Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Οι άνεργοι που πάσχουν από καρδιά έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Είναι λογικό όταν ένας άνθρωπος έχει χάσει τη δουλειά του μέσα στην κρίση και αντιμετωπίζει πρόβλημα διαβίωσης να έχει κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα όπως αγχώδεις διαταραχές. Τώρα όμως νέα έρευνα Δανών επιστημόνων δείχνει πως οι άνεργοι που έχουν προβλήματα καρδιάς έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στην Δανία μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 21.500 ασθενείς 18 έως 60 ετών, που είχαν νοσηλευθεί για καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι («Heart Failure 2017») σχετικά με την εν λόγω καρδιολογική πάθηση.
Όπως φάνηκε, η ανεργία σχετίζεται με 50% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, η ανεργία αυξάνει την πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου περισσότερο από το αν έχει ιστορικό διαβήτη ή εγκεφαλικού.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ράσμους Ρόερθ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, σε διάστημα 1.000 ημερών μετά τη νοσηλεία τους, πέθαναν από την καρδιά τους το 16% των εργαζομένων και το 31% των ανέργων. Ενώ εισήχθησαν ξανά στο νοσοκομείο το 40% όσων είχαν δουλειά και το 42% όσων δεν είχαν.
Η ανεργία έχει σχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άλλων ψυχικών προβλημάτων ή και αυτοκτονίας. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμη και νέων ανθρώπων με καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πολύπλοκος και πιθανότατα πολυπαραγοντικός ο μηχανισμός που συνδέει την ανεργία με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά.
Όπως είπε ο Ρόερθ, «η κατάσταση της απασχόλησης ενός ανθρώπου έχει επίδραση στην ποιότητα της ζωής του και είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του. Έτσι, τόσο από οργανική όσο και από ψυχολογική άποψη, έχει νόημα οι γιατροί να συμπεριλαμβάνουν το αν εργάζεται ή όχι ένας νεότερος ασθενής με καρδιολογικά προβλήματα, στην πρόγνωση της πάθησής του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου