oaednews

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Δημόσιο: Η 15η Φεβρουαρίου νέα προθεσμία για τα νέα οργανογράμματα (εγκύκλιος)

Παράταση στην “Επαναξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων των Υπουργείων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ)” δίνει εγκύκλιος που υπογράφει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Με την συγκεκριμένη “υπενθυμιστική” εγκύκλιο, σε συνέχεια της εγκυκλίου Βερναρδάκη, καλούνται τα υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) να αποστείλουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017 τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων, αναφορικά με τους νέους Οργανισμούς τους, και τις εκθέσεις αξιολόγησης, όπως σχετικά προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν.4178/2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Η ανασυγκρότηση των κρατικών δομών διοίκησης θα συμβάλει καταλυτικά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κυβερνητικού Έργου, ενώ παράλληλα αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4440/2016».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προθεσμία Βερναρδάκη υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, είχαν διορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 να αξιολογήσουν την οργάνωσή τους και να προβούν σε αναδιοργάνωση των υφιστάμενων δομών τους με εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων.
Ωστόσο, αν και η διαδικασία σχετικά με την επαναξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων των υπουργείων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους φορείς.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης είχε ζητήσει το κάθε υπουργείο να καθορίσει το εύρος της αποστολής του και να γνωρίζει όπως οφείλει, από ποιές συγκεκριμένες δομές αποτελείται (πχ κεντρική υπηρεσία, αποκεντρωμένες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού, κλπ), τι ακριβώς κάνει κάθε μία από αυτές, καθώς και να υπάρξει συγκέντρωση των τυχόν πολυδιάσπαστων και ασυντόνιστων δομών. Προς αυτή την κατεύθυνση παρείχε αναλυτικές οδηγίες.
Όπως σημείωνε σχετικά, οι διάφορες δομές χρειάζεται να είναι έτσι διατεταγμένες, ώστε να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση και υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, είτε άμεσα από τις υπηρεσίες τους είτε έμμεσα από την παρακολούθηση του έργου ιδιωτών. Επίσης, να ενισχύονται οι υπηρεσιακές δομές (Γενικές Διευθύνσεις ή Διευθύνσεις) και να αποφεύγεται η εύκολη καταφυγή σε σχήματα γενικών ή ειδικών γραμματειών, ή νομικών προσώπων που αποκολλούν τμήματα της διοικητικής ύλης από το στενό πυρήνα του δημοσίου.
Ζητήθηκε, τότε, ακόμα η ύπαρξη μιας δομής σχεδιασμού, διαμόρφωσης, παρακολούθησης πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο και η προσπάθεια αποκέντρωσης των επιχειρησιακών λειτουργιών, καθώς και μίας δομής εσωτερικής διοίκησης (Γενική Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης παλαιότερα, Οικονομικής Διαχείρισης σήμερα), στην οποία θα συγκεντρώνονται τα οικονομικά θέματα αλλά και εκείνα της ανάπτυξης και διαχείρισης προσωπικού.
Οι Οργανισμοί θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της πληροφορικής ώστε έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης, εξεύρεσης, επεξεργασίας πληροφοριών μέσα από κοινά μητρώα – και κατά συνέπεια, η εξοικονόμηση πόρων για ενίσχυση των δομών άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες.
Σε συνέχεια λοιπόν της εγκυκλίου Βερναρδάκη, η νέα υπουργός Όλγα Γεροβασίλη θέτει ως “άμεση προτεραιότητα” το ζήτημα και ζητά την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου