Ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου και ανατροπές στον υπολογισμό των συντάξεων φέρνει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη δείκτη τιμών καταναλωτή και όχι με το δείκτη μεταβολής μισθών που κρίθηκε ανεφάρμοστος από τη Στατιστική Αρχή.
Το θέμα είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος στις 23 Φεβρουαρίου και το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας, αφενός με την κατάθεση της χθεσινής τροπολογίας και αφετέρου με την επίσημη παραδοχή της Στατιστικής Αρχής ότι αυτό που ζητούσε ο νόμος Κατρούγκαλου (δείκτης εξέλιξης μισθών στο σύνολο της οικονομίας) δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιρρίπτει μάλιστα ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς λέει στην ανακοίνωσή της ότι είχε ενημερώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι είναι αδύνατος ο καθορισμός του δείκτη μισθών με τον τρόπο που το ζητά ο νόμος 4387/2016.
Με τη χρήση του δείκτη τιμών καταναλωτή, εκτιμούν στο Υπουργείο Εργασίας ότι θα ξεμπλοκάρει ο υπολογισμός περίπου 50.000 συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα από τις 13/5/2016 και μετά. Μένει να φανεί όμως αν και πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα με την τιμαριθμοποίηση των μισθών.
Τι προβλέπει η νέα διάταξη - Οι κερδισμένοι και οι... χαμένοι
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.».
Πρακτικά οι αποδοχές όσων αποχωρούν με σύνταξη από 13/5/2016 ως το 2020 θα παίρνουν και την ετήσια μεταβολή (αύξηση ή μείωση) του τιμαρίθμου, για τα έτη από το 2002 ως το 2020. Ενώ, οι συντάξιμες αποδοχές όσων αποχωρήσουν από το 2021 και μετά θα μεταβάλλονται κατά τη μεταβολή του δείκτη μισθών που ως τότε θα έχει κατορθώσει να προσδιορίσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Όσοι βγουν με σύνταξη ως το 2020, ενδέχεται να έχουν μικρότερο κόφτη στις αποδοχές τους και έτσι η σύνταξη να βγει καλύτερη απ’ ό,τι αν οι αποδοχές τους υπολογιζόταν με το δείκτη μισθών της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Όσοι αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν από το 2021 και μετά, είναι βέβαιο ότι θα πάρουν πολύ λιγότερα στη σύνταξη, γιατί ο δείκτης που θα βγάλει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. (τότε) θα ενσωματώνει τις μεγάλες μειώσεις μισθών που έχουν συντελεστεί στα χρόνια των Μνημονίων, δηλαδή από το 2010 και μετά.
όσοι προλάβουν ότι προλ'άβουν σε συνταξη
ΑπάντησηΔιαγραφή