oaednews

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Νέο πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κατάρτιση Ειδικού προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας του άρθρου 64 του Ν. 4430/2016.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού (εφεξής Ωφελούμενοι/ες) στο δημόσιο τομέα της υγείας, εφεξής Φορείς Υποδοχής, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 της παρούσας. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται και οι ενέργειες ορισμού των Φορέων Υποδοχής, οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, η κατάταξη και η σύζευξη των μακροχρόνια ανέργων με τις θέσεις εργασίας των Φορέων Υποδοχής, η χρονική διάρκεια και οι όροι της απασχόλησης, η χρηματοδότηση του προγράμματος και οι αμοιβές των ωφελουμένων.

Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση διαχείριση και παρακολούθηση του «Ειδικού προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας του άρθρου 64 του Ν. 4430/2016», είναι ο ΟΑΕΔ, ο οποίος εκδίδει Δημόσια Πρόσκληση όπου εξειδικεύει τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους. Επίσης, ο ΟΑΕΔ είναι φορέας αρμόδιος για την υποδοχή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ωφελουμένων και την κατάρτιση του Πίνακα ωφελουμένων, τη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των Φορέων Υποδοχής, τη διενέργεια δειγματοληπτικών επιτόπιων επαληθεύσεων στους Φορείς Υποδοχής και την καταβολή των αμοιβών στους Ωφελούμενους και των ασφαλιστικών εισφορών στους Φορείς Υποδοχής.

Ως Φορείς Υποδοχής ορίζονται τα Γενικά Νοσοκομεία, τα Γενικά ΝοσοκομείαΚΥ, τα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία, οι Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών για τις Κεντρικές τους Υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥΜονάδες Υγείας και τα ΠΕΔΥ-ΠΙ ή ΠΕΔΥ-ΠΠΙ, το Υπουργείο Υγείας για την Κεντρική Υπηρεσία του καθώς και οι εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Υγείας φορείς που είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΕΟΦ, το ΕΚΕΑ και το ΕΚΑΒ.

Οι ανωτέρω Φορείς Υποδοχής θα απασχολήσουν τους ανέργους και θα πιστοποιούν την απασχόληση τους στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να καταβληθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Επιπλέον, θα έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με το Ν. 2472/1997 περί της προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη νόμιμη συλλογή, επεξεργασία, τήρηση και φύλαξη των πληροφοριακών στοιχείων των ωφελουμένων των προγραμμάτων, κατά την έναρξη και τη λήξη απασχόλησης τους.


Διαδικασία Ένταξης Διάρκεια και Όροι Απασχόλησης

1. Το Υπουργείο Υγείας υποβάλλει αίτημα ένταξης στο «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας του άρθρου 64 του Ν. 4430/2016» στον ΟΑΕΔ, στο οποίο περιγράφονται και εξειδικεύονται α) ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα όπου απαιτείται, β) η διάρκεια απασχόλησης των ωφελουμένων και γ) οι Φορείς Υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 της παρούσας και οι Υπηρεσίες Τοποθέτησης τους. Κατόπιν ο Διοικητής του ΟΑΕΔ εκδίδει την σχετική απόφαση ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα.

2. Μετά την έκδοση απόφασης ένταξης καταρτίζεται και εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ η Δημόσια Πρόσκληση.
3. Η συνολική χρονική διάρκεια απασχόλησης των ωφελουμένων ορίζεται έως τους δώδεκα (12) μήνες.
Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν στους Φορείς Υποδοχής σύμφωνα με το γενικό ή ειδικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους Φορείς Υποδοχής.

Ωφελούμενοι Κριτήρια Κατάταξης και σύστημα επιλογής

1. Ωφελούμενοι της Δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (Ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. Κριτήρια κατάταξης των ωφελουμένων αποτελούν τα ακόλουθα:
i. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες,
ii. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες,
iii. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό, iv. Ηλικία.
v. Αριθμός ανήλικων τέκνων,
vi. Εγγραφή στα Μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
vii. Δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης νiii. Εντοπιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου