oaednews

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ερώτηση Κ. Κατσαφάδου για την επέκταση διατάξεων νομών για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων



Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να  επεκταθούν διατάξεις νόμων έτσι ώστε να…
μονιμοποιηθούν και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ  κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, το άρθρο 47 του νόμου 4440/2016 προβλέπει ότι, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το Ελληνικό Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να μη προσφύγει κατά δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες έχει διαταχθεί η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων στις υπηρεσίες τους, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, οι συμβάσεις να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Το ίδιο προβλέπει και το άρθρο 54 του νόμου 4447/2016 για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά στους ΟΤΑ.
Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι οι διατάξεις του νόμου πρέπει να προβλέπουν ίση μεταχείριση για όλους τους συμβασιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί, όπως και για συμβασιούχους του ΟΑΕΔ.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
Με τον νόμο 4440/2016 και συγκεκριμένα στο άρθρο 47, προβλέφθηκε ότι, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παραιτηθεί από την άσκηση ενδίκων µέσων ή από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα, κατά δικαστικών αποφάσεων µε τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων σε υπηρεσίες του – εν προκειμένω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή σε φορείς εποπτευόμενους από αυτό, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, που απορρέει από τις σχετικές αποφάσεις, κατά του Ελληνικού Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού νομικών προσώπων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι συμβάσεις των συγκεκριμένων συμβασιούχων να μετατραπούν πλέον σε αορίστου χρόνου.
Στο ίδιο σκεπτικό, επίσης, με τον νόμο 4447/2016, στο άρθρο 54 προβλέπεται η μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά στους ΟΤΑ.
Και στις δυο περιπτώσεις, η απόφαση θα πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη ως προς την αναγκαιότητα των υπαλλήλων στους εν λόγω οργανισμούς.
Αντιστοίχως, στο Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στον ΟΑΕΔ προσλήφθηκαν πέντε υπάλληλοι για την καταγραφή, ταξινόμηση, ηλεκτρονική καταχώρηση και δημιουργία ενός διαδραστικού ηλεκτρονικού αρχείου, όλων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Μετά από δύο έτη εργασίας (Μάιος 2009-Μάιος 2011), ζήτησαν προσωρινή δικαστική εντολή και διατάχθηκε η προσωρινή επάνοδος τους, η οποία έληξε στις 16.12.2011. Κατόπιν, και έχοντας δουλέψει ήδη 2,5 χρόνια, προσέφυγαν δικαστικώς και δικαιώθηκαν (Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 1498/2014), με απειλούμενη μάλιστα, χρηματική ποινή του Δημοσίου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενώ αυτή την ώρα εκκρεμεί η εκδίκαση της Έφεσης του Δημοσίου.
Όσον αφορά δε, την αναγκαιότητα των εν λόγω υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ, είναι παραπάνω από αυτονόητη, καθώς ο ΟΑΕΔ χρήζει υπαλλήλους και μάλιστα εξειδικευμένους ηλεκτρονικά.
Επειδή σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και δεν μπορεί αυτός να είναι επιλεκτικός,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πρόκειται να επεκτείνει τις διατάξεις των νόμων 4440/2016 και 4447/2016 και στην περίπτωση των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που έχουν δικαιωθεί δικαστικώς;
Πειραιάς 11 Ιανουαρίου 2017
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων 

Nα σημειώσουμε ότι  για το ζήτημα αυτό ( έχει καταθέσει σχετική τροπολογία, από την Ομοσπονδία) την προηγούμενη Τετάρτη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών κ. Πουλάκη και το Γενικό Γραμματέα κ. Νεφελούδη, παρόν ήταν και εκπρόσωπος από το γραφείο της κ. Αχτσιογλου. Στη συνάντηση υπήρξε διαβεβαίωση για επίσπευση της επίλυσης του θέματος... παρακολουθούμε το θέμα και παρεμβαίνουμε ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου