέχρι τις 15 Αυγούστου. Μάλιστα, η Μ. Καραμεσίνη, γνωστοποίησε ότι για τρία από αυτά, οι σχετικές προκήρυξει θα αναρτηθούν στις αρχές Ιουλίου.

Ταυτόχρονα η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, ανέλυσε στην συνέντευξη της, το νέο πολυπρόγραμμα για νέους 18-29 ετών, που θα εφαρμοσθεί πιλοτικά από τον Οργανισμό σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, στο δήμο Καλλιθέας με στόχο την πρόσληψη 2.000 ανέργων. «Θα συνδυάζεται με την πρόσκληση των ανέργων να έρθουν να επισκεφτούν τα γραφεία μας, να αναλύουν τα χαρακτηριστικά τους και να προσδιορίζονται οι ανάγκες τους για να τοποθετούνται στα κατάλληλα προγράμματα», τόνισε η κ. Καραμέσινη, προσδιορίζοντας χρονικά την υλοποίηση του, το διμήνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2017.
Αναφέρθηκε στα δύο νέα προγράμματα, “έκπληξη” που θα υλοποιηθούν εντός του Φθινοπώρου και αφορούν 12.000 ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών και αποτελούν «συνδυασμούς δράσεων για ανέργους».
Παρουσίασε αναλυτικά τη νέα φιλοσοφία που διαπνέει τον Οργανισμό, στην υλοποίηση των  προγραμμάτων νέα γενιάς. «Εδώ και δύο χρόνια περίπου, φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, όλων των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης. Τι σημαίνει βελτίωση της αποτελεσματικότητας; Σημαίνει ότι τα προγράμματα αυτά να ανοίγουν το δρόμο για μία σταθερή εργασιακή ένταξη των ομάδων στις οποίες απευθύνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα προγράμματα αυτά, που ονομάζουμε προγράμματα Νέας Γενιάς, μπορούν να συνδυάζουν διαφορετικές δράσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μ. Καραμεσίνη, αναφέρθηκε εκτενώς και στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» τονίζοντας ότι αποτελούν «σκαλοπάτι» στη μελλοντική εργασιακή και επαγγελματική πορεία των ανέργων. Στόχος μας, σημείωσε χαρακτηριστικά είναι ο άνεργος «να μπορέσει να καταρτιστεί, κατά τη διάρκεια της εργασίας να έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει ελλείμματα δεξιοτήτων». 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ στην aftodioikisi.gr είναι το εξής: 
Ερ: Κυρία Καραμεσίνη, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθεί από τον ΟΑΕΔ η προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορά τις προσλήψεις ανέργων, σε 17 δήμους. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιους αφορά και ποιες οι αποδοχές των ωφελουμένων και η διάρκεια των συμβάσεών τους;
Μ.Κ: Η δημόσια πρόσκληση για τους ανέργους, οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα στους 17 δήμους της χώρας, θα αναρτηθεί στις αρχές Ιουλίου. Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, που δίνει τους πίνακες με τις ειδικότητες και αν όλα πάνε καλά, στις αρχές –όπως είπα- Ιουλίου θα έχουν αναρτηθεί.
Αφορά, λοιπόν, τους ανέργους που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στις συγκεκριμένες ειδικότητες, που θα περιλαμβάνονται στους πίνακες ανά δήμο.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι οχτώ μήνες και οι αποδοχές θα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή 496 ευρώ το μήνα.
ΕΡ: Πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.500 ανέργων σε ΟΤΑ και Δημόσιο; Ποιοι άνεργοι θα έχουν προτεραιότητα σε αυτό το πρόγραμμα;
Μ.Κ: Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά 10.500, αλλά 10.000 θέσεις σε επιχειρήσεις δημόσιες ή επιχειρήσεις ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.
Η επιχορήγηση θα είναι για δώδεκα μήνες. Έχει δικαίωμα ο φορέας ( σ.σ ΟΤΑ – Δημόσιο ΝΠΔΔ), δηλαδή η επιχείρηση, να επιχορηγηθεί για άλλους δώδεκα μήνες, να επεκτείνει δηλαδή για 24μηνη διάρκεια, εφόσον έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 50% του μισθολογικού κόστους, εφόσον η επιχορήγηση αφορά 50% του μισθολογικού κόστους. Έτσι αν βρει το άλλο 50% του μισθολογικού κόστους μπορεί να μπει στο πρόγραμμα και να το επεκτείνει στη συνέχεια για δεύτερο χρόνο.
ΕΡ: Το 50% αφορά και το πρώτο δωδεκάμηνο ή μόνο το δεύτερο;
Μ.Κ: Και το πρώτο και το δεύτερο δωδεκάμηνο. Είναι ευέλικτο το πρόγραμμα και επειδή οι επιχειρήσεις μπορεί να μην μπορούν να προγραμματίσουν σε δίχρονο ορίζοντα, είπαμε ότι γι’ αυτές που μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα, έχοντας υπόψη τους ότι το πρώτο χρόνο έχουν εξασφαλίσει το μισθολογικό κόστος να μπουν κι αν στη συνέχεια βρουν λεφτά για το δεύτερο χρόνο, τότε να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τις συμβάσεις γι’ αυτούς που ήδη έχουν προσλάβει, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ίδιες και οι άνεργοι να έχουν διπλάσιο χρόνο απασχόλησης, εικοσιτέσσερις μήνες. Και είναι σημαντικό για ανέργους που είναι 55 έως 67 ετών να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις. Πρώτα απ’ όλα, να αξιοποιηθούν τα προσόντα τους, γιατί οι άνθρωποι που είναι 55 ετών και άνω και έχουν πρότερο εργασιακό βίο, έχουν μεγάλη εμπειρία στα αντικείμενα τα οποία θα προσληφθούν –φαντάζομαι-, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμοι για αυτές τις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν και ταυτόχρονα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να βγουν στη σύνταξη.
ΕΡ: Άρα μιλάμε για ανέργους 55 έως 67 ετών που έχουν προτεραιότητα. Είστε σε θέση να μας πείτε τις ειδικότητες;
Μ.Κ: Οι ειδικότητες εξαρτώνται από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις δηλώνουν τι θέσεις εργασίας θέλουν και ανάλογα με αυτό αναζητούνται οι άνεργοι, οι οποίοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και όσον αφορά την ειδικότητα. Όσον αφορά τους υπολοίπους όρους του προγράμματος, το ηλικιακό είναι καθοριστικό, αφού πρόκειται για ανέργους άνω των 55 ετών.
ΕΡ: Πότε αναμένεται να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα;
Μ.Κ: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βγει στον αέρα εντός του Ιουλίου.
ΕΡ: Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο πρόγραμμα άμεσο του ΟΑΕΔ που είναι για πρόσληψη ανέργων σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων (Hot Spots).
Μ.Κ: Πάλι και αυτό εντός του Ιουλίου. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας που θα μας δώσει τους τελικούς πίνακες.
Αφορά, όπως γνωρίζετε ίσως, 1.882 ανέργους που θα προσληφθούν στα Κέντρα Φιλοξενίας όλης της χώρας και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να μπορέσουν και τα Κέντρα να εξυπηρετηθούν.
Αφορά πάλι όλες τις ειδικότητες, που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει ένα Κέντρο Φιλοξενίας, από ειδικευμένο προσωπικό, μέχρι και ανειδίκευτο.
ΕΡ: Για ποια διάρκεια εργασίας μιλάμε και για ποιες αποδοχές;
Μ.Κ: Πάλι για οχτώ μήνες. Οι αποδοχές είναι ίδιες, όπως ακριβώς στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ΟΑΕΔ καταβάλει και 200 ευρώ το μήνα για αυτούς που μετακινούνται και χρειάζεται να νοικιάσουν σπίτι στο χώρο που θα εργαστούν.

1 σχόλιο:

  1. "οι σχετικές προκηρύξεις θα αναρτηθούν στις αρχές Ιουλίου."

    Μέσα καλοκαιριού, με τους Υπαλλήλους σε άδεια θα εκδοθούν όλα αυτά τα προγράμματα? να σοβαρευτούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή