oaednews

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ για την Απασχόληση και την κατάρτιση

 “Είναι προτιμότερο οι λιγοστοί πόροι που διαθέτουμε να κατευθύνονται σε προγράμματα τα οποία δίνουν έμφαση στην απασχόληση και συνδυάζουν την κατάρτιση σαν ένα δευτερεύον στοιχείο”, τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη η οποία υπογράμμισε ότι παρά τη μείωση που σημείωσε η ανεργία στους νέους τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό 47% που κυμαίνεται σήμερα, είναι “δυσθεώρητο”.

Στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: “Ανάμεσα στη γκρίζα ζώνη επισφάλειας και ανεργίας – Συζητώντας για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για την εργασία των νέων”, που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, η κ. Καραμεσίνη υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πάρα πολλά προγράμματα κατάρτισης για τους νέους στα οποία – όπως είπε - έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά λεφτά και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει στο εξής να δοθεί περισσότερη έμφαση στην απασχόληση και λιγότερη στην κατάρτιση.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένα νεαρά άτομα τα οποία έρχονται από το σχολείο χωρίς εκπαιδευτικά εφόδια δεν πρέπει να καταρτιστούν, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι πολλές φορές τα νεαρά αυτά άτομα χρειάζονται επανεκπαίδευση, άρα βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου και λιγότερο κατάρτιση.

 Επίσης πάρα πολλοί νέοι είναι ήδη έτοιμοι να μπουν στην αγορά εργασίας και δεν χρειάζεται καν να καταρτιστούν”, τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, στο περιθώριο της εκδήλωσης. Είπε, επίσης, ότι οι νέοι εκτός από την ανεργία βρίσκονται αντιμέτωποι και με την επισφάλεια και υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα συνολικό μείγμα πολιτικής που δίνει περισσότερο έμφαση στην απασχόληση. “Έχουμε να κάνουμε με έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά και ταυτόχρονα οι εργασίες που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες δεν προσφέρουν επαρκείς προοπτικές αλλά ούτε και κανονικές συνθήκες εργασίας”, επισήμανε , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τους χαμηλούς μισθούς οι νέοι δεν μπορούν να ανεξαρτικοποιηθούν και βουλιάζουν στην εξάρτηση από τους γονείς. Η κ. Καραμεσίνη, αναφέρθηκε στα προγράμματα που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή ο ΟΑΕΔ, είπε ο οργανισμός έχει στη διάθεσή του περίπου 120 εκατ. ευρώ και ότι θα μπορέσει να διαθέσει και δικούς του πόρους, πέρα από τις συγχρηματοδοτήσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι το 50 με 55% των αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων προορίζονται κυρίως για επαγγέλματα που αφορούν το δημόσιο τομέα της οικονομίας, όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου