oaednews

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Αναγνώριση πλασματικών ετών στο Δημόσιο: Τριπλασιάζεται το κόστος από 1/1/2017

Την "τελευταία" τους ευκαιρία για να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό δε σημαίνει ότι από 1.1.2017 η αναγνώριση παύει να υπάρχει σαν δυνατότητα των ασφαλισμένων, όμως το κόστος για τα πλασματικά έτη τριπλασιάζεται (!) με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4387/2016.

Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προβούν άμεσα στην υποβολή αιτήσεων, ώστε να "κλειδώσουν" το χαμηλό κόστος υπολογισμού των πλασματικών ετών.
Κρίσιμο θέμα αποτελεί το πότε θα πρωτοκολληθούν οι αιτήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι το πότε θα αποσταλούν από τα μέρη όλης της Ελλάδας, γι' αυτό θα πρέπει και οι ενδιαφερόμενοι να εξασφαλίσουν την άμεση έκδοση και λήψη πρωτοκόλλου για τις αιτήσεις τους, είτε με τη φυσική τους παρουσία στο Γενικό Λογιστήριο, είτε αναθέτοντας την όλη διαδικασία σε Δικηγόρο - Εργατολόγο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, δεν έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι όφελος και συμφέρον από την αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Ορισμένοι ασφαλισμένοι δε δικαιούνται αναγνωρίσεως πλασματικών χρόνων, ενώ άλλοι δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος από αυτά, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ισχύ του νόμου 4336/2015, ο οποίος "εκτίναξε" τα ηλικιακά όρια και συνέδεσε για πρώτη φορά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο, είτε την 25ετία είτε την 35ετία με το πότε ο υπάλληλος είχε συμπληρώσει το εκάστοτε διαμορφούμενο ηλικιακό όριο. Οι ανωτέρω, πάντως, ανήκουν στη μειοψηφία των υπαλλήλων, καθώς κατά κανόνα τα πλασματικά έτη δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης νωρίτερα και "γλυτώνουν" τον ασφαλισμένο από επιπλέον έτη εργασίας.
Συνιστάται στους ασφαλισμένους να ενημερώνονται από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, αναφορικά με το με ποιους όρους και προϋποθέσεις "κλειδώνουν" το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου