oaednews

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Στο κυνήγι της «κρυφή» απασχόλησης

 Του Βασίλη Αγγελόπουλου


 Τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) θα έχει το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) για να επιδιώξει να μειώσει το πρόβλημα της πλημμελούς δηλωμένης μερικής απασχόλησης. Η «κρυφή» μερική απασχόληση όπως έχει καθιερωθεί είναι το καινούργιο «μοντέλο» στην αγορά εργασίας και αποτελεί την απάντηση των εργοδοτών στα τσουχτερά πρόστιμα (10.500 ευρώ ανά περίπτωση) για τις ανασφάλιστη εργασία


Ουσιαστικά, ο εργοδότης προσλαμβάνει τον εργαζόμενο με όρους μερικής απασχόλησης για να αποφύγει το πρόστιμο της ανασφάλιστης εργασίας, όμως την ίδια στιγμή τον αναγκάζει να δουλεύει κανονικά με πλήρες ωράριο. Είναι τόσο διαδεδομένο πια το φαινόμενο αυτό, που από το σύνολο των ελέγχων που πραγματοποιούνται οι παραβάσεις που εντοπίζονται αφορούν στο 40 – 45% περιπτώσεις υπερβάσεων ωραρίου. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μόνο εύκολη δεν είναι αφού στην αγορά εργασίας κυριαρχεί ο φόβος της απόλυσης. Οι εργαζόμενοι αποδέχονται όλο και πιο σκληρούς όρους απασχόλησης, προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους. 

Για το λόγο αυτό το ΣΕΠΕ θα ξεκινήσει τον Μάιο συνεργασία με το ILO, πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της μερικώς δηλωμένης απασχόλησης. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ενάμιση μήνα και θα αφορά στοχευμένους ελέγχους σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας όπως είναι η μεταποίηση, τα φασόν, η παραγωγή ενδυμάτων, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο. Θα πραγματοποιηθεί επανέλεγχος που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Μέσα από την χρήση του συστήματος risk analysis του ΣΕΠΕ θα διαπιστώνεται πόσες επιχειρήσεις έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας, πόσες έχουν προσλάβει με δίωρα, πόσες κάνουν συχνές τροποποιήσεις ωραρίου, πόσες πραγματοποιούν πολλές προσλήψεις και εξίσου πολλές απολύσεις. 

Στόχος είναι να ελεγχθούν σε μία Περιφέρεια πάνω από 1.000 επιχειρήσεις, έτσι ώστε το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό. Από τα συμπεράσματα της έρευνας, το ΣΕΠΕ αναμένεται να καταλήξει στον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του σημαντικού προβλήματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσανατολίζονται στο να προτείνουν τη λύση της θεσμοθέτησης ενός πλαφόν στις προσλήψεις μερικής απασχόλησης (πχ 10% - 20%) ανά επιχείρηση.

 Έτσι, θα μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την κατάσταση και να αναγκάσουν τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται το μπάχαλο στην αγορά εργασίας να συμμορφωθούν. Το πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί όμως, έγκειται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, επειδή θα αναγκαστούν να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα δουλεύουν με όρους πλήρους απασχόλησης. Κάτι τέτοιο θα πρέπει επίσης, να το αποδεχτούν και οι θεσμοί. Μέχρι τότε η ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά εργασίας και να στερεί πόρους από τα Ταμεία και εισόδημα από τους εργαζόμενους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου