oaednews

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΙΝΕ ΓΣΕΕ κατά ΕΛΣΤΑΤ: Η ανεργία δεν είναι αιτία για κινήσεις εντυπωσιασμού

Για κίνηση εντυπωσιασμού κατηγορεί την ΕΛΣΤΑΤ, το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, με αφορμή την κόντρα που ξέσπασε για το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας

Με ξεχωριστή ανακοίνωση το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι στόχος του Ινστιτούτου είναι να αναδεικνύονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, ώστε να φαίνεται έτσι η πραγματική κατάσταση για τις συνθήκες που ισχύουν στην ελληνική αγορά εργασίας. Πάντως, το Ινστιτούτο διερωτάται πότε δημιουργούνται «εσφαλμένες εντυπώσεις, όταν ένα άτομο που εργάζεται μερικές ώρες την εβδομάδα ή τον μήνα θεωρείται ουσιαστικά άνεργο ή όταν θεωρείται εργαζόμενος και δεν περιλαμβάνεται στο ποσοστό ανεργίας». Πιο αναλυτικά, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισημαίνει τα ακόλουθα:
1.    Στις Εκθέσεις εκτιμήθηκε το πραγματικό ποσοστό ανεργίας βάσει κυρίως της αρχής, ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των συνθηκών στην αγορά εργασίας και των μακροοικονομικών συνεπειών της. Η αρχή αυτή εκφράζει τη θεωρητική και ιδεολογική οπτική στην αγορά εργασίας, του Ινστιτούτου, το οποίο επισημαίνει ότι στο θέμα αυτό συμβουλές δε δέχεται. 2.    Στις Εκθέσεις δεν αμφισβητούνται οι επίσημες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλύονται τα οικονομικά μεγέθη πίσω από αυτές, και ακόμη πιο πίσω αξιολογούνται το παράδειγμα οικονομικής θεωρίας, την ιδεολογία, την οικονομική πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν αυτά τα μεγέθη. Επίσης, γίνεται προσπάθεια, βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, να ποσοτικοποιούνται οικονομικά μεγέθη που εκφράζουν καλύτερα τις αξίες και τη μεθοδολογία του Ινστιτούτου. 3.    Ο υπολογισμός εναλλακτικών εκτιμήσεων του ποσοστού ανεργίας είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης κρίσης στην αγορά εργασίας. Σημειώνονται ενδεικτικά ότι η πολύ σοβαρή και αξιόπιστη αμερικανική στατιστική υπηρεσία (Bureau of Labor Statistics) παρουσιάζει έξι διαφορετικές εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας, ορισμένες από αυτές είναι στη λογική της  μεθοδολογίας του Ινστιτούτου, η οποία ταυτίζεται με εκείνη που χρησιμοποιούν τα ινστιτούτα που δημοσιεύουν το Independent Annual Growth Survey.   4.    Στο πλαίσιο αυτό το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναρωτιέται πότε άραγε δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, όταν ένα άτομο που εργάζεται μερικές ώρες την εβδομάδα ή τον μήνα θεωρείται ουσιαστικά άνεργο ή όταν θεωρείται εργαζόμενος και δεν περιλαμβάνεται στο ποσοστό ανεργίας; Ποια οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται σε καθεμιά από τις δύο αυτές στατιστικές μεθοδολογίες; Στις δημοκρατίες όλοι εμπλέκονται στην πάλη των ιδεών. Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι δεν θέλει να δώσει συμβουλές στην ΕΛΣΤΑΤ ή να της κάνει υποδείξεις. Σέβεται την ανεξαρτησία της. Της εύχεται δε αξιοπιστία, η οποία δεν κερδίζεται με ανακοινώσεις εντυπωσιασμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου