neakriti.gr
«Ψάχνεις για δουλειά; Απόδειξε το»... Ή, αλλιώς, «ψάχνεις για δουλειά; Απόδειξε ότι δουλειά δεν υπάρχει και... εξευτέλισε ακόμα περισσότερο την προσωπικότητά σου, ζητώντας αποδείξεις από εργοδότες που θα σου λένε ότι δεν έχουν δουλειά για σένα»...
Άλλωστε, ποιος δε γνωρίζει πως, στην Ελλάδα της κρίσης, η μόνη υπαρκτή απόδειξη είναι η συνεχής αύξηση των μακροχρόνια ανέργων και η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση εκείνων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας;
Κι όμως. Φαίνεται πως η ταινία που είδαμε πρόσφατα στους κινηματογράφους "Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ", για το απάνθρωπο γραφειοκρατικό σύστημα του αντίστοιχου ΟΑΕΔ της Αγγλίας, τους... "άνοιξε τα μάτια".
Και πάνε να εφαρμόσουν στη χώρα μας την ίδια "λογική", βάζοντας τον κάθε άνεργο να... ζητάει αποδεικτικά στοιχεία από τον εργοδότη την ώρα που εκείνος θα του κλείνει, ευγενικά ομολογουμένως, ή και κατάμουτρα την πόρτα!
Πόσο... "αριστερό" ακούγεται αυτό; Κι όμως. Για πρώτη φορά ο ΟΑΕΔ, που επιδοτεί μόλις έναν στους δέκα ανέργους, τώρα θα ζητάει από τους άνεργους αποδείξεις ότι ψάχνουν για δουλειά, για να... μειώσει ακόμα περισσότερο, προφανώς, τους ελάχιστους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας.
Όπως στην ταινία που είδαμε πρόσφατα και που θα έλεγε κανείς ότι πήραν οι "εγκέφαλοι" του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού το σενάριο αυτής και το επεξεργάζονται για να το εφαρμόσουν...
Όπως... ο Ντάνιελ
Ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59χρονος ξυλουργός, ο οποίος έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει μέχρι η καρδιά του να γίνει πιο δυνατή και να είναι και πάλι σε θέση να εργαστεί.
Η γιατρός του τον κρίνει ακατάλληλο για εργασία, όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νιούκαστλ, όπου ζει, θεωρούν ότι δε δικαιούται το ανάλογο επίδομα, μα το επίδομα κάποιου που θα έπρεπε... να ψάχνει για δουλειά.
Και κάπου εκεί, ενώ βρίσκει δουλειά, την απορρίπτει, επειδή αυτό που έψαχνε ήταν... η απόδειξη ότι έψαχνε για δουλειά ώστε να πάρει... το ανάλογο επίδομα.
Το τέλος του ανθρώπου αυτού, που η γραφειοκρατία οδηγεί σε αδιέξοδο, μπορούμε όλοι να το φανταστούμε. Χάνει τη ζωή του. Καταρρέει, μετά από έναν αγώνα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας, όχι μόνο να ξανασταθεί στα πόδια του, αλλά να στηρίξει και μια ανύπαντρη μητέρα, που έχει βρεθεί με τα δυο παιδιά της στο έλεος της φτώχιας και της πείνας, σε καταστάσεις απίστευτα θλιβερές αλλά σίγουρα πέρα για πέρα αληθινές.
Κι εδώ πραγματικά γεννιέται το ερώτημα. Η σημερινή διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει δει το έργο και επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακριβώς στα ίδια απάνθρωπα μέτρα της Μεγάλης Βρετανίας, ή αυτά τα μέτρα είναι η πραγματικότητα εκεί και απλώς ο ΟΑΕΔ έρχεται να τα εφαρμόσει εδώ "ζηλεύοντας" μια λογική τύπου Θάτσερ;
«Ο ΟΑΕΔ έχει την ευθύνη»
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, όταν του μεταφέραμε το σενάριο που φαίνεται να επεξεργάζεται ο ΟΑΕΔ και το οποίο μοιάζει με το... σενάριο της ταινίας...
«Αυτό το ρόλο έπρεπε να τον διαδραματίζει ο ίδιος ο ΟΑΕΔ. Αυτός πρέπει να ψάξει να βρει δουλειά στον άνεργο. Αλλά είναι και κάτι άλλο που πρέπει να τονίσουμε. Ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άεργους. Δηλαδή ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν και δε δουλεύουν. Έχουμε άνεργους. Δηλαδή ξαφνικά οι άνεργοι αντιμετωπίζονται σαν άεργοι;».
Μήπως όμως έχουν συμβεί κάποια κρούσματα, μέχρι σήμερα, ανθρώπων που βρήκαν δουλειά αλλά δεν πήγαν; «Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις σε κάποιες γεωργικές εργασίες. Αλλά εκεί υπήρξαν άθλιες συνθήκες εργασίας. Αλλά από 'κει και πέρα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι ψάχνουν για εργασία. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν δουλειές και όχι ότι οι εργαζόμενοι δεν ψάχνουν δουλειά», ξεκαθαρίζει ο Στέλιος Βοργιάς.
Μάλιστα, ο συνδικαλιστής στο σημείο αυτό εκφράζει μία βάσιμη υποψία... «Προφανώς στόχος τους είναι να μειώσουν ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας. Τώρα αν το παίρνει ένας στους δέκα ή μπορεί να είναι και ένας στους δώδεκα, πάνε να το μειώσουν, φαίνεται, ακόμα περισσότερο.
»Και ίσως στόχος τους είναι κάποιος που δεν ψάχνει για δουλειά να μην κάνει τα χαρτιά του για να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, ή αργότερα την κάρτα ανεργίας. Αυτά δεν είναι λύσεις. Πραγματικά παίζουν με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Δεν έχει γίνει. Αλλά και μόνο που κάποιοι το σκέφτονται, αυτό πραγματικά είναι πρόβλημα».
Στη Γερμανία
«Δεν ξέρω αν στην Αγγλία συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, ή αν πρόκειται μόνο για το σενάριο της ταινίας. Αλλά στη Γερμανία, όπως πληροφορούμαι, το επίδομα ανεργίας το παίρνουν όλοι», λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του ΕΚΗ. Και προσθέτει:
«Το επίδομα αντιστοιχεί εκεί στο 70% του ακαθάριστου βασικού μισθού. Τον άνεργο τον αναλαμβάνει προσωπικά ένας υπάλληλος, ο οποίος και τον καλεί και τον στέλνει σε κάποιες δουλειές. Και αν ο άνεργος δεν ανταποκριθεί για να καταφέρει να δουλέψει, τον τιμωρούν μειώνοντάς του το επίδομα ανεργίας. Αλλά δεν ψάχνει τη δουλειά ο εργαζόμενος. Ο ΟΑΕΔ της Γερμανίας τον στέλνει σε συγκεκριμένες δουλειές».
Τα σενάρια στην πραγματικότητα
Υπάρχει, μάλιστα, σχέδιο πρότασης. Και φαίνεται να είναι ο τελευταίος τρόπος που βρήκε η διοίκηση του Οργανισμού για να μειώσει τον αριθμό εγγεγραμμένων, καθώς τους μήνες Οκτώβριου-Νοεμβρίου οι άνεργοι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν κατά 7,6%.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση που εξετάζει ο ΟΑΕΔ, θα πρέπει να προσκομίζονται αποδεικτικά αιτήσεων για εργασία, αλληλογραφίας με εργοδότες, συμμετοχής σε διαγωνισμούς και συνεντεύξεων με εργοδότες, επικοινωνίας ή συνεργασίας με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς απασχόλησης, δημοσίευσης αγγελιών αναζήτησης εργασίας ή ανταπόκρισης σε αγγελίες, καθώς και κάθε είδους έγγραφο, από το οποίο θα αποδεικνύονται οι προσπάθειες ενεργούς αναζήτησης εξαρτημένης ή μη εργασίας.
Ένα από τα πιο ακραία πράγματα που θα προκαλούν κυρώσεις, σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι «η μη επίδειξη στοιχείων ενεργούς αναζήτησης εργασίας μετά τη σύνταξη Ατομικού Σχεδίου Δράσης, όποτε αυτά ζητηθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών».
Μάλιστα, η πρόταση αναφέρει ότι τα δικαιολογητικά αυτά θα αποτελούν απόδειξη ενεργούς αναζήτησης εργασίας, αν και εφόσον έχουν εκδοθεί σε χρόνο το πολύ μέχρι και τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης της υπηρεσίας.
Η φριχτή πραγματικότητα
Χωρίς στήριξη 9 στους 10
Εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., εννέα στους δέκα άνεργους δε λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε επιδότηση απασχόλησης! Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, αποτελούν το 73,8% των ανέργων.
Μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.
Και την ίδια ώρα, το πρόσθετο επίδομα των 700 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΝΕΡΓΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ??
Γιατί απλά είναι άνεργος
Διαγραφή