oaednews

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΕΣΠΑ: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα επιδότησης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας  Φωτάκης ήταν σήμερα οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, για την παρουσίαση του προγράμματος ΕΣΠΑ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που ξεκινά αύριο 23 Μαρτίου


Το πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» είναι μία από τις εμβληματικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, με σημαντικό προϋπολογισμό ύψους 280 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προωθήσει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Αποτελεί προϊόν της στενής συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με το Υπουργείο Παιδείας και στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους. Όπως δήλωσε ο κ. Φωτάκης: «Mεταξύ των προγραμμάτων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας του νέου ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, τo πρόγραμμα ‘Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ’ θα έλεγα ότι αποτελεί την ναυαρχίδα. 

 Κι αυτό όχι μόνο για το σημαντικό ύψος των διαθέσιμων πόρων αλλά και γιατί διασυνδέει την Έρευνα που διεξάγεται στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.  Λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως η στήριξη της «ελεύθερης»  Έρευνας μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και η αξιοποίηση της Καινοτομίας που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα, μέσω του Ταμείου Συμμετοχών. Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά διαμορφώνεται στη χώρα ένα πλήρες και συγκροτημένο σχέδιο Ανάπτυξης που έχει ως βάση την Οικονομία της Γνώσης». 

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την προώθηση της έρευνας και τη σύνδεση της με την επιχειρηματικότητα και εντάσσεται στον συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. «Με το πρόγραμμα ‘Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ’, αλλά και με μία σειρά άλλες δράσεις που ήδη τρέχουν και ενισχύουν τους νέους ερευνητές και τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, «αλλάζουμε ριζικά το τοπίο στην έρευνα και την παραγωγική αξιοποίηση της, αντιμετωπίζοντας τη διαχρονική υστέρηση της χώρας σε αυτούς του κρίσιμους τομείς. Στηρίζουμε αποφασιστικά την καινοτομία και την έρευνα και τη σύζευξή τους με την παραγωγή, ενισχύουμε την τεχνολογική αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ωθούμε την οικονομία σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανές να σταθούν στο νέο πιο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον. Κυρίως όμως δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες και ερευνητές, που τώρα φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό, να παραμείνουν στη χώρα και να αξιοποιήσουν παραγωγικά τις γνώσεις και τα ταλέντα τους, κάνοντας δική τους υπόθεση την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Αιτήσεις χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων, ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Τα σχέδια που κατατίθενται θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσονται στις κατηγορίες: α) Έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, β) Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, γ) Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» έχει προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε 3 κύκλους. 

Η δράση θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων ΕΤΑΚ/Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται για τον Α' Κύκλο η Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 και ώρα 15.00 με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 και ώρα 16:00. Το πρόγραμμα προωθεί τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλλονται είτε από μεμονωμένες επιχειρήσεις, είτε από ομάδες επιχειρήσεων, είτε από συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις παρεμβάσεις: – Έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς – Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Βασικός στόχος της παρέμβασης «Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» είναι η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της δικτύωσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Eπιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι: 1.Δαπάνες προσωπικού. 2.Δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού. 3.Δαπάνες για κτίρια και γήπεδα. 4.Δαπάνες για ανάθεση έρευνας επί συμβάσει, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς και δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υποστηρικτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για το έργο. 5.Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου 6.Δαπάνες διεξαγωγής μελέτης σκοπιμότητας 7.Δαπάνες καινοτομίας 8.Δαπάνες συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις Ανώτερος συνολικός προϋπολογισμός πρότασης ανά παρέμβαση: – Έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις 200.000 ευρώ εάν συμμετέχει μία επιχείρηση, 350.000 ευρώ εάν συμμετέχουν δύο επιχειρήσεις, 450.000 ευρώ εάν συμμετέχουν τρεις επιχειρήσεις και 500.000 ευρώ εάν συμμετέχουν περισσότερες των τριών επιχειρήσεις – Συμπράξεις επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς 1.000.000 ευρώ – Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων 2.000.000 ευρώ. 

Ο προϋπολογισμός της δημοσίας δαπάνης ανέρχεται σε 280.000.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω τριών κύκλων. Ο προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη) των παρεμβάσεων του Α’ κύκλου ανέρχεται σε 126.000.000 ευρώ. Επιτρέπεται η ακύρωση της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης της πρότασης από τον δικαιούχο υπό την προϋπόθεση να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης εντός αποκλειστικής προθεσμίας έως και δύο εργάσιμων ημερών πριν την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, στην Δράση ήτοι έως και την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρα 16:00. Τι χρηματοδοτείται Eπιλέξιμες κατηγορίες δαπανών:     Δαπάνες προσωπικού.     Δαπάνες οργάνων & εξοπλισμού.     Δαπάνες για κτίρια και γήπεδα.     Δαπάνες για ανάθεση έρευνας επί συμβάσει, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς και δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υποστηρικτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για το έργο.  

   Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου     Δαπάνες διεξαγωγής μελέτης σκοπιμότητας     Δαπάνες καινοτομίας     Δαπάνες συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις Προϋπολογισμός € 126.000.000 Αναλυτικά:     Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 151.200.000 ευρώ     Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 42.000.000 ευρώ     Αττική: 72.800.000 ευρώ     Στερεά Ελλάδα: 7.000.000 ευρώ     Νότιο Αιγαίο: 7.000.000 ευρώ η προκήρυξη εδώ

3 σχόλια:

  1. Ποιος θα επενδύσει ρε παιδιά?σε ποιο περιβάλλον και με τι κεφάλαια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ - ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ. ΕΝΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ,ΒΡΙΣΚΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΟ oaed.gr ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάλεσε την διοίκηση να σου απαντησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή