oaednews

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

"Ακόμα μία Κυριακή μας αναγκάζουν να δουλεύουμε"...

Νέες αντιδράσεις με αφορμή την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς μεθαύριο 15 Ιανουαρίου.
Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, επισημαίνεται, με αφορμή την Κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, ότι:
"Η εργασία την Κυριακή είναι άλλο ένα μέτρο που ενισχύει τα μονοπώλια του κλάδου και μόνο!!!

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αντίθετα με αυτά της πλειοψηφίας των εργαζομένων! Καταργεί στην πράξη μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος : την κατοχύρωση της Κυριακής ως μέρα ανάπαυσης, ελεύθερου χρόνου, οικογενειακής, κοινωνικής δραστηριότητας για όλους τους εργαζόμενους.
Η Κυριακή είναι η μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες, οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να απαιτήσουν την εργασία των εργαζομένων, παρά μόνο με πολλαπλάσια αμοιβή και επιπλέον μέρα ξεκούρασης. Η εργασία την Κυριακή σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις οδηγούν τους εμποροϋπάλληλους να εργάζονται με ολοένα και χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς των 200 και 400 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το φόβο του εργοδότη.
Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  όχι μόνο εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, αλλά φέρνει και χειρότερους. Υλοποιεί την πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων για λειτουργία των καταστημάτων 7 μέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται: Όλα για το μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο πως είναι πιστός ακόλουθος των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνων που δίνουν τις κατευθύνσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα. Δήμος & Περιφέρεια δεν λένε κουβέντα για τις Κυριακές και μάλιστα προωθούν διάφορα σχέδια τουριστικής πόλης που συμβάλουν στην κατάργηση κάθε ωραρίου.
Στις γιορτές που μόλις πέρασαν μας ζήτησαν να δουλέψουμε εξαντλητικά ωράρια, 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό. Μας καλούν να δουλέψουμε από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμα και τις Κυριακές. Εισάγουν νέες μορφές, όπως BLACKFRIDAY, Λευκές &κόκκινες Νύχτες, ενώ επιβουλεύονται την κατάργηση των κατ’έθιμον αργιών της Καθ.Δευτέρας και στις 2/1.
Οι εργαζόμενοι έχουμε υποστεί άγρια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Μισθοί, συμβάσεις, ωράρια, εργασιακές σχέσεις καθημερινά κατακρεουργούνται  για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγαλεμπόρων. Οι μισθοί δεν αρκούν για την επιβίωση μας.  Άγρια φορολογία, χαράτσια, ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές σε παιδεία, υγεία επιδεινώνουν περαιτέρω το βιοτικό μας επίπεδο. Χαρίζουν τζάμπα εργασία στους εργοδότες με την αλλαγή στο επίδομα ανεργίας που δικαιούται ο απολυμένος, ντύνοντας το με το επιχείρημα τάχα της καταπολέμησης της ανεργίας! Είναι απαράδεκτο μέτρο που ανακυκλώνει την ανεργία και χτυπά τους κλαδικούς μισθούς. Θεσπίζουν τον υποκατώτατο μισθό και τις 2ωρες και 3ωρες συμβάσεις για να κουκουλώσουν την ανεργία που διαρκώς αυξάνεται!
Πουλάμε καθημερινά προϊόντα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε να τα έχουμε εμείς, περνάνε από τα χέρια μας κάθε μέρα χρήματα που δεν είναι ούτε το 1%του μισθού μας, αλλά μας λένε πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, γιατί το κλίμα στην επιχείρηση είναι καλό, γιατί αλλού είναι χειρότερα, γιατί αν θησαυρίζει ο εργοδότης θα συνεχίσει να πετάει ψίχουλα στον εργαζόμενο... Βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, όλοι αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους, διατάζουν τους άνεργους, τους μερικά απασχολούμενους, τους απλήρωτους και κακοπληρωμένους, να ανέχονται και να μην αντιδρούν! Η ζωή μας κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων Οι μεγαλοεργοδότες και οι πολυεθνικές του κλάδου έχοντας μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, κάνουν σμπαράλια κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, την ίδια τη ζωή μας. Το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση, με επιστέγασμα την απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τους έχει λύσει τα χέρια για την ένταση της εκμετάλλευσης χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Συνάδελφοι, αν δεν καταλάβουμε ποια είναι η αιτία για όλα αυτά τα βάσανα που ζούμε καθημερινά, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο ποια είναι η θεραπεία, να δούμε ποια είναι η αιτία που οι εμποροϋπάλληλοι σε μια σειρά επιχειρήσεις μένουν απλήρωτοι, βγαίνουν στην ανεργία, χάνουν τα δικαιώματά τους, εξαθλιώνονται, ζουν στην ανασφάλεια, ενώ από την άλλη μια χούφτα μεγαλοεργοδότες ζουν με αμύθητα πλούτη, βγαλμένα από τον κόπο και τον ιδρώτα μας. Παραδείγματα πολλά.
Υπάρχει λύση! Υπάρχει διέξοδος και αυτός είναι ο άλλος τρόπος ανάπτυξης που μπορούν να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι οργανωμένοι μέσα από τα Σωματεία τους, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Να πετάξουν έξω από τα συνδικάτα τα τσιράκια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης και αναπτύξουν τη συμμαχία με τους αυταπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους που πλήττονται κι εκείνοι από αυτή την πολιτική.
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί όλους τους συναδέλφους στον κλάδο να γραφτούν στο σωματείο τους. Για να γίνει το σωματείο πιο δυνατό, να μπορεί να παλεύει από καλύτερη θέση. Να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα, εστίες αντίστασης σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Να προετοιμαστούμε για τη νέα επίθεση που ετοιμάζουν στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Να παλέψουμε για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των δικαιωμάτων που μας έκοψαν. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας και την αλληλεγγύη μας. Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν στο σωματείο,  να γίνουν δραστήρια μέλη.
Οργανώνουμε τον αγώνα μας συλλογικά, με αλληλοϋποστήριξη και  αλληλεγγύη.
Απαιτούμε:
·  Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
·  Κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων με 918€ βασικό μισθό, 5ημερο-8ωρο-40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
·   Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας & μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
·   Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
·  Ακύρωση όλων των νόμων που επηρεάζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
·  Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων. 
·  Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας. 
·  Φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων, να πληρώσουν οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές.
·        Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς !"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου