oaednews

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Με «ποινολόγιο» - πρόκληση απειλούν και εκβιάζουν τους ανέργους

rproject.gr
Θεσπίζουν κυρώσεις για όσους παίρνουν το γλίσχρο επίδομα, σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν απασχόληση με οποιουσδήποτε όρους. Ανάλογες ποινές προβλέπονται για τους μη επιδοτούμενους
Με την προ­κλη­τι­κή απει­λή της αφαί­ρε­σης ακόμα και αυτού του γλί­σχρου επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας των 360 ευρώ το μήνα για τους επι­δο­τού­με­νους ανέρ­γους και τη στέ­ρη­ση της «κάρ­τας ανέρ­γου» για τους μη επι­δο­τού­με­νους, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ - ΑΝΕΛ προ­χω­ρά στη δια­μόρ­φω­ση μέ­τρων ασφυ­κτι­κού ελέγ­χου και κυ­ρώ­σε­ων σε βάρος των ανέρ­γων, σε πε­ρί­πτω­ση που δεν τη­ρούν τις «υπο­χρε­ώ­σεις» τους απέ­να­ντι στον Ορ­γα­νι­σμό.
Το θέμα ει­σή­χθη για γνω­μο­δό­τη­ση προς το υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας (το οποίο θα συ­ντά­ξει τη σχε­τι­κή από­φα­ση), στην τε­λευ­ταία συ­νε­δρί­α­ση της διοί­κη­σης του ΟΑΕΔ και εγκρί­θη­κε με μο­να­δι­κή αρ­νη­τι­κή ψήφο από τον εκ­πρό­σω­πο του ΠΑΜΕ.... Μά­λι­στα, η σχε­τι­κή δια­δι­κα­σία προ­βλέ­πε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί άμεσα, μέχρι το τέλος του χρό­νου, βάση σχε­τι­κού κα­νο­νι­σμού της ΕΕ, προ­κει­μέ­νου ο ΟΑΕΔ να συ­νε­χί­σει να έχει «ομαλή χρη­μα­το­δό­τη­ση από τα διαρ­θρω­τι­κά τα­μεία της ΕΕ» (!) Προς δόξαν, δη­λα­δή, των «καλών ευ­ρω­παϊ­κών πρα­κτι­κών» που δια­φη­μί­ζει η κυ­βέρ­νη­ση.

«Ποι­νο­λό­γιο» - πρό­κλη­σηΣύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ει­σή­γη­ση, ανά­λο­γα με το είδος της «πα­ρά­βα­σης» ορί­ζο­νται οι «κυ­ρώ­σεις» για τους επι­δο­τού­με­νους ανέρ­γους, με βα­σι­κή τη «δια­κο­πή της επι­δό­τη­σης ανερ­γί­ας», την «ανα­στο­λή της επι­δό­τη­σης», τη «δια­γρα­φή από το Μη­τρώο Ανέρ­γων» και τη «στέ­ρη­ση δι­καιώ­μα­τος επα­νεγ­γρα­φής σε αυτό» για ένα χρο­νι­κό διά­στη­μα το οποίο εξαρ­τά­ται από τη «σο­βα­ρό­τη­τα» του πα­ρα­πτώ­μα­τος στο οποίο υπέ­πε­σε ο άνερ­γος.
Αντί­στοι­χα, για τους μη επι­δο­τού­με­νους ανέρ­γους η «ποινή τους» συ­νί­στα­ται στην απώ­λεια της ιδιό­τη­τας του ανέρ­γου και τη μη δυ­να­τό­τη­τα επα­νεγ­γρα­φής στο Μη­τρώο Ανέρ­γων, επί­σης για κά­ποιο διά­στη­μα.
Στον αι­σχρό «δε­κά­λο­γο υπο­χρε­ώ­σε­ων» που η πα­ρα­βί­α­σή τους επι­σεί­ει ποι­νές, ξε­χω­ρί­ζει η «απο­δο­χή κάθε πρό­τα­σης της αρ­μό­διας Υπη­ρε­σί­ας του Ορ­γα­νι­σμού, η οποία αφορά σε θέση ερ­γα­σί­ας (...), σε επαγ­γελ­μα­τι­κή κα­τάρ­τι­ση, σε συμ­βου­λευ­τι­κή υπη­ρε­σία ή σε άλλη συμ­φω­νη­μέ­νη δράση στο πλαί­σιο του Ατο­μι­κού Σχε­δί­ου Δρά­σης...». Δη­λα­δή, αν ο επι­δο­τού­με­νος άνερ­γος δεν απο­δε­χτεί να πα­ρα­κο­λου­θή­σει κά­ποιο πρό­γραμ­μα «συμ­βου­λευ­τι­κής υπη­ρε­σί­ας», αυτό θα επι­φέ­ρει και τις αντί­στοι­χες ποι­νές!
Οσον αφορά την απο­δο­χή «σε θέ­σεις ερ­γα­σί­ας» και τι πραγ­μα­τι­κά μπο­ρεί να είναι αυτές, όπως προ­έ­κυ­ψε από τη γρα­πτή ει­σή­γη­ση και τη συ­ζή­τη­ση που έγινε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, ακόμα και μια σύμ­βα­ση ενός μήνα ο άνερ­γος είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να τη δε­χτεί, δια­φο­ρε­τι­κά θα επι­βάλ­λε­ται δια­κο­πή του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας!
Οπως προ­κύ­πτει από την ει­σή­γη­ση, ο άνερ­γος δι­καιού­ται να απορ­ρί­ψει τη θέση απα­σχό­λη­σης που του προ­τεί­νει ο Ορ­γα­νι­σμός (πλή­ρους, με­ρι­κής ή εκ πε­ρι­τρο­πής), μόνο όταν συ­ντρέ­χουν συ­γκε­κρι­μέ­νοι οι­κο­νο­μι­κοί ή άλλοι λόγοι (ύψος μι­σθού, από­στα­ση από τον τόπο κα­τοι­κί­ας) και σε συ­νάρ­τη­ση με το διά­στη­μα που είναι εγ­γε­γραμ­μέ­νος στα μη­τρώα του ΟΑΕΔ. Δη­λα­δή, όσο πε­ρισ­σό­τε­ρους μήνες επι­δο­τεί­ται, τόσο χει­ρο­τε­ρεύ­ουν οι όροι (μι­σθο­λο­γι­κοί και άλλοι) με τους οποί­ους υπο­χρε­ού­ται να απο­δε­χτεί μια οποια­δή­πο­τε θέση απα­σχό­λη­σης.
Με τον τρόπο αυτό, αυ­ξά­νε­ται η πίεση στον άνερ­γο να ρίξει ακόμα πιο κάτω την απαι­τη­τι­κό­τη­τά του και να απο­δε­χτεί άθλιους μι­σθούς και συν­θή­κες δου­λειάς, στο όνομα του να μη χάσει το πε­νι­χρό επί­δο­μα ανερ­γί­ας (αν το παίρ­νει...) και τις άλλες γλί­σχρες πα­ρο­χές που δίνει ακόμα ο Ορ­γα­νι­σμός.
Φα­κέ­λω­μα και κάτι πα­ρα­πά­νωΣτις υπο­χρε­ώ­σεις του ανέρ­γου πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται επί­σης το κα­θή­κον για«Συ­νερ­γα­σία με την αρ­μό­δια Υπη­ρε­σία για συμ­με­το­χή σε δρά­σεις που υλο­ποιούν δη­μό­σιοι φο­ρείς ή συ­νερ­γα­ζό­με­νοι με το Δη­μό­σιο κοι­νω­νι­κοί και ιδιω­τι­κοί φο­ρείς, οι οποί­ες απο­σκο­πούν στην από­κτη­ση δε­ξιο­τή­των και προ­σό­ντων και στην ενί­σχυ­ση της πι­θα­νό­τη­τας ανά­λη­ψης μιας θέσης ερ­γα­σί­ας». Δη­λα­δή, ο άνερ­γος όχι μόνο δεν μπο­ρεί να απορ­ρί­ψει κά­ποια θέση ερ­γα­σί­ας, αλλά ούτε και τα διά­φο­ρα προ­γράμ­μα­τα κα­τάρ­τι­σης που του προ­σφέ­ρο­νται με τη σέ­σου­λα!
Επι­πλέ­ον, απει­λεί­ται επί ποινή αν δεν προ­βαί­νει σε «ενερ­γή ανα­ζή­τη­ση ερ­γα­σί­ας καθ' όλη τη διάρ­κεια της εγ­γε­γραμ­μέ­νης ανερ­γί­ας, με την υπο­χρέ­ω­ση δια­τή­ρη­σης των σχε­τι­κών απο­δει­κτι­κών και προ­σκό­μι­σης αυτών εντός 15 ημε­ρών, εφό­σον ζη­τη­θούν». Που ση­μαί­νει ότι ο άνερ­γος πρέ­πει να τρέ­χει από το πρωί μέχρι το βράδυ και να πε­ρι­πλα­νιέ­ται ακόμα και άσκο­πα στην ανα­ζή­τη­ση ερ­γα­σί­ας, για να απο­δει­κνύ­ει στον ΟΑΕΔ με στοι­χεία την «Οδύσ­σειά του»!
Μά­λι­στα, ως «ενερ­γή ανα­ζή­τη­ση» θε­ω­ρεί­ται ακόμα και η «επαφή με ιδιω­τι­κό γρα­φείο ευ­ρέ­σε­ως ερ­γα­σί­ας ή εται­ρεία προ­σω­ρι­νής απα­σχό­λη­σης κ.λπ.».Δη­λα­δή, η κυ­βέρ­νη­ση όχι μόνο νο­μι­μο­ποιεί τα δου­λε­μπο­ρι­κά, τις εται­ρεί­ες «ενοι­κί­α­σης ερ­γα­ζο­μέ­νων», αλλά σπρώ­χνει τους ανέρ­γους προς αυτά και μά­λι­στα ως απο­δει­κτι­κό στοι­χείο ότι πράγ­μα­τι ανα­ζη­τούν ερ­γα­σία.
Τέλος, ως «απαι­τού­με­να δι­καιο­λο­γη­τι­κά ενερ­γού ανα­ζή­τη­σης ερ­γα­σί­ας κατά τη διάρ­κεια της εγ­γε­γραμ­μέ­νης ανερ­γί­ας», τα οποία ο άνερ­γος είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να προ­σκο­μί­σει στον ΟΑΕΔ, θε­ω­ρού­νται: «Απο­δει­κτι­κά αι­τή­σε­ων για ερ­γα­σία, αλ­λη­λο­γρα­φί­ας με ερ­γο­δό­τες, συμ­με­το­χής σε δια­γω­νι­σμούς, συ­νε­ντεύ­ξε­ων με ερ­γο­δό­τες, επι­κοι­νω­νί­ας ή συ­νερ­γα­σί­ας με ιδιω­τι­κούς ή δη­μό­σιους φο­ρείς απα­σχό­λη­σης, δη­μο­σί­ευ­σης αγ­γε­λιών ανα­ζή­τη­σης ερ­γα­σί­ας ή αντα­πό­κρι­σης σε αγ­γε­λί­ες, καθώς και κάθε εί­δους έγ­γρα­φο από το οποίο απο­δει­κνύ­ο­νται προ­σπά­θειες ενερ­γού ανα­ζή­τη­σης εξαρ­τη­μέ­νης ή μη ερ­γα­σί­ας»!
Πρό­κει­ται, δη­λα­δή, για κα­νο­νι­κό φα­κέ­λω­μα και κάτι πα­ρα­πά­νω: Ο άνερ­γος με­τα­τρέ­πε­ται σε «ένοχο», που πρέ­πει να ανα­δεί­ξει ανά πάσα στιγ­μή στον ΟΑΕΔ ότι πράγ­μα­τι ανα­ζη­τεί ερ­γα­σία και να προ­σκο­μί­σει τα σχε­τι­κά πει­στή­ρια. Δια­φο­ρε­τι­κά οι κυ­ρώ­σεις πε­ρι­μέ­νουν στη γωνία.
Σύγ­χρο­νο «δου­λε­μπο­ρι­κό»Αυ­το­νό­η­τα, όλοι οι πα­ρα­πά­νω εκ­βια­σμοί κυ­βέρ­νη­σης και ΟΑΕΔ θα έχουν επί­δρα­ση και στους ση­με­ρι­νούς ερ­γα­ζό­με­νους, καθώς από τη δε­ξα­με­νή των ανέρ­γων οι ερ­γο­δό­τες θα αντλούν φτη­νό­τε­ρο και πιο ευ­έ­λι­κτο ερ­γα­τι­κό δυ­να­μι­κό, με­γα­λώ­νο­ντας την πίεση για πα­ρα­πέ­ρα συρ­ρί­κνω­ση μι­σθών και δι­καιω­μά­των στις επι­χει­ρή­σεις τους.Από αυτή την άποψη, γί­νε­ται φα­νε­ρό ότι οι συ­γκε­κρι­μέ­νες ρυθ­μί­σεις απο­τε­λούν προ­σαρ­μο­γή του ΟΑΕΔ στις νέες συν­θή­κες της προσ­δο­κώ­με­νης από το κε­φά­λαιο ανά­καμ­ψης, όπου ενι­σχύ­ο­νται τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της λει­τουρ­γί­ας του Ορ­γα­νι­σμού ως ένα σύγ­χρο­νο «δου­λε­μπο­ρι­κό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου